Joi, 18 octombrie, in a patra zi de festival, de la ora 12:00, este programata sesiunea Liceeni, din cadrul Astra Film Junior. In prima parte a intalnirii, in sala Marshall a Casei de Cultura a Sindicatelor va fi prezentat proiectul Scoala Discovery, urmat de proiectia filmului Chemerical - redefining clean for a new generation (Andrew Nisker, Canada, 2009, 50 min). Documentarul abordeaza tema toxicitatii chimicalelor continute de produsele cosmetice si de detergentii pentru curatenie si menaj.

Festivalul de film documentar Astra Sibiu 2012Foto: Astra Film

Totodata, ziua a patra este dedicata regizorului roman Laurentiu Damian. In cadrul portretului Laurentiu Damian vor fi proiectate doua filme recente ale acestuia. Primul este eseul cinematografic Corpus, care a primit in 2011 un premiu al Uniunii Cineastilor. Al doilea este "Intr-o furtuna. Insula", un portret al lui Silviu Purcarete, surprins la lucru in timpul lucrului la un spectacol dupa Furtuna lui Shakespeare. Piesa a avut premiera la inceputul acestui an la Teatrul National din Craiova. "Corpus" va fi proiectat joi de la 16.45 in sala Mircea Saucan, iar Intr-o furtuna - de la 17.30, in aceeasi sala.

Pe langa proiectarea filmelor din competitie si continuarea masterclass-ului "Docstories Black Sea", seara de joi include doua filme-eveniment.

In Toxic, tanarul regizor Andrei Sota ne propune un nou mod de a privi una din cele mai mari probleme ale omului modern - alimentatia. El isi construieste filmul in jurul teoriei doctorului Mencinicopschi. Conform acestuia, mancarea este, in esenta ei, informatie, si daca informatia alimentelor pe care le consumam pana nu demult era una in armonie cu natura, in ultimii ani aceasta informatie a fost alterata si pervertita. Daca suntem sau nu ceea ce mancam aflam in cadrul proiectiei de la ora 19.00 din sala Marshall.

Doua ore mai tarziu, in aceeasi sala, in cadrul sectiunii speciale Familia, publicul festivalului are ocazia sa vada filmul jurnalistului si regizorului austriac Ed Moschitz, Mama Illegal. Este primul sau documentar de lungmetraj, iar filmarea materialelor a durat opt ani - din 2003 pana in 2011. A descoperit povestea intalnind-o pe Aurica, o tanara femeie din Republica Moldova care lucra ca menajera la el acasa. A fost surprins sa afle ca Aurica este o imigranta ilegala, insa a fost si mai surprins cand a auzit despre copiii ei care cresteau fara mama. Dar in situatia Auricai sunt sute de alte femei din aceasta tara, iar filmul cuprinde povestile a trei dintre ele. In cautarea unei vieti mai bune, ele au trecut granita dand bani contrabandistilor, iar acum lucreaza ca menajere in Austria.

Mai multe informatii gasiti pe www.astrafilm.ro.