Armata americana va testa joi cel mai rapid avion din lume, relateaza The Guardian. Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 poate acoperi distanta dintre New York si Los Angeles in 12 minute, in timp ce zborul de la Londra la Sydney va dura mai putin de o ora, aparatul rezistand la temperaturi de 2.000 de grade Celsius.

Falcon HTV-2Foto: Agerpres

Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 sau Falcon HTV-2 va fi lansat de US Defence Advance Research Projects Agency de la Baza aeriana Vandenberg din California.

Daca totul decurge conform planului, Falcon HTV-2 va fi lansat in spatiu atasat de o racheta, inainte de a se despinde si de a incepe un zbor hipersonic care va atinge viteze de 20.900 de km/h (adica de circa 20 de ori viteza sunetului), inainte de a se intoarce pe pamant.

Proiectul Falcon a debutat in 2003, ca parte a unui plan de cercetare al armatei americane de a construi un avion care sa poata ajunge si lansa bombe in orice parte a lumii, in mai putin de o ora.

Aparatul a fost testat in modele computerizate si in tunele aerodinamice, insa acestea pot simula viteze de doar Mach 15 (18.300 de km/h).

The Guardian precizeaza ca un test real este singura modalitate de a determina daca aparatul poate sa zboare la viteze extrem de mari.

In plus, zborul de joi va testa si materialele composite concepute sa reziste unor temperaturi extreme, precum si sistemele de navigatie care-i controleaza traiectoria.

Designul si modelele de zbor au fost testate deja in timpul unui zbor desfasurat in luna aprilie a anului trecut. La circa noua minute de la inceputul misiunii, dupa ce aparatul a zburat 139 de secunde la viteaza Mach 22 (26.876 de km/h), computerul de la bord a detectat o anomalie. Avionul a fost prabusit controlat in ocean, din motive de siguranta.

Lansarea de joi poate fi urmarita via mesajelor pe Twitter la @DARPA_News.

Testul cu Falcon HTV-2 vine in contextul planurilor Pentagonului de a dezvolta o noua generatie de rachete ultra-rapide care pot lovi orice colt al Pamantului in mai putin de o ora. Programul, care se bucura de sprijinul presedintelui Barack Obama, a alarmat deja tari precum China si Rusia si a complicat negocierile legate de reducerea armamentului nuclear.