"Romania are un start bun in cadrul noului acord. Toate obiectivele programului au fost atinse, subliniind angajamentul autoritatilor in favoarea continuarii reformelor", a afirmat luni directorul general interimar al Fondului Monetar International John Lipsky, citat de France Presse, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, Lipsky, citat intr-un comunicat, a facut apel la "eforturi suplimentare" in vederea atingerii obiectivului unui deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut in 2012.

El a facut aceste declaratii dupa ce FMI a anuntat ca a pus la dispozitia Romaniei o noua transa de circa 480 de milioane de euro in cadrul acordului de tip preventiv. Aceasta a doua transa a imprumutului in valoare de 3,5 miliarde de euro, acordat in martie, a fost deblocata luni de Consiliul Director al Fondului Monetar International, a precizat institutia economica cu sediul la Washington in comunicatul mentionat.

Romania si FMI au ajuns la un acord pentru acest nou imprumut, dupa cel de 12,4 miliarde de euro varsat intre mai 2009 si ianuarie 2011, ca masura de precautie, noteaza AFP, care adauga ca tara noastra a iesit din recesiune in cel de-al patrulea trimestru al lui 2010 datorita mai ales reluarii exporturilor.

Cererea interna, afectata serios de masurile de austeritate implementate sub egida FMI si UE, ar urma sa isi revina in acest an, potrivit guvernului si FMI.