Inainte de a discuta viitoarele relatii cu Statele Unite sau pacea cu talibanii, Loya Jirga, marea adunare traditionala afghana, a trebuit sa se aplece mai intai asupra sortii comisiei de lucru numarul 39, cifra care semnifica infamia in Afghanistan, si care a fost in final redenumita, relateaza AFP.

Cei aproximativ 2.000 de delegati la Loya Jirga, reuniti incepand de miercuri la Kabul, au fost repartizati in 40 de comisii de lucru, numerotate in cele din urma de la 1 la 41, fara comisia numarul 39, a explicat Safia Sidiqqi, purtatorul de cuvant al adunarii.

Din cauza unei vechi legende, potrivit careia "39" era porecla unui proxenet notoriu, care provenea de la placuta de inmatriculare a masinii sale, acest numar a devenit sinonim cu "pestii" in anumite zone din Afghanistan, expunand nefericitii soferi care au aceste cifre pe placute insultelor publice.

"In Afghanistan, numarul 39 are o semnificatie foarte stranie", a explica Safia Sidiqqi. "Participantii (la Loya Jirga) au fost impartiti in 40 de comisii, dar membrii comisiei 39 au refuzat acest numar, asa ca am renuntat la el. Acum, este comisia numarul 41, dar in realitate nu exista decat 40 de comisii".

Adunand reprezentanti ai celor 34 de provincii, ai triburilor, etniilor si diferitelor paturi ale societatii civile, Loya Jirga s-a reunit exceptional pentru a decide marile orientari ale Afghanistanului.

Ea discuta pana sambata parteneriatul strategic pe care Kabulul il negociaza cu Washingtonul - si care ar urma sa defineasca prezenta americana in Afghanistan dupa retragerea fortelor internationale, la finele anului 2014 - precum si procesul de pace cu talibanii, aflat in prezent intr-un punct mort.

Doua rachete, trase de talibani, au lovit capitala Kabul joi dimineata, una dintre ele cazand nu departe de locul reuniuunii, inainte de reluarea lucrarilor. Un trecator a fost ranit.