Soldatii din nord-estul Coreei du Nord jefuiesc civilii pentru a avea ce manca, in ciuda avantajelor de care beneficiaza, inca un semn al situatiei alimentare precare din aceasta tara, a scirs miercuri o publicatie din Coreea de Sud, citata de AFP.

Politia militara a fost scoasa pe strazile orasului Hyesan (nord-est) pentru a controla identitatea soldatilor, potrivit Daily NK, un cotidian online publicat de transfugii din tara comunista, care citeaza marturii ale nord-coreenilor.

Soldatii din Nord ar trebui sa primeasca o ratie alimentara cotidiana de 800 de grame dar aceasta a fost redusa la 540 de grame, Daily NK.

"Le este foame si merg in ferme pentru a fura", spune o sursa citata de ziar. "Temperaturile scad si numarul soldatilor care dezerteaza creste".

O scoala militara din Hyesan nu mai distribuie decat 170 de grame de hrana pe zi soldatilor sai, adauga publicatia.

Coreea de Nord aplica politica "Songun" ("Armata prima"), care privilegiaza bunastarea soldatilor in raport cu civilii. Dar, in ultimele luni, s-au multiplicat marturiile potrivit carora si soldatii au cazut victime foametei, semn al degradarii situatiei din aceasta tara.

Foametea din anii '90 a provocat moartea a sute de mii de persoane, potrivit cifrelor organizatiilor non-guvernamentale.

Agentiile Natiunilor Unite estimeaza ca sase milioane de persoane (dintr-o populatie totala de 22 de milioane) au nevoie de ajutoare alimentare. Coreea de Sud acuza Phenianul ca face rezerve de alimente pentru cea de-a o suta aniversare a nasterii fondatorului tarii.