Guvernul ungar intentioneaza sa aplice o noua taxa speciala asupra alimentelor nesanatoase - care vizeaza cafeaua, berea si bauturile alcoolice aromatizate, dupa ce un impozit asupra produselor foarte sarate sau dulci, denumita "taxa pe chipsuri", a fost introdus luna trecuta, relateaza vineri presa ungara, citata de AFP.

Potrivit unui proiect de act normativ, citat de site-ul hvg.hu, guvernul de la Budapesta vrea sa introduca o taxa suplimentara de 250 de forinti (0,86 euro) pe kilogramul de cafea, o taxa de 100 de forinti (0,34 euro) pe fiecare litru de bautura alcoolica aromatizata si o taxa de 35 de forinti (0,12 euro) pe litrul de bere aromatizata.

In textul proiectului legislativ se argumenteaza ca bauturile alcoolice aromatizate (care au gust de bauturi racoritoare) si berile aromatizate "contin zahar si... sunt atractive pentru tineri si ii imbie, astfel, sa consume alcool".

In ce priveste cafeaua, aceasta este considerata "nesanatoasa".

Ungaria a introdus la 1 septembrie o taxa speciala, denumita "taxa pe chipsuri", care vizeaza in primul rand biscuitii sarati sau prea dulci, bauturile energizante si prajiturile pre-ambalate.

Obiectivul declarat al guvernului conservator condus de Viktor Orban este sa schimbe obiceiurile alimentare nesanatoase ale ungurilor, care consuma prea multe grasimi, sare si zahar, si sa lupte astfel impotriva bolilor precum obezitatea.

Noul impozit ar trebui sa aduca venituri suplimentare la bugetul de stat de circa 70 milioane de euro in acest an si peste 100 de milioane de auro in 2012.