Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, un fost fumator, le-a cerut joi compatriotilor sai sa renunte la acest viciu, marturisind totodata ca acest lucru nu este deloc usor, relateaza AFP.

In ciuda progresului luptei impotriva tabagismului, "astazi, 46 de milioane de americani sunt in continuare dependenti", a subliniat Obama, intr-un mesaj video transmis cu ocazia unei campanii impotriva fumatului.

"Tabagismul ramane prima sursa a deceselor premature in aceasta tara. Si este dificil sa te lasi de fumat. Crediti-ma, o stiu!", a adaugat Obama, in varsta de 50 de ani, care, potrivit purtatorului sau de cuvant si sotiei sale, s-a lasat de fumat la inceputul lui 2010, un an dupa ce s-a instalat la Casa Alba.

In decembrie 2010, purtatorul sau de cuvant din acel moment, Robert Gibbs, afirmase ca presedintele nu a mai fumat de noua luni. El declarase ca renuntarea la fumat a fost o "lupta" pentru Obama, avand in vedere stresul caruia trebuia sa-i faca fata, dar a reusit deoarece este "incapatanat".