Cum arata profilul Tinutului Secuiesc: istorie, populatie si economie

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 16 iunie 2011, 15:48 Actualitate | Esenţial


Proiectul de reorganizare administrativa al PDL a aprins spiritele in interiorul coalitiei de guvernare. UDMR nu vrea sa renunte la ideea de reimpartire in care judetele Harghita, Covasna si Mures sa se regaseasca doar ele trei in aceeasi unitate administrativa si care sa traseze granitele asa numitului Tinut Secuiesc. HotNews.ro a realizat profilul acestei zone mult disputate si a abordat trei teme principale: istoria, demografia si economia Tinutului Secuiesc.

Potrivit recensamantului populatiei din anul 2002, etnicii maghiari formeaza majoritatea absoluta a judetelor Covasna si Harghita si reprezinta o importanta parte a populatiei judetului Mures. In 2002, in judetele Harghita, Covasna si Mures, cele trei judete care formeaza asa numitul Tinut Secuiesc (denumire ce nu reprezinta o unitate administrativa), traiau 668.471 de etnici maghiari (59,2%), dintr-o populatie totala de 1.129.522 de locuitori. in judetele Covasna si Harghita, etnicii maghiari formeaza o majoritate de 73,8% si respectiv 84,1%. Potrivit datelor oficiale, o parte a acestor maghiari, in special cei rurali, se identifica, direct sau indirect, cu secuii.

Istoric: "Secuii erau avangarda armatei ungare si aveau privilegii economice"


Potrivit profesorului doctor Marius Diaconescu de la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti, specializat in Istoria medievala a Transilvaniei si Relatiile Tarilor Romane cu Regatul Ungariei, in istoriografia maghiara inca nu s-a clarificat care e originea secuilor. Exista mai multe teorii. Una dintre teorii spune ca acestia ar fi de fapt kazari si s-au legat de unguri in momentul cand acestia au trecut prin Nordul Marii Negre. Altii spun ca ar fi resturi din vechii huni, insa nu exista surse directe despre originea lor.

"Ei (n.r. secuii) apar intai la marginea vestica a Transilvaniei in zona Bihorului candva in secolele X-XI. Apoi apar in centrul Transilvaniei in zona Turda-Aries, prin secolul XII. Tot prin aceeasi perioada apar si intr-o parte a Hunedoarei, undeva catre Orastie. Spre finalul secolului XII putem spune ca s-au asezat definitiv in coltul sud-estic al Transilvaniei. Acesti secui au fost mereu avangarda armatei maghiare. Probabil ca ordinea asezarii lor, in care au patruns in Transilvania, arata si etapele inaintarii ungurilor in Transilvania", a precizat pentru HotNews.ro prof. dr. Marius Diaconescu.

Pentru ca faceau parte din avangarda armatei regale maghiare, secuii beneficiau de unele privilegii. "Ca rasplata ca luptau in avangarda, erau scutiti de impozitele obisnuite catre statul medieval maghiar. Aveau doar obligatia darii boului cand se nastea primul baiat al regelui maghiar. Fiecare familie de secui dadea atunci un bou pentru rege", mai explica Diaconescu.

Secuii erau organizati in sapte Scaune secuiesti, iar in fruntea lor era un Comite numit de catre Rege din randul nobililor maghiari. Acest Comite avea in primul rand atributii militare si judecatoresti.
Marea Adunare a Secuilor, Ditrau (Harghita)
Foto: Agerpres


"Secuii nu s-au considerat unguri decat de prin secolul XVIII-XIX. Ei pana tarziu ziceau ca sunt altceva decat unguri. Cum a avut loc aceasta identificare a lor cu ungurii? Incepand cu finalul secolul al XVI-lea secuii isi pierd treptat privilegiile. In primul rand sunt principii din familia Batory care ii impoziteaza, ceea ce inseamna anularea privilegiilor.

Dar lovitura de gratie au primit-o secuii din partea austriecilor. In 1761-1764 in Transilvania s-au organizat mai multe regimente de granita, inclusiv doua romanesti, dar si trei secuiesti. Aceste regimente de granita aveau alte principii de functionare decat vechea armata secuiasca. Practic austriecii au impus impozite si taxe ca pentru orice locuitor al imperiului. Si acele regimente aveau reguli si statut ca orice alt regiment din armata hapsburgica. Atunci s-au rasculat efectiv secuii si de aceea multi dintre ei, cateva mii de familii, au trecut peste munti in Moldova
", mai precizeaza Diaconescu.

Potrivit istoricului, in secolul XIX tot mai multi unguri ii asimileaza pe secui in istoria lor si in general in tot ce inseamna cultura maghiara ca si maghiari. "Ce e ciudat: in 1890-1900 in multe sate secuiesti erau multi secui cu nume romanesti. Pe final de secol XIX, erau mai multe biserici ortodoxe decat sunt astazi in mijlocul secuilor. Ce ne arata asta? Secuii au fost amestecati initial cu romanii si a fost o asimilare a acestor romani de catre secui. Au mai ramas unele nume romanesti", spune Diaconescu.

Autonomia secuilor in Evul Mediu - "Strans legata de rolul militar al secuilor"

Harta secuilor din Mures, Harghita si Covasna
Foto: Wikipedia / User: Ugo
Potrivit datelor oficiale, in Romania traiesc 1.431.807 maghiari din care 668.471 traiesc in judetele Covasna, Harghita si Mures, asa numitul Tinut Secuiesc. In procente, in aceasta zona se gasesc aproximativ 46,69% din etnicii maghiari de pe intreg teritoriul Romaniei.

In ceea ce priveste Tinutul Secuiesc si autonomia acestei zone de-a lungul vremii, istoricul Marius Diaconescu aminteste ca in Transilvania a existat o "increngatura de autonomii", insa in cazul secuilor aceasta a fost mereu legata de rolul lor militar.

"In Evul Mediu, in perioada Voievodatului Transilvaniei pana la 1541, exista acel Comite al Secuilor peste cele 7 Scaune Secuiesti care aveau propria administratie separata de comitatele nobiliare, respectiv separata de scaunele sasesti. A fost o increngatura de autonomii, dar nu era un Tinut Secuiesc in care un om era ales de secui ca sa-i conduca.

In timpul lui Iosif al II-lea, pe la 1780, in Transilvania s-a aplicat o reforma administrativa. Vechile comitate au fost reimpartite. Si atunci au fost sparte acele autonomii locale. Dar de Tinut Secuiesc asa cum se vrea astazi, nu a fost niciodata vorba. A fost o autonomie secuiasca in cadrul Voievodatului Transilvaniei sau Regatului Transilvaniei in Evul Mediu pronind de la rolul lor militar. Ei au beneficiat de autonomie datorita rolului lor ca avangarda a armatei maghiare. Autonomia a fost legata intotdeauna de aceste slujbe militare, de nimic altceva
", a mai explicat Diaconescu.

Potrivit istoricului maghiar Andrea Varga, "In ziua de azi, cand vorbim despre autonomie, ne referim la altceva fata de ce insemna acum cateva sute de ani. Ei (n.r. Secuii) au avut un statut aparte, dar atunci era ceva militaresc. Nu prea inteleg despre ce e vorba in ziua de azi, nu prea inteleg nici toate discutiile din Romania".

