Un procuror al Curtii Internationale de la Haga, Luis Moreno Ocampo, spune ca fiul preferat al fostului dictator Muammar Gaddafi, Saif al-Islam, comunica "informal" si indirect cu tribunalul de la Haga, informeaza The Telegraph.

Saif al-Islam GaddafiFoto: Reuters

Luis Moreno Ocampo declara ca un grup de mercenari africani i-ar fi oferit fugarului Saif posibilitatea de a zbura intr-o tara care nu recunoaste instanta de judecata. Curtea de la Haga face eforturi de a intercepta aeronava, in cazul in care o astfel de incercare ar avea loc, a adaugat Ocampo.

Procurorul nu a dezvaluit cine a fost implicat in aceste discutii sau locul in care s-ar ascunde Saif Gaddafi. El a precizat ca fiul lui Gaddafi poate fi ajutat sa se predea curtii, iar daca Saif se considera nevinovat, el are dreptul de a prezenta probele in instanta.

Luis Moreno Ocampo a declarat, de altfel, ca instanta de la Haga detine probe privind rolul deosebit de important pe care Saif al-Islam l-a avut in uciderea civililor. Procurorul a subliniat ca instanta de la Haga nu va incheia o "intelegere" in schimbul predarii lui Saif, insa "discutia este despre cum sa se prezinte in fata judecatorilor si modul in care vom prezenta probele".

Surse rebele afirma ca Saif al-Islam considera ca predarea la Curtea Internationala de Haga este singura cale de a fi in siguranta, dupa varianta refugierii intr-o tara straina.