Filmul 'Brigada neagră' în regia lui Andrei Teodorescu (UNATC) a câştigat joi seară Marele Premiu al celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit, informează Agerpres.

Premiul pentru regie 'Cristian Nemescu' a fost acordat peliculei 'Dedowtschina' regia Maxim Kuphal-Potapenko (Hamburg Media School, Germania), în timp ce Premiul de imagine 'Cinelabs România' pentru film românesc i-a revenit lui Radu Voinea pentru imaginea filmului '1969'.

Premiul special al juriului a fost acordat peliculei 'Momo' în regia lui Teodor Kuhn (VSMU Bratislava, Slovacia), iar Premiul pentru scenariu 'Cătălin Cocriş' i-a revenit lui Santiago Esteves de la Universidad del Cine-Argentina pentru scenariul filmului 'A Recurring Dream'.

Distincţia dată de rectorul UNATC a fost acordată echipei de realizatori şi actori ai filmului 'Şi băieţii câteodată' de la UNATC, în regia lui Matei Lucaci-Grunberg, în timp ce premiul preşedintelui UCIN (Uniunea Cineaştilor din România) a fost câştigat de Andrei Teodorescu pentru filmele 'Brigada neagră' şi 'City Tour'.

Premiul pentru interpretare masculină i-a revenit lui Emilian Mârnea pentru rolul din filmul 'Be That Man' (UNATC), în timp ce distincţia pentru interpretare feminină a fost acordat actriţei Emma Drogunova pentru rolul Fila din filmul 'Don't Hit The Ground' (Filmakademie - Germania). O menţiune specială pentru interpretare masculină a fost acordată copilului Teo Alexandru Dochioiu pentru rolul Aurică din filmul '1969' (UNATC).

Premul pentru cel mai bun sunet 'Andrei (Otto) Toncu' a fost câştigat de Andrew Mottl (Hamburg Media School, Germania) pentru filmul 'Escaping Gravity', iar distincţia pentru cel mai bun montaj a fost acordat lui Krzysztof Szymczyk şi Bartoxz Kruhlik (PWSFTviT, Polonia) pentru filmul 'The Heat'.

Menţiuni speciale ale juriului au fost acordate filmului 'Vasile', regia Mircea I. Anca (UNATC), şi 'Idle', regia Raia al Souliman (UNATC).

Printre premianţii serii s-au mai numărat Roxana Stroe (UNATC) care a primit Premiul criticii pentru filmul 'Plante perene', Ştefania Grigorescu (UNATC) - premiul 'Romanian Society of Cinematographers' pentru imaginea filmului 'Profesorul', Ştefan Aganecei (UBB Cluj-Napoca) - Premiul 'Viorica Bucur' pentru critică de film, pelicula 'Alex', regia Delia Pântecan (UNATC) - premiul pentru film documentar 'Paul Căunescu', Bianca Rotaru (UNATC) - premiul pentru regie de film documentar 'Ion Bostan' pentru regia filmului 'RIO2016' şi filmul 'Rogalik', regia Pawel Ziemilski (PWSFTviT, Polonia) - Premiul 'Victor Iliu' pentru film documentar.

Tot la categoria film documentar a fost acordată şi o menţiune filmului 'Unu decembrie', regia Arthur Borusz (UNATC).

Distincţia pentru film de animaţie a plecat în Polonia pentru filmul 'Kigo', regia Izumi Yoshida de la PWSFTviT, în timp ce filmul 'Null' al germanilor David Gesslbauer şi Michael Lange de la Filmakademie Baden - Wurttemberg, a câştigat premiul pentru film experimental.

Au mai fost acordate Premiul 'Ion Truică' pentru film românesc de animaţie peliculei 'Doi' regia Ilinca Seda (UNATC), premiul 'Nina Behar' pentru filmul 'Elisabeta draga mea', regia Sorin Tănase (UNATC), premiul pentru concurs de scenariu de scurt-metraj pentru Alina Bogdan (UNATC) şi premiul foto pentru Cristina Matei.

Premiul pentru afiş 'CineMAiubit 2012' i-a revenit lui Alexandru Gherguşi de la Universitatea de Vest Timişoara, în timp ce premiul pentru cel mai bun afiş de film aflat în concurs a fost câştigat de Ionuţ August Zamfir pentru afişul filmului 'Şi băieţii câteodată'.

Ultimul premiu al festivalului, Premiul Workshop-ului miniMIDPOINT a fost câştigat de Cristina Iordan şi Mirona Radu pentru proiectul 'The Trial'.

Juriile festivalului i-au avut în componenţă în acest an pe Gianfranco Angelucci - scenarist şi regizor italian, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Federico Fellini, actriţa Cosmina Stratan, câştigătoare a Palme d'Or, regizoarea şi producătoarea britanică Suzy Gillett, selecţionerul festivalului de film de la Namur - Herve Le Phuez, directorul de fotografie Vivi Drăgan Vasile, criticul de film Magda Mihăilescu, regizorul polonez Bart Zmuda, câştigătorul de anul trecut al Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la CineMAiubit - la categoria Ficţiune, Nicolae Cabel, regizor, Cornel Mihalache, regizor, Pavel Azap - critic de film - la categoria Documentar, şi Nina Mihăilă - regizor, Zeno Bogdănescu - regizor, Laurenţiu Bratan - regizor - la secţiunea Animaţie/Experiment.

A 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit s-a desfăşurat în perioada 2-5 decembrie la Cinematograful Studio din Capitală.

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia CineMAiubit şi UNATC Bucureşti, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, ArCuB, Primăria şi Consiliul Municipiului Bucureşti.