Reprezentantii Universitatii din Bucuresti si-au manifestat vineri, intr-un comunicat de presa, dezacordul fata de proiectul de lege care se refera la eliminarea locurilor cu taxa la universitatile publice.

"Universitatea din Bucuresti a aflat cu stupoare si ingrijorare ca proiectul de lege PLX 239/2011, promovat de parlamentarii Petru Filip si Catalin Croitoru, a intrat in dezbatere la Camera Deputatilor si a fost adoptat tacit. In acest proiect se prevede ca universitatile publice sa nu mai primeasca studenti cu taxa, iar cele private sa beneficieze de o serie de prevederi prin care capata o autonomie excesiva. Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 nu face diferente intre universitatile publice si cele private, in spiritul invatamantului superior din tarile Uniunii Europene", se arata in comunicatul de presa.

In opinia conducerii UB, daca studentii care nu sunt admisi exclusiv pe locurile de la buget vor fi impiedicati sa mai frecventeze universitatile publice, optiunea libera a acestora este anulata iar ei sunt "dirijati artificial" spre alte institutii.

Statutul de student de la buget sau cu taxa este supus schimbarii in fiecare an, ceea ce stimuleaza competitia si imbunatateste calitatea pregatirii, mai subliniaza Universitatea Bucuresti.

"Modificarea legislatiei actuale ar afecta negativ atat studentii, limitandu-le libertatea de a-si alege programele de studii, cat si angajatorii, care au manifestat preferinte constante in decursul timpului pentru institutiile publice cu traditie. Legea Educatiei Nationale garanteaza autonomia universitara. Daca s-ar interzice universitatilor publice primirea de studenti cu taxa, in limitele capacitatilor de scolarizare existente, constatate la acreditare, s-ar incalca grav autonomia lor", afirma sursa citata.

Reprezentantii institutiei de invatamant superior mai precizeaza ca si Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja asupra acestei chestiuni, respingand exceptia de neconstitutionalitate a invatamantului public cu taxa. In motivarea sa, Curtea aminteste obligatia statului de a sustine tinerii prin burse de studii si burse sociale, precum si dreptul suveran al statului de a stabili finantarea institutiilor publice de la bugetul de stat.

"Adoptarea unui proiect de lege care modifica Legea Educatiei prin procedura aprobarii tacite, fara o dezbatere publica, este menita sa trezeasca protestul unanim al studentilor, cadrelor universitare si cercetatorilor", considera conducerea UB.

Universitatile de stat ar trebui sa fie gratuite si, in consecinta, sa elimine locurile cu taxa. La universitatile private, carta universitara este singura care ar trebui sa prevada situatiile de conflict de interese si incompatibilitati. Propunerile fac parte dintr-un proiect de lege initiat si depus la Parlament de deputatul PDL Catalin Croitoru si de senatorul PDL Petru Filip, care vor sa modifice astfel Legea Educatiei Nationale. In expunerea de motive, cei doi arata ca actualele reglementari ale legii "pot afecta negativ universitatile particulare si confesionale. (...) Daca nu se asigura o autonomie organizatorica a acestor universitati, acestea sunt sortite sa dispara".

Citeste si:Universitatile de stat, fara locuri cu taxa - propunerea legislativa a doi parlamentari PDL