​Într-un context caracterizat de deteriorarea perspectivei economice pe termen scurt și mediu, băncile din România au înăsprit considerabil standardele de creditare în al doilea trimestru din acest an, atât în cazul împrumuturilor acordate populației, cât și al celor acordate firmelor, arată BNR. Pentru toamnă, băncile anticipează continuarea înăspririi standardelor de creditare.

Banca Nationala a Romaniei - BNRFoto: Hotnews

Cele mai riscante sectoare

Din perspectivă sectorială, percepția băncilor față de riscul de credit asociat companiilor nefinanciare a continuat să se deterioreze.

Băncile au evaluat 7 dintre cele 10 sectoare economice ca fiind semnificativ mai riscante în primăvara acestui an. Sectorul energetic rămâne considerat de către acestea cel mai riscant, pentru al cincilea trimestru consecutiv. Acest sector e urmat de transport (49% procent net), industrie (43% procent net), agricultură (40% procent net, în creștere cu 11 puncte procentuale nete față de trimestrul anterior), construcții (31% procent net) și turism (29% procent net).

În ceea ce privește cererea de credite, băncile au indicat o evoluție mixtă. În cazul populației, băncile au apreciat că cererea de credite pentru locuințe s-a contractat, în timp ce cererea de credite pentru consum a înregistrat o creștere. Pentru toamna ce vine este anticipată continuarea reducerii cererii de credite pentru locuințe, concomitent cu o menținere constantă a cererii de credite pentru consum.

Proporția creditelor imobiliare respinse de către bănci a rămas aproximativ constantă

În cel de-al doilea trimestru al anului 2022, băncile din România au raportat standarde de creditare înăsprite semnificativ pentru creditele destinate achiziționării de locuințe și terenuri (75% procent net) și înăsprirea consistentă a celor pentru creditele de consum (27% procent). Pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2022, băncile respondente se așteaptă la o înăsprire ușoară a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populației.

Băncile mai susțin, în proporție de 55,8%, că cererea pentru creditele de achiziționare a locuințelor și a terenurilor a fost moderat mai scăzută, iar 37% consideră că a rămas aproximativ constantă. În ceea ce privește așteptările pentru următorul trimestru, băncile mizează pe o cerere aproximativ nemodificată de credite imobiliare, iar 34,4% se așteaptă la o cerere mai scăzută.

Proporția creditelor imobiliare respinse de către bănci, calculată ca raport între volumul total al creditelor solicitate și respinse și volumul total de credite destinate populației, a rămas aproximativ constantă în ultimele trei luni, 70,2% dintre respondenți indicând acest fapt, 21,6% considerând însă că această pondere a fost moderat mai mare,