​Dupa 20 de ani petrecuti in inchisoare, Gavriel Hrib este eliberat odata cu aderarea Romaniei la UE. Iata-l deci, cu 10 euro in buzunare si o lume intreaga in fata lui, o lume pe care nu se astepta sa o mai vada vreodata. Hrib a fost protago­nistul lui Andrei Schwartz in documentarul Jailbirds despre viata din inchisoarea Rahova. Cand Hrib se pregateste pentru eliberarea din inchisoare, dupa 10 ani de la prima filmare si 21 de la condamnare, il suna pe Schwartz. Timpul e, de cele mai multe ori, un ingredient esential in filmul documentar, care contribuie la nuantarea vietilor si relatiilor documentate de camera, inclusiv a celei dintre regizor si protagonist.

Afis OutsideFoto: One World Romania

Cinematografia romaneasca nu cunoaste un alt documentar longitudinal extins pe o durata comparabila cu cea a proiectului lui Andrei Schwartz – un film despre vinovatie si constiinta, despre un om care incearca sa-si gaseasca locul intr-o lume care nu-l vrea si pe care n-o mai recunoaste, si despre un regizor care petrece ani de zile incercand sa-l inteleaga.

Filmul va fi proiectat in cadrul celei de-a opta editii a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania, desfasurat perioada 16-22 martie. In 2015 motto-ul festivalului este „kino-maidan”, locul de unde pleaca privirile documentaristilor si catre care se intorc filmele lor – la Bucuresti, ca si la São Paulo sau la Kiev. Filmele vor fi impartite in mai multe sectiuni tematice, printre care se numara: o sectiune despre „golanii” care revendica democratia tocmai acolo unde pare sa isi fi pierdut busola, una despre capitalismul salbatic instalat in fostele tari comuniste, o sectiune dedicata trecerii delicate de la adolescenta la maturitate etc. Spectatorii vor avea ocazia sa vada documentare nominalizate la premiile Oscar 2015, documentare romanesti noi si filme dintre cele mai surprinzatoare ca tratare si tema.

Puteti vedea toate filmele prezentate la One World Romania 2015 aici.