In timp ce noi o stalcim, strainii ne vorbesc limba, cu respect si cat de corect pot. De ce vor s-o invete? O nemtoaica din dragoste pentru roman. Altii pentru ca au parinti romani. Filologii pentru ca-s pasionati de limba. Limba romana se-nvata la Litere, la scoala de vara organizata de Universitatea Bucuresti.

Scoala de vara Limba RomanaFoto: Litere

Studentii straini zambesc sfios. Au ascultat „Balada” lui Ciprian Porumbescu

Sunt in biblioteca. Sunt din toata lumea. Uite, China, America, chiar de Sud, Rusia.

Rusoaica si norvegianul

Rusoaica a studiat patru ani romana in tara natala. Ii place foarte mult cuvantul “veverita”. Vorbesc impecabil. Norvegianul e din parinte roman.

Fata din Polonia a citit in romana. Istorie. Ii place Lucian Boia. Urmatoarea carte pe lista de lecturi e “De ce e Romania altfel?”. Imi da adresa de e-mail. Ii recomand “Istorie si mit in constiinta romaneasca” de Boia. Acum citeste “Enigma Otiliei” de George Calinescu. Ce altceva ii mai place? Muzica populara romaneasca. Floarea Calota.

O italianca cu parul cret si ochelari priveste atenta in jur.

Fura din zbor cuvinte in romana. “Imi place limba, eu sunt filolog. Din Italia, Roma. De fapt, limbile noastre sunt foarte asemanatoare. Cuvintele care-mi plac ce-l mai mult in romana sunt: prietenie, dragoste, frumos.”

Fata din Berlin are iubit roman.

Vrea sa-nvete romana pentru el.

Fata din Belgia are tata roman. Nu-si aduce aminte cuvantul care-i place cel mai mult in romana. Dar spune: vioara. Auzise recitalul inainte. La deschiderea festiva a Cursurilor de vara doua foste studente ale Facultatii de Litere au cantat si Porumbescu, dar si César Franck, Beethoven si “Dansurile populare romanesti” de Béla Bartók. Dansurile lui Béla? Jocul cu bata, Braul, Pe loc, Buciumeana, Poarga romaneasca, Maruntel.

Lisa e din China

Asiatica. Asa fac, cat sa nu fie greu de pronuntat numele lor real in chineza, isi iau un nume european pe care-l folosesc atunci cand pleaca de pe continent. “E foarte frumos in Bucuresti, cand am timp merg in Herastrau sau la shopping cu prietenii. Vreau sa invat limba romana, dar si sa locuiesc si sa muncesc in Bucuresti”, marturiseste Lisa. Imi iau “la revedere”. Facem schimb de numere de telefon. “Poate am nevoie, am asa noroc ca te-am intalnit”, zice Lisa.