"Este halucinanta povestea asta cu autonomia. Nu au infrastructura necesara. Economic vorbind, daca va uitati la PIB, nu stau deloc bine aceste judete. Eu nu am inteles niciodata aceasta problema. Dupa parerea mea impartirea asta NUTS II* este prea mare si nu ar trebui sa se faca o astfel de reimpartire teritoriala. In ziua de azi nu e vorba de autonomie teritoriala, ci de o regionalizare. Dar e o problema ca in Romania nu se pricepe acest lucru si mereu se ajunge la istorie", a declarat pentru HotNews.ro istoricul maghiar Andrea Varga

(* NUTS = Nomenclature of Territorial Units for Statistics / NUTS II - Unitati teritoriale cu o populatie cuprinsa intre 800.000 si 3 millioane de locuitori, definite astfel de catre Eurostat, in Nomenclatorul Statistic al unitatilor teritoriale ale UE. Regiunile de nivel NUTS II reprezinta principalul nivel de analiza pentru politica de dezvoltare regionala.)

**Andrea Varga a primit Premiul "Eudoxiu Hurmuzachi" al Academiei Romane in 2004 si si a fost distinsa cu "Crucea de merit" a Ungariei in 2008

Ce pasi au facut autoritatile locale pentru a obtine autonomia locala

Alaturi de proiectele de reorganizare administrativa propuse la nivel inalt de UDMR si in care cele trei judete Mures-Harghita-Covasna sunt puse impreuna in aceeasi regiune, si autoritatile locale au luat masuri pentru a simboliza cat mai bine Tinutul Secuiesc.


Inaugurarea panoului 'Tinutul Secuiesc'
Foto: Agerpres
In vara lui 2007, Consiliul Judetean Covasna a amplasat un panou de 18 metri patrati care marcheaza intrarea in Tinutul Secuiesc. Demeter Janos, presedintele CJ Covasna, preciza atunci ca panoul este montat la intrarea dinspre Brasov, in comuna Chichis, si ca va fi mentinut permanent.

In februarie 2008, Consiliul National Secuiesc anunta rezultatele unui sondaj, denumti neoficial referendum privind autonomia asa-numitului "Tinut Secuiesc". Astfel, 99,3% dintre cei intervievati s-au declarat in favoarea autonomiei. Referendumul intern, neoficial, cu urne mobile, s-a organizat in decurs de un an in judetele Covasna, Harghita si Mures.  La acest au raspuns circa 200.000 de etnici maghiari din Covasna, Harghita si Mures.

In mai 2009, Presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, anunta ca Tinutul Secuiesc a obtinut codul ".sic" pentru un domeniu de Internet. "Acest cod al domeniului de nivel superior ".sic" este, de fapt, prescurtarea cuvantului latin "siculitas". In traducerea de astazi ar fi "secuime". In latina medievala a insemnat, pe vremuri, acea comunitate autoguvernata si inzestrata cu drepturi si libertati la care facem referire - deci la traditiile libertatii secuiesti", a afirmat Iszak Balazs.

In noiembrie 2009, Consilierii judeteni harghiteni au aprobat un proiect de hotarare prin care steagul Consiliului National Secuiesc devine si steagul judetului Harghita si poate fi folosit la manifestari festive. Steagul respectiv, de culoare albastra, pe care se afla o dunga aurie, alaturi de Soarele si Luna, este folosit de mai mult timp de Consiliul National Secuiesc, organizatie care lupta pentru autonomia teritoriala a tinutului Secuiesc. De altfel, cu cateva luni inainte, steagul a fost votat, intr-o sedinta a Consiliului National Secuiesc, ca viitorul steag al tinutului Secuiesc, scria Agerpres, citat de Napocanews.ro

In mai 2011, la Bruxelles s-a deschis o Reprezentanta a Tinutului Secuiesc. Pe 31 mai la Buxelles a avut loc receptia organizata de europarlamentarii UDMR Laszlo Tokes, Iuliu Winkler si Sogor Csaba cu ocazia deschidererii reprezentantei. Europarlamentarul Catalin Ivan sustine ca prin infiintarea reprezentantei se incearca "individualizarea Tinutului Secuiesc si apropierea acestuia de Ungaria".  Iuliu Winkler spune insa ca reprezentanta va functiona ca si intrument de promovarea si de atragere de fonduri europene si ca numele biroului a fost ales pentru a promova brandul "Tinutul Secuiesc". Europarlamentarul PSD Corina Cretu sustine ca "Este o incercare de a impune o fictiune".

Cum arata Tinutului Secuiesc din punct de vedere demografic

In ceea ce priveste datele demografice, dintre cele trei judete care compun asa-numitul Tinut Secuiesc, cel mai mic judet este Covasna cu 222.481 locuitori, mai bine de jumatate dintre acestia traind in mediul rural. Potrivit datelor oficiale, in Covasna se regasesc 164.158 de etnici maghiari, adica 73,81% din totalul populatiei din judet. Cu o suprafata de 3.710 kmp, densitatea de locuitori in judetul Covasna este de 60 loc/kmp.

Judetul Harghita are o populatie de 325.127 locuitori, din care peste 56% traieste in mediul rural. In judetul Harghita, exista 276.038 etnici maghiari, adica 84,61% din totalul populatiei. Suprafata judetului este de 6.639 kmp si densitatea este de 52 loc/kmp.

Judetul Mures este si cel mai mare din Tinutul Secuiesc. Populatia judetului este de 580.672 locuitori, din care 48% locuiesc in mediul rural. In Mures traiesc 228.275  etnici maghiari, adica 39,26% din totalul de locuitori din judet. Conform recensamantului din 2002, Municipiul Targu Mures este orasul din Romania cu cel mai mare numar de etnici maghiari (70.108 locuitori de etnie maghiara).In procente, orasul cu cea mai mare pondere de etnici maghiari este municipiul Odorheiu Secuiesc (judetul Harghita), in care ponderea etnicilor maghiari era in anul 2002 de 95,75%.

In Tinutul Secuiesc exista si localitati cu majoritate romaneasca. Spre exemplu, Municipiul Toplita, cea de-a patra asezare urbana a judetului Harghita, are o populatie de romani de 71,1%.

Un alt exemplu, in judetul Covasna, orasul Intorsura Buzaului are o populatie de 8.926 locuitori din care 8.853 romani, 57 maghiari si 15 romi, potrivit recensamantului din 2002.

Cum arata economia in Mures, Harghita si Covasna


In ceea ce priveste datele economice ale acestor judete, observam ca salariul mediu net este mai mic decat salariul mediu net pe tara 1.472 lei. Astfel, potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), salariul mediu net in judetul Mures este de 1.254 lei, in judetul Harghita este de 1.189 lei, iar in judetul Covasna salariul mediu net in anul 2011 este 1.254 lei.

In ceea ce priveste aportul fiecarui judet la PIB, avem urmatoarele cifre estimate pentru 2011: judetul Mures - 10,69 mld lei; judetul Harghita - 6,21 mld lei; judetul Covasna - 3,99 mld lei, penultimul loc la nivel national inaintea judetului Giurgiu.

Referitor la rata somajului estimata pentru finele lui 2011, aceasta se prezinta in felul urmator pentru cele trei judete: Mures - 7,7%; Harghita - 8,5%; Covasna - 9,3%.

In ceea ce priveste diferenta dintre contributia la bugetul tarii si sumele primite inapoi de la bugetul central, cele doua judete primesc de la bugetul de stat la fel de mult pe cat le sunt contributiile.

Astfel potrivit datelor Ministerului de Finante, in 2009, judetul Harghita a contribuit la bugetul de stat cu 472 milioane lei si a primit inapoi 469 milioane, in timp ce judetul Covasna a contribuit cu 315 milioane lei si a primit inapoi exact aceeasi suma.

Judetul Mures a contribuit in 2009 la buget cu 1.016 milioane lei si a primit inapoi 781 milioane lei, alimentand bugetul central cu 235 milioane lei.

Raportandu-ne la numarul de pensionari, cele trei judete se incadreaza in media nationala (Sursa). Astfel, in Mures exista 140.706 pensionari, care reprezinta 24,2% din totalul populatiei, in Harghita sunt 73.808 pensionari (22,7%), iar in Covasna sunt 44.412 pensionari (20% din totalul populatiei din judet).

Diferenta economica uriasa intre Tinutul Secuiesc si regiunile inconjuratoare in varianta de reorganizare propusa de UDMR

Regiunea Mures-Covasna-Harghita, adica Tinutul Secuiesc, este printre cele mai sarace regiuni, si ar ocupa penultima pozitie in planul UDMR de reimpartire teritoriala a tarii in 16 judete, potrivit econtext.ro.

In varianta de reorganizare teritoriala cu opt judete propusa de PDL, produsul intern brut din cele sapte regiuni (fara Bucuresti-Ilfov) are o valoare destul de apropiata. Astfel, valoare medie a judetelor din regiunea de dezvoltare centru ar fi de 10,2 mld lei, apropiata de valoarea regiunilor din jur (10,45 mld lei Nord-Vest; 10,84 mld lei Vest, 10,44 mld lei Sud etc).

In schimb, varianta UDMR de reorganizare in 16 regiuni, una dintre ele fiind formata din judetele Mures, Haghita si Covasna, exista discrepante uriase intre regiunile bogate si cele sarace.

Astfel, valoarea medie a PIB-ului calculata pentru cele trei judete din Tinutul Secuiesc ar fi de 6,96 mld lei, o valoare comparativ mai mica fata de regiunile inconjuratoare. Cateva exemple: 12,65 mld lei pentru Cluj-Maramures-Bistrita-Nasaud; 15,42 mld lei pentru Sibiu-Brasov, 9,95 mld lei pentru Hunedoara-Alba; 9,93 mld lei pentru Neamt-Iasi-Bacau-Vaslui.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

48411 vizualizari

 • +40 (60 voturi)    
  nu!! (Joi, 16 iunie 2011, 16:06)

  io [anonim]

  tinutul secuiesc NU exista!
  • -37 (61 voturi)    
   NU (Joi, 16 iunie 2011, 16:22)

   Tamas [anonim] i-a raspuns lui io

   Pentru tine nu există, că nu știi ce înseamnă. Dar pentru noi, secui maghiar, care trăim aici în Ținutul Secuiesc există. Și a existat și pentru bunicul meu care a trăit aici din 1912, pentru străbunichii mei care au trăit aici din 1886...
   • +41 (51 voturi)    
    asta imi aduce aminte de bancul.... (Joi, 16 iunie 2011, 16:38)

    Mariachi [utilizator] i-a raspuns lui Tamas

    care se incheie ceva de genul....si cand au iesit din apa de unde se scaldau, nema haine....nema cai, pentru ca romanii au fost primii pe acel pamant....
    • +5 (19 voturi)    
     Foarte bine, (Joi, 16 iunie 2011, 17:36)

     revelare [utilizator] i-a raspuns lui Mariachi

     de atunci umbla ungurii goi prin lume...
     • +31 (47 voturi)    
      din pacate (Joi, 16 iunie 2011, 18:27)

      xyz [anonim] i-a raspuns lui revelare

      Nu, din pacate nu umbla in lume, ci s-au stabilit pe pamantul nostru. Daca ar sta cuminti in banca lor, nu m-ar deranja, dar ii mananca cam tot timpul in fund ... vor milioane de euro, autonomie, domenii internet...
      Si ca sa-i raspund lui Tamas de mai sus, bunicul bunicului sau, a venit in Transilvania si a deposedat de pamant pe bunicul bunicului meu. Cea ce nu-i da dreptul lui Tamas sa faca gura mare prin zona...
      • -20 (28 voturi)    
       noiembrie1 (Joi, 16 iunie 2011, 22:20)

       Miki [anonim] i-a raspuns lui xyz

       Stii, de ce sunt mai putini romani pe 1 noiembrie in tinutul secuiesc? Pentru ca plec acasa la mormintele bunicilor lor.Bunicul tau, acolo, in moldova!
       • -6 (8 voturi)    
        :))) (Vineri, 17 iunie 2011, 10:39)

        eduard [anonim] i-a raspuns lui Miki

        bunicii romanilor... acolo spre india
      • +2 (2 voturi)    
       sunteti amuzanti... (Vineri, 17 iunie 2011, 12:03)

       linisti-ti-va [anonim] i-a raspuns lui xyz

       Eu sunt mai mult decat convins ca nici tu nici Tamas nu puteti sa imi spuneti numele intregi ale bunicilor bunicilor vostrii si ale nevestelor lor. Aici ii problema ca toata lumea da din gura dar de stramosii istea pe care ii amintiti si faceti in numele lor afirmatii nici macar nu ii stiti (dupa nume macar, sa nu mai vorbim ca habar nu aveti ce fel de oameni erau ei, si daca ar fi fost de acord cu una sau alta)
       • 0 (0 voturi)    
        Numele de familie (Vineri, 17 iunie 2011, 22:47)

        eugenb [anonim] i-a raspuns lui linisti-ti-va

        Aici gresiti din "plecare" ! Eu imi cunosc toti stramosii (pe linie barbateasca) de pe vremea lui Stefan cel Mare si Sfant ! Faptul ca dvs nu ii cunoasteti, nu inseamna ca ceilalti nu pot sa ii cunoasca (fara sa se laude cu asta) ! Interesant este ca despre ce afirmau unii stramosi ai mei, sa cunosc parerea lor in aceasta privinta ! Faceti afirmatii total gratuite ! P.S. Eu nu ma laud, dar pt tot ce spun am dovezi scrise in sprijinul lor ! Dvs ... aveti ?!
      • +3 (3 voturi)    
       Io unu i-aș lăsa cu Covasna și Harghita (Vineri, 17 iunie 2011, 13:14)

       ciobanu [anonim] i-a raspuns lui xyz

       Adica nu cred ca Mures e tinut secuiesc.... Parca scrie ca majoritatea sunt români. Nu ma intereseaza situatia de acum 500 de ani, si nici cea de acum 1000 de ani. Traim astazi. Iar astazi Muresul e majoritar roman.

       Daca vor neaparat, pot sa imparta muresul in 3. O parte sa mearga cu Brasovul, o parte cu Bistrita, iar satele secuiesti sa mearga cu secuii. La fel, orasele romane din covasna si harghita pot sa se alipeasca de judetele vecine. Fiecare localitate sa voteze separat cu cine vor sa fie. Apoi, daca vor sa fie siguri, ce-mi pasa? Cind o sa trec pe acolo o sa ma pot lauda ca am adaugat o tara in plus la palmaresul tarilor vizitate.
       • 0 (0 voturi)    
        regiuni (Vineri, 17 iunie 2011, 13:23)

        tom [anonim] i-a raspuns lui ciobanu

        Asta e chiar buna
    • +33 (37 voturi)    
     Felicitari Hotnews pt informatiile excelente (Joi, 16 iunie 2011, 17:58)

     Secuii sunt carne de tun in politica Ungariei [anonim] i-a raspuns lui Mariachi

     1. Despre faptul ca secuii nu sunt decat etnii amestecate si asimilate cultural la Ungaria prin maghiarizare exista surse de informatii directe chiar din..Ungaria. Astfel, ambasadorul austro-ungar din Romania se lauda la Budapesta, pe la 1900, ca 'in secuime s-a reusit sa fie asimilate 400 de sate de romani!'.

     Secuii sunt etnie migratoare (probabil kazara), amestecata cu romanii timp de secole, practic secuii sunt acum niste romani maghiarizati, cu stramosi kazari, huni sau daco-romani.

     E trist sa vezi ca sute de mii de oameni au fost pur si simplu indobitociti de propaganda Budapestei, secuii au fost si raman carne de tun pt Ungaria.
     Dar le vom reaminti asta sistematic, decenii la rand, pana cand unii vor avea curajul sa-si caute in acte stramosii sa vada cum ii chema pe numele romanesc.

     E nesimtit sa nu recunosti evidenta istorica si sa-ti negi strabunii.

     2. Se vede f. limpede ca nu a existat niciodata vreo entitate numita tinut secuiesc, e pur si simplu o inventie de propaganda.

     3. Cifrele nu mint, ca politicienii: zona Harghita-Covasna e printre cele mai sarace din Romania, e incapabila sa se sustina economic si nu ar avea nici un sens sa formeze un judet mai mare dar tot sarac si fara bani!
     De aici ideea separatistilor de a adauga si Muresul, judet cu majoritate romaneasca, care sa le aduca niste bani in plus, pt ca e excedentar la contributii.
     Dar primarul roman din Tg Mures are dreptate: pai ce sens ar avea sa ma asociez doar cu niste judete atat de prost performante?

     4. Chiar si asa, o grupare a celor 3 judete ar insemna vreo 40% romani si un PIB scazut fata de majoritatea altor regiuni.
     Asta arata ca UDMR nu e interesata cu adevarat nici de criteriul economic si devine evident ca spera sa alunge romanii din zona, printr-o politica de apartheid cultural si lingvistic.

     UE spune clar, avem dreptul sa facem regiuni cu 2-3 milioane de locuitori, adica echivalentul unui Bucuresti, pt a atrage investitii cat mai mari, asa cum face si Capitala.
     • +26 (28 voturi)    
      "...multi, da' prosti..." (citat aproximativ) (Joi, 16 iunie 2011, 18:44)

      Cetateanul mentat [anonim] i-a raspuns lui Secuii sunt carne de tun in politica Ungariei

      O populatie saraca este mai usor de controlat. Daca la asta adaugam si "asuprirea" celor de la centru, cei din conducerea zonei respective isi vor pastra mult si bine statutul de baroni, pardon, grofi locali. De douaj' de ani se bat cu caramida in piept ca vor sa faca si sa dreaga, sunt la guvernare de aproape tot atata timp si totusi e una din cele mai sarace zone din tara.... Din cate stiu eu au reusit doar sa despadureasca ilegal muntii cu totul si asta cu acordul sefilor (ma gandesc eu asa, hâc)
     • +9 (9 voturi)    
      gogorite (Vineri, 17 iunie 2011, 8:57)

      cinel [anonim] i-a raspuns lui Secuii sunt carne de tun in politica Ungariei

      Ce nu e clar? Vor sa faca o ungarie mai mica in centrul romaniei, nu-i intereseaza argumentele economice, ca vine ungaria cealalta si le da bani. Restul sunt gogorite, pentru ca nu vrea nimeni sa-i asimileze, sunt discriminati pozitiv, cum se zice, au toate garantiile din lume. Foarte ciudat este ca maghiarii de rand, care au aceleasi probleme ca toti locuitorii acestei tari nu vor sa se bantustanizeze si nu se considera deloc cetateni discriminati sau in pericol de asimilare. Dar vad cum pe seama lor, politicienii din etnia lor au devenit grofi, putred de bogati adica.
     • +2 (2 voturi)    
      Da, carne de tun (Vineri, 17 iunie 2011, 10:04)

      Mihai L [anonim] i-a raspuns lui Secuii sunt carne de tun in politica Ungariei

      Bravo, asa stau lucrurile. Iar cartea nationala e la fel de populista ca si grauntele pe care psdii le dadeau populatiei:
      http://cursdeguvernare.ro/regionalizarea-cu-niste-swingeri-politici-si-responsabilitatea-lor.html
     • 0 (0 voturi)    
      ideea (Vineri, 17 iunie 2011, 16:39)

      coor [anonim] i-a raspuns lui Secuii sunt carne de tun in politica Ungariei

      este ca o populatie saraca e si mai slaba de inger , mai usor de controlat si manipulat , in speta , vezi cazul de fata -avantaj UDMR , sau vezi zona moldava , unde asa zisii social democrati cu soseli si momeli , au mare trecere !
   • +34 (38 voturi)    
    da nu (Joi, 16 iunie 2011, 16:56)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Tamas

    da, si pentru strabunicii strabunicilor tai au existat stepele mongoliei, iar pentru strabunii nostri a existat dacia lui burebista, de la nistru pana la tisa. stii unde este tisa? tisza? romanii nu neaga istoria secuilor sau a tinutului secuiesc, dar astazi este vorba despre reorganizare administrativa, nu despre istorie.

    deci:
    1. secui sau maghiari?
    2. cum sa incluzi muresul in 'tinutul secuiesc' daca majoritatea populatiei este romana? de fapt toate 3 la un loc au doar 60% populatie maghiara si sunt sigur ca dupa recensamant vom descoperi ca de fapt nu mai sunt nici 50%.
    3. de ce se doreste enclavizarea asta? in varianta propusa de pdl mare parte din drepturi se muta la primarii si consilii locale, care sunt oricum conduse de maghiari, deci gradul de autonomie este maxim.
    4. cine cere de fapt asta? un 'referendum' cu urna mobila este o imbecilitate. eu am prieteni unguri care nici nu vor sa auda de asa zisele organizatii maghiare. udmr insusi este o gashca de milionari care traiesc in bucuresti.
    • -27 (31 voturi)    
     ... (Joi, 16 iunie 2011, 18:27)

     x [anonim] i-a raspuns lui pehash

     nota 4 la istore, nota 10 la nationalism.

     am niste intrebari:

     de unde stii ca strabunii tai erau dacii? de unde stii ca dacia lui burebista a existat ca o unitate omogena de etnii? ce valoare are judetul mures, construit astfel incat sa fie majoritar roman la o anterioara impartire administrativa, in comentariul tau?

     locuiesti in bucuresti (sau in alt oras mare)? de cand? de ce nu te intorci in satul bunicului tau sau poate chiar al parintilor tai, ca e doar cu 2 generatii in urma, nu cu 30 ca in cazul secuilor?
     • +23 (25 voturi)    
      de ce nu te intorci tu in mongolia? :) (Joi, 16 iunie 2011, 22:33)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui x

      Stiu cu siguranta doar ca strabunii mei erau un amestec de indoeuropeni. Nu mi-am construit arborele genealogic pe 4000 de ani ca sa stiu cu siguranta de unde ma trag. As putea eventual sa particip la genome project si sa aflu.
      Despre daci stiu pentru ca, spre deosebire de tine, eu nu am fost indobitocit cu propaganda nationalista. Sursele mele vin de la civilizatii antice, care nu aveau nici un interes sa denatureze istoria. Exista si dovezi mai simple. E suficient sa compari limba romana cu latina.

      M-am nascut in Aegyssus, unde este atestata o cultura de 4-5000 de ani, chiar localitatea este mentionata de istorici inainte sa sarbatoreasca cineva craciunul...
      Intre timp s-a mai schimbat denumirea. de cateva sute de ani se numeste Tulcea.

      Poate ca am si sange de tatari, turci, greci, armeni, bulgari sau rusi. Ce relevanta are? Daca triburile de huni ar fi procreat doar intre ei in ultima mie de ani acum toti maghiarii erau niste retardati. Nu sunt, deci cu siguranta s-au amestecat cu civilizatiile locale.
     • +9 (9 voturi)    
      nota 2 la comentariu (Joi, 16 iunie 2011, 23:10)

      Mos Gerila [utilizator] i-a raspuns lui x

      nota 1 la istorie, nota ZERO la nationalism. Ai cetatenie romana ? Sau ai cetatenie maghiara ? Ia zi repede.
     • +4 (8 voturi)    
      despre Burebista (Vineri, 17 iunie 2011, 1:57)

      Jagged Fel [utilizator] i-a raspuns lui x

      se stie de la istoricii romani contemporani cu Cezar. Daca ai auzit de Cezar...
      Tot de la ei se stie si despre intinderea IMPERIULUI sau...ca romanii il numeau "imperator" pe Burebista. Iar Dacia exista ca stat. Punct. Pe atunci nimeni nu vorbea de etnii: era statul (sclavagist sau nu) si atat. Individul nu avea nicio relevanta in raport cu statul. Si nici etniile. Cat despre cei ce locuiesc in orase mari, ai fi uimit sa afli ca cei mai multi traiesc acolo nu de 30 de generati, ca secuii, ci de 300.
     • +7 (9 voturi)    
      Notarea lui "cap de molusca" (Vineri, 17 iunie 2011, 7:54)

      Jaros [anonim] i-a raspuns lui x

      nea' "x"... dute te rog la roma si spunele alora sa refaca "Columna lu Traian" ca e FAKE... I-au sculptat romanii pe daci in loc de unguri...
      sa le cereti refacerea columnei cu personajele corecte si afisarea de placute bilingve pe o raza de 5km sa nu se simta discrimnate personajele din sculptura... tot odata sa o vopsesca in verde si sa adauge si steagu ungariei in varful columnei
      doar un mic exemplu...altele le gasesti in manualul de istorie pe care nu l-ai studiat ... ca doar esti autonom, numai noi suntem mojici si nu o recunoastem.
      Atata timp cat aveti aceleasi conditii si se aplica aceleasi legi ca si in cazul romanilor, nu cred ca ar trebui sa cereti mai mult. Vezii pe frati basarabeni si bucurate ca noi romani nu suntem ca rusi, sa va deportam pe insula serpilor sa alte atrocitati.
     • +8 (10 voturi)    
      budapesta si bucuresti (Vineri, 17 iunie 2011, 9:06)

      pascu [anonim] i-a raspuns lui x

      Prietene, cei mai multi maghiari sunt in Bucuresti, al doilea oras ca numar de maghiari dupa Budapesta. De ce oare? De ce prietenii mei maghiari din Bucuresti nu se intorc la origini? Pentru ca sunt oameni seriosi, ii intereseaza viitorul lor nu bazaconiile cu bantustanurile si ungarismul de acum un secol,doua.
      • +4 (4 voturi)    
       stai asa (Vineri, 17 iunie 2011, 11:35)

       Paul [anonim] i-a raspuns lui pascu

       Bine ca ai zis, atunci eu propun ca si Bucurestiul sa faca parte din tinutul secuiesc. Si chiar si Budapesta. De fapt, Ungaria si Romania sa se uneasca sub denumirea de tinutul secuiesc. Si peste cativa ani alipim si Slovacia si Croatia.
      • 0 (0 voturi)    
       Budapest si Bukarest (Luni, 7 ianuarie 2013, 9:12)

       SIc [anonim] i-a raspuns lui pascu

       Vb prostii. Sunt undeva intre 2-5 mii de maghiari in Bucuresti. Mai citeste nene. Candva au fost undeva la 20 de mii. Vb numai din auzite ... ca de citit carti de istorie sau statistici e mai "grele" ...
     • +2 (2 voturi)    
      pai (Vineri, 17 iunie 2011, 10:30)

      dl [anonim] i-a raspuns lui x

      din acelasi loc de unde stii tu ca strabunii tai erau hunii.
      Si te rog a se slabi cu Gesta Hungarorum scrisa la ordinul regelui maghiar.
     • 0 (0 voturi)    
      nota 4 la istorie (Vineri, 17 iunie 2011, 20:17)

      mda [anonim] i-a raspuns lui x

      Daca tot nu ai fost pe la scoala si ai invatat doar istoria falsificata de ai tai iti sugerez sa faci concediu la Roma si sa studiezi 10 minute Columna lui Traian. Are doar 2000 de ani vechime.
      • 0 (0 voturi)    
       nota 1 la istorie ptr. tine (Luni, 7 ianuarie 2013, 9:24)

       Sic [anonim] i-a raspuns lui mda

       Ce relevanta are columna lui Traian ???

       Voi sunteti un neam amestecat de valahi-cuni-pecenegi . Povestea cu dacii ramane o poveste de adormit copii mici.

       O multitudine de popoare migratoare s-au asezat pe teritoriul fostei dacii pe mai multe secole. Crezi ca daca povestioara ta era adevarata acei presupusi stramosi ai tai au putut traii sus in munti nevazuti????
       Citeste istorie nene d.p.d.v. obiectiv.
       Aceste popoare migratoare au adus cu ei o cultura. Ca daca nu erau ei nu purtai chiloti, nu stiai ce e scarita la sa, si nu cunosteai inca cateva secole bune gustul tare ...pe care neamul tau il denumeste iute, ca o luau la fuga cand au dat de gustul picant. Si multe altele au adus acele popoare ... mangalica - carne de porc care este mai saraca in grasi si colesterol, si sa nu mai spun ca d.p.d.v. genetic ce beneficiu au adus populatiei europene. Mai citeste si tu si vei afla multe.
     • 0 (0 voturi)    
      intrebare (Sâmbătă, 18 iunie 2011, 10:44)

      ciolanos [utilizator] i-a raspuns lui x

      x de unde sti ca mama , mamei ,mamicii , maicutei tale nu era cumana si ca lucra la un bordel dacic :))) ??
    • +6 (6 voturi)    
     Mures (Vineri, 17 iunie 2011, 0:22)

     LEC [anonim] i-a raspuns lui pehash

     Includerea jud Mures in textologia maghiarilor, era poate valablia la 1864

     Dar himera imperiului , desi moarta demult, inca spera s-o readuca la viata....
     Parerea mea , ca subiectul acesta cu autonomii si tinuturi , le-a pus clasei politice o oglinda in fata , sa se vada cat sunt de ,
     ziceti-le cum vreti, ca tot nu-i de ajuns, ce mai, mizerabili si , nu zic prosti, ca i-as jigni pe acestia din urma
   • +22 (28 voturi)    
    of! (Joi, 16 iunie 2011, 16:57)

    NewLevel [anonim] i-a raspuns lui Tamas

    Ce greu trebuie sa va fi fost, cu fundul in Romania si cu sufletul in Ungaria. Probabil ca avind mintea odihnita ati inventat Tinutul Secuiesc (desi banuiesc ca ideea v-a venit de la Kosovo).
    Stii unde gresiti voi? Credeti ca daca noi, romanii, nu va dam peste nas aveti impresia ca sintem prosti.
   • +15 (19 voturi)    
    Pana la urma... (Joi, 16 iunie 2011, 17:16)

    io [anonim] i-a raspuns lui Tamas

    Daca nu va place asa cum e acum, de ce nu migrati la unguri? Daca nu esti dorit sau nu te simti bine acolo unde esti, iti iei catrafusele si pleci, mie asa mi se pare normal.

    Sa creezi o stare de tensiune continua nu-ti face deloc bine, ba din contra.

    In plus, nu mi se pare normal ca tu minoritatesa bati cu pumnul in masa la mine in tara si sa imi spui ce sa fac. E ca si cum eu as veni la tine in vizita si te-as obliga sa-ti schimbi covorul.

    Poate ca exagerez putin, dar intelegi ideea.
    • +13 (19 voturi)    
     pai ungaria nu-i vrea ! (Joi, 16 iunie 2011, 19:32)

     ion [anonim] i-a raspuns lui io

     ei sant considerati un soi de tigani in ungaria (nici macar nu vorbesc aceeasi limba) !
     de aia nu se duc,de aia le trebuie autonomie aici !
     dar sant sigur ca dupa 6 luni de autonomie incep sa planga ca vor 'napoi la statul roman (nu pot trai numai din cartofi,ca altceva nu produc) !
     • -1 (1 vot)    
      limba vorbita (Sâmbătă, 18 iunie 2011, 3:07)

      bozgor [anonim] i-a raspuns lui ion

      adica ce limba vorbesc? Poate secuieste?
      nici cartoful secuiesc, nici cel bucovinean n/o sa fac fata concurentei cartofului turcesc poate poloneze.
      daca vor plange dupa 6 luni de autonomie, de ce nu se incearca aceasta? de ce va pasa? fiecare cu rahatul lui ...
    • +1 (1 vot)    
     luarea catrafuselor? Da-i frate! (Sâmbătă, 18 iunie 2011, 3:00)

     bozgor [anonim] i-a raspuns lui io

     Multi dintre cei care s-au saturat de Romania au plecat deja. Sasii au fost vanduti de tov. Ceausescu. Multi dintre unguri au fugit inainte de 89 din motive de persecutare politica, altii dupa 89 din motive economice. Apoi au fugit (?) chiar si si in anii `90-2000 si romanii din motive preponderent socio-economice. Cca. 3,5 milioane de romani au parasit tara.
     Sper ca secuii
     (care vorbesc - in mod intamplator - maghiara ca limba materna) sa mai aiba un un pic de incredere in sine si sa nu plece din tara pentru ca unora le-ar place acest lucru.
     Poate e incredibil dar si secuiii-maghiari pot fi cetateni de nadejde ai unei Romanii a carei factori de decizie trateaza secuii-maghiari ca reali parteneri in consolidarea unei tari civilizate.
   • +14 (18 voturi)    
    Bai, ne lasi (Joi, 16 iunie 2011, 17:19)

    ictin [anonim] i-a raspuns lui Tamas

    Daca ati fi fost 80% ungnuri in cele 3 judete nu as fi avut nicio problema sa va dea regiune autonoma, dar bineinteles cu conditia sa nu mai pupati nici un ban in plus de la guvern. Ce produceti aia mancati. Si dupa aia va vedeam cum dupa 3 ani, morti de foame si cu padurile taiate de mandrii reprezentanti ai secuilor ati fi cersit desfiintarea zonei autonome.

    Din nefericire nu sunteti decat cam 42% unguri per total in cele 2 judete, deci nu inteleg de ce va agitati atat.
    • -2 (4 voturi)    
     tare la mate (Vineri, 17 iunie 2011, 9:42)

     ozzy [anonim] i-a raspuns lui ictin

     Desteptule macar citeste articolul, inainte dsa debitezi prostii. In Harghita ponderea maghaiarilor e de peste 84% iar in Covasna peste 73%. Cum sa fie per total 42%. Fa si tu media - este de 78,5% .Vorbesti si tu ca sa nu taci. Mare e gradina.
     • 0 (2 voturi)    
      Igen ozzy my friend (Vineri, 17 iunie 2011, 10:34)

      DL [anonim] i-a raspuns lui ozzy

      doar ca ala de mai sus vorbea de cele 3 judete de care vorbesc si liderii vostri incluzind si muresul nu doar harcov.
      • +1 (1 vot)    
       alt destept... (Vineri, 17 iunie 2011, 11:50)

       bh [anonim] i-a raspuns lui DL

       hehhe...chiar daca vorbea de cele 3 judete, proportia este de 60% nu 42%. Oameni buni, cititi mai atent inainte sa comentati.
       • 0 (0 voturi)    
        Tu cu cine ai facut matematica? (Vineri, 17 iunie 2011, 16:27)

        ictin [anonim] i-a raspuns lui bh

        Ca din cate imi dau seama nici macar cu femeia de servici nu poti sa pretinzi ca ai facut matematica.
        Daca te-ai uita pe cifre, ai observa ca judetul mures are populatia mai mare decat Harghita si Covasna la un loc. Iar in Mures sunt doar 39.26% unguri. Deci chiar daca in Harghita si Covsna ar fi 100% unguri, ei tot nu ar fi majoritari in cele 3 judete.
        Asa ca mai bine pui mana pe o carte de matematica de clasa a 5 a decat sa debitezi prostii pe net.
        • 0 (0 voturi)    
         :) (Vineri, 17 iunie 2011, 20:24)

         mda [anonim] i-a raspuns lui ictin

         Tari hunii la mate, ei fac media la procentele per judete nu la numarul populatiei :) Maine poimaine aflu ca romanii sunt de fapt minoritari.
        • 0 (0 voturi)    
         nu e vb de mate (Duminică, 19 iunie 2011, 10:30)

         bh [anonim] i-a raspuns lui ictin

         ci de intelegerea unui text simplu "de clasa a 5-a" dupa cum spui tu.

         "in 2002, in judetele Harghita, Covasna si Mures, cele trei judete care formeaza asa numitul Tinut Secuiesc (denumire ce nu reprezinta o unitate administrativa), traiau 668.471 de etnici maghiari (59,2%), dintr-o populatie totala de 1.129.522 de locuitori."

         Textul este luat din primul paragraf al articolului. Rapid mai sariti cu gura chiar daca sunteti dezinformati- voi credeti doar ce vreti voi sa credeti si nu ce este adevarat . De asta am zis mai sus sa cititi mai atent.
         Si nu sunt maghiar - sunt jumate roman jumate german.
         Si da ictin, romanii sunt minoritari per total in cele 3 judete.- imi pare rau sa-ti spulber visele pe care le credeai realitate.
   • +6 (8 voturi)    
    Câţi secui declaraţi sunt în România? (Joi, 16 iunie 2011, 22:57)

    cobra [anonim] i-a raspuns lui Tamas

    La ultimul recensământ (din 2002) s-au declarat 150 de secui. Cum puteţi pretinde să se facă o regiune administrativă numită Ţinutul Secuiesc care NU A EXISTAT NICIODATĂ (aşa cum spun şi istoricii români şi cei maghiari) sfidând o ţară-ntreagă. Chiar nu mai aveţi simţul raţiunii? Nu vă daţi seama că sunteţi penibili luîndu-vă după trădătorul ăla de Tokes? Am întâlnit oameni cumsecade, de toată isprava, printre maghiari care-mi spuneau să nu mă iau după declaraţiile politicienilor maghiari pentru că ei nu fac altceva decât să vă îngroape.
    Voi nu vedeţi că sunteţi contra naturii? Toate partidele sunt organizate pe baze IDEOLOGICE, numai UDMR-ul vostru, "asociaţie culturală" este organizat[ pe baze ETNICE.
    Chiar nu vedeţi că este total aiurea sau v-au prostit aşa de rău politicienii maghiari?
    • 0 (0 voturi)    
     asa este (Vineri, 17 iunie 2011, 12:31)

     anonym [anonim] i-a raspuns lui cobra

     Stimabile,
     ati pus punctul pe i si virgula la locul ei :). Conform recensamantului, sunt sau mai bine zis au ramas 150 de secui. Ne putem declara si extraterestri daca dorim, avem aceasta libertate, dar fireste, nu inseamna ca si suntem. Iar in privinta Tinutului Secuiesc, dovezile istorice sunt clare si provin din mai multe surse. Nu cred ca au suferit chiar toti de halucinatii.
     Ma indoiesc ca acei oameni nu au altceva de facut decat sa protesteze si sa prolifereze tot soiul de amenintari. Trist e ca sunt amestcati politicienii, multi dintre ei fiind niste specimene de cea mai joasa speta care profita de statutul lor si au impresia ca scopurile lor sunt si ale celor pe care ii reprezeinta. Mai bine ne vedem de treaba toti, ca sa iesim din criza asta nenorocita si sa ne punem pe picioare. Scopul regionalizarii este cu totul altul, nu acest circ care foloseste doar unora.
     • 0 (0 voturi)    
      Insinuări (Vineri, 17 iunie 2011, 18:03)

      cobra [anonim] i-a raspuns lui anonym

      Stimabile,
      La capitolul insinuări nu sunteţi profesionişti, sunteţi de-a dreptul artişti.
      1. Ce vrei să insinuezi? Că au rămas 150 de secui din cauza asimilării românilor? Nu cumva din cauza ungurilor? Ia mai citeşte istoria?
      2. Tot vorbeşti de DOVEZI ISTORICE privind Ţinutul Secuiesc. Dacă sunt, de ce nu le prezinţi tu? De ce evitaţi toţi acest aspect?
      Din toate populaţiile neromâne care locuiesc pe teritoriul României cea maghiară este SINGURA care are carenţe mari de tot la capitolul fidelitate faţă de ţara asta. Vreţi să fiţi deosebiţi, dar aţi reuşit să alegeţi cea mai proastă variantă de a fi deosebiţi. Credeţi că aşa vă veţi face plăcuţi/iubiţi/agreaţi în această comunitate?
   • +6 (6 voturi)    
    Wikipedia (Joi, 16 iunie 2011, 23:01)

    cobra [anonim] i-a raspuns lui Tamas

    Atrag atenţia tuturor că pe Wikipedia sunt nişte afirmaţii aberante legate de secui şi Ţinutul Secuiesc. Degeaba le ceri să scrie doar informaţii susţinute de surse că te iau drept antimaghiar şi antisecui.
    Aviz amatorilor.
    • 0 (0 voturi)    
     Tu consideri wiki sursa de informare? (Vineri, 17 iunie 2011, 20:34)

     mda [anonim] i-a raspuns lui cobra

     Pe wikipedia oricine de pe acest forum se poate duce acolo si sa postze orice doreste.
     • 0 (0 voturi)    
      Oarecum (Vineri, 17 iunie 2011, 23:10)

      cobra [anonim] i-a raspuns lui mda

      Teoretic, da. Practic, se ia de bun doar ce spun unii indiferent de argumentele pe care le aduci.
   • +1 (3 voturi)    
    dar (Vineri, 17 iunie 2011, 7:34)

    sabo [utilizator] i-a raspuns lui Tamas

    ce scop aveau eio acolo si de unde au venit?
    Inaintasii tai..zic! Poti raspunde?
   • +2 (4 voturi)    
    traiti si voi in prezent (Vineri, 17 iunie 2011, 9:33)

    bgdr [utilizator] i-a raspuns lui Tamas

    acum traiti in romania...daca vreti mergeti in alta parte, cum ar fi dincolo de tisa...
   • +2 (4 voturi)    
    Dupa cat se vede sunteti... (Vineri, 17 iunie 2011, 9:42)

    haiducul [anonim] i-a raspuns lui Tamas

    ....minoritari in asa zisul Tinut Secuiesc.Si cel mai bine s-ar face un referendum local sa vedem ce vor in primul rand Romani care traiesc in acesta zona.
    Aveti cetatenia Romana,statul va permis sa va luati si cea Maghiara fara a va retrage cea Romana,Practic sunteti in avantaj fata de Romani nu inteleg cu ce va incalca drepturile.
    Traiesc atatea minoritati in tara numai voi sunteti nemultumiti si tot voi faceti declaratii belicoase.
    Am mai scris, si eu fac parte dintr-o minoritate care se afla in arcul guvernametal si nu l-am auzit pe Pambuccian sau pe cei care facem parte din aceasta etnie sa denigram tara care practic ne-a tratat la fel ca orice cetatean Roman.Ne-a pemis ca sa fim cetateni cu nationalitatea x sau y,un lucru care in alta tara nu este pemis,o spun sigur pentru ca traiesc de cativa zeci de ani afara am inca doua cetatenii in afara de cea Romana.
   • +8 (8 voturi)    
    cred ca sunteti nebuni.... (Vineri, 17 iunie 2011, 9:47)

    Vednetta [anonim] i-a raspuns lui Tamas

    1) Sa zicem ca n-as da doi bani pe integritatea nationala si personal as admite sa va obtineti independenta in "buricul Romaniei"... Plm, sunteti o enclava, fara resurse, fara agricultura, fara energie.... daca va dam autonomie si va taiem alimentarea cu energie si alimente o sa muriti de foame sau de frig in maxim 1 an...
    2) Romania este membra UE, Ungaria este membra UE, tinutul secuiesc daca devine idependent nu o sa devina niciodata membru UE, ... Bafta la obtinut vize :)
    3) Cand toata lumea (mai ales Europa) tinde catre formarea unei singure "mari familii", trebuie sa fii de-a dreptul cretin sa vrei sa te rupi din familia europeana pe criterii etnice...
    Nationalismul vostru de 2 lei, nu va aduce nimic bun dar se pare ca sunteri prea prosti sa va dati seama de asta... iar conducatorii vostrii politici profita de prostia voastra ca sa castige o "bucatica din ciolanul" romanesc.... Plm. Treziti-va!!!!
    • 0 (0 voturi)    
     Dar nationalismul vostru??? (Luni, 7 ianuarie 2013, 9:28)

     Sic [anonim] i-a raspuns lui Vednetta

     hm??
   • +3 (3 voturi)    
    Ținutul Secuiesc există (Vineri, 17 iunie 2011, 13:33)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Tamas

    Sigur, tamas, Ținutul Secuiesc există, istoric și cultural. Ca și Crișana, Oltenia,Țara de Sus a Moldovei, etc. Dar să nu faci aceeași greșeală ca miticii de acum 20 de ani care spuneau că România nu trebuie să se ceară în Europa pentru că geografic și cultural este acolo.

    În ambele cazuri de fapt este vorba de instituții și de dezvoltare economică.

    Ar putea exista instituțional Ținutul Secuiesc? Teoretic, ar fi vorba doar de schimbarea legislației. Dar merită?

    Secuimea este o realitate istorică (cele 7 Scaune) și culturală și ar fi foarte interesant ca o asociație privată sau publică să promoveze patrimoniul cultural și valențele turistice ale acestei zone.

    Secuii sînt oameni dîrji, gospodari, independenți. Problema lor, ca și a întregii Românii pînă la integrarea europeană, este insuficienta integrare într-un spațiu economic mai amplu în care să își poată valorifica avantajele competitive.

    În dezvoltarea economică hotarele nu ajută ci frînează. Într-o regiune economică mai amplă, secuii ar avea acces direct la resurse mai mari decît în prezent. Vor avea un plus de flexibilitate.

    În plan politic, o mai mare delegare de atribuțiuni către primării va spori autonomia locală efectivă, va apropia decizia administrativă de cetățean. Pe de altă parte, în super-județul Centru, maghiarii (inclusiv secuii) vor fi în jur de 30%. Dacă vor putea vota compact, cu greu ar putea exista o majoritate în consiliul județean care să nu îi includă și pe aleșii lor.

    Prin comparație un Județ Secuiesc ar însemna mai multe posturi la stat, mai multă putere de a bate cu pumnul în masă pentru politicienii secui beneficiai ai unei majorități solide, dar șanse mai mici de dezvoltare pentru populație și un control mai redus asupra aleșilor ei.

    În concluzie, da, Ținutul Secuiesc este o realitate istorică rămasă de la străbunii noștri, dar la ce bun să fie și una administrativă?
    • 0 (0 voturi)    
     daca .... (Vineri, 17 iunie 2011, 20:38)

     mda [anonim] i-a raspuns lui bilbofil

     secuii sunt oameni darji, independenti, mandri ca sunt secui etc ... atunci de ce nu se declara secui la recensamant? in 2002 erau declarati doar 150.
   • 0 (0 voturi)    
    Ai vrea tu!! (Vineri, 17 iunie 2011, 18:35)

    alex [anonim] i-a raspuns lui Tamas

    ...să știi matale un lucru... pentru străbunicii noștri care au trăit aici din anii 44 î.Hr. Ținutul Secuiesc (asta impropriu spus) NU există !!!.
    Băiete, nu-l întreaba tu numai pe moșu' tău ci vezi ce-ți va spune și Nicolae Iorga. :)
    Mulțumesc de apreciere :D

    Ia privește puțin lucrurile și din altă perspectivă !!!:
    http://vimeo.com/16275866
    • 0 (0 voturi)    
     no nu mai spune (Luni, 7 ianuarie 2013, 9:31)

     Sic [anonim] i-a raspuns lui alex

     Pai tu il dai pe Iorga de exemplu care a spus : " Nu dau o strada prafuita din Bucuresti pe toate burgurile din Banat si Ardeal" ????????????

     Fugi bre de aici
     • 0 (0 voturi)    
      :) (Marţi, 8 ianuarie 2013, 18:32)

      alex. [anonim] i-a raspuns lui Sic

      si ce, nu avea dreptate..?!
      Stii tu ce ii in Ardeal?...
      Pf..
   • 0 (0 voturi)    
    De ce Muresul este in aceasta harta? (Duminică, 19 iunie 2011, 10:02)

    Ana [anonim] i-a raspuns lui Tamas

    De ce Muresul este in aceasta harta daca romanii sunt atat de majoritari?
    De ce romanii sunt discriminati de maghiari in zonele in care ei sunt fie majoritari, fie minoritari?
    De ce va manifestati impotriva statului romanesc atunci cand afisati steagul ungar, oficialitati ungare se duc direct in HarCov fara sa treaca si pe la Bucuresti, spanzurati papusi cu Avram Iancu, dezvoltati militii paramilitare, nu invatati pe copii si limba romana la scoala, pentru a putea sa traiasca in statul roman, si de ce incercati, prin Gabriel Resources si Soros, sa luati aurul tarii pe nimic?
    Acestea arata o rea credinta si atunci e firesc ca statul sa se apere. In locul statului roman dumneavoastra ce ati face?
  • +7 (11 voturi)    
   oameni buni (Joi, 16 iunie 2011, 20:08)

   mara [anonim] i-a raspuns lui io

   Nu lasati acesti unguri sa faca ce vor..nu se poate asa ceva..nu va fi nimic acceptat pentru UDMR, sincer daca se accepta asa ceva poate sa numeasca Romania Ungaria..daca sunt romanii nostri niste lasi.
  • +7 (9 voturi)    
   Sa vedeti cui ii dam un deget si ne musca toata ma (Joi, 16 iunie 2011, 21:03)

   D [anonim] i-a raspuns lui io

   PRin asta a trecut strabunicul meu, o tin minte si acum, m-a marcat in copilarie cand imi povestea http://ro.wikipedia.org/wiki/Masacrul_din_Ip
  • -2 (4 voturi)    
   Hmmm (Vineri, 17 iunie 2011, 10:37)

   MRSmrs [utilizator] i-a raspuns lui io

   Romanii isi merita soarta...nu pot uita cand se bucurau ca nu a intrat PRM(partid romanesc) in Parlament,dar a intrat UDMR!
   Acum sa se bucure in continuare...dar vad ca mai nou toti au 'discurs nationalist