Primul roman condamnat la inchisoare pe viata dupa revolutia din 1989 a fost eliberat, miercuri, din Penitenciarul Botosani, dupa ce a executat 21 de ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav, el fiind acuzat ca a batut un barbat, apoi i-a dat foc, transmite Mediafax.

Ioan Chifan, din localitatea Raducaneni, judetul Iasi, a fost eliberat conditionat, dupa 21 de ani, la varsta de 49 de ani.

In 1990, Ioan Chifan a fost gasit vinovat pentru omor deosebit de grav si condamnat definitiv la inchisoare pe viata. El a fost acuzat de procurori ca l-a rapit, impreuna cu doi complici, in ianuarie 1990, pe inginerul Victor Serban. Mobilul crimei ar fi fost ca Serban ar fi retrogradat-o pe sotia lui Chifan din postul de gestionar la fabrica de textile din Raducaneni, in cel de magazioner.

Cei trei au batut victima, apoi au aruncat-o intr-o cisterna, au stropit-o cu motorina si i-au dat foc. Potrivit procurorilor, in momentul in care i-au dat foc inginerului acesta era inca in viata. Trupul inginerului a fost gasit intamplator noua luni mai tarziu, in cisterna.

Chifan a sustinut in mai multe interviuri ca inginerul a atentat la integritatea sotiei sale si ca se considera doar autorul moral al crimei.

Ioan Chifan a fost eliberat miercuri, de Ziua Penitenciarelor, si nu a fost asteptat de nicio ruda la portile inchisorii.

Purtatorul de cuvant al Penitenciarului Botosani, Iulian Daranga, a declarat ca magistratii Judecatoriei Botosani au decis sa-l puna in libertate pe Ioan Chifan, considerand ca acesta si-a ispasit pedeapsa pentru care a fost condamnat in urma cu 21 de ani.

Barbatul a fost eliberat dupa ce a trecut termenul de recurs de cinci zile.

Potrivit reprezentantilor Penitenciarului Botosani, initial, comisia din cadrul penitenciarului i-a respins cererea de eliberare conditionata, avand un termen de reexaminare de zece luni. Ulterior, instanta i-a redus termenul cu doua luni, iar saptamana trecuta a fost analizat din nou si a fost propus pentru eliberare conditionata.

Decizia magistratilor vine dupa ce, anul trecut, au respins cererea detinutului de eliberare conditionata.

Potrivit legii, o persoana condamnata pe viata poate cere, in anumite conditii, eliberarea conditionata daca a executat cel putin 20 de ani.

Ioan Chifan a fost casatorit si are doi copii.