Premierul rus Vladmir Putin a apasat butonul de start al gazoductului North Stream, conducta care va transporta gaze naturale direct in Germania, pe sub Marea Baltica, transmite BBC.

Foto:

Putin a precizat ca gazoductul North Stream va reduce dependenta Rusiei fata de gazele ucrainene, dupa ce accesul a fost restrictionat in urma disputelor dintre Moscova si Kiev. Astfel, consumatorii germani vor primi gaz rusesc prin intermediul noii conducte in cateva saptamani.

Cu ocazia vizitei de la Vyborg, Vladimir Putin a declarat ca Ucraina a "profitat" si ca relatiile dintre cele doua tari vor deveni "mai civilizate". In prezent, 80% din exportul de gaze al Rusiei catre Europa trece prin conducte de pe teritoriul ucrainean.

Pe langa gazoductul North Stream, Rusia pregateste proiectul South Stream, o conducta care va porni din sudul Rusiei catre Bulgaria, pe sub Marea Neagra, si care va livra Europei centrale si de sud circa 63 de miliarde de metri cubi de gaz natural.

Costurile proiectului North Stream s-au ridicat la aproximativ 12,5 miliarde de dolari, iar conducta are o lungime totala de 1224 de kilometri, incepand din Vyborg, in nord-vestul Rusiei pana la Sassnitz, in nord-estul Germaniei. Noul gazoduct ar trebui sa livreze pana la 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an pana in 2013, dupa finalizarea celei de-a doua conducte.

Lansarea oficiala a gazoductului North Stream va fi marcata de vizita presedintelui rus Dmitri Medvedev in Germania din luna noiembrie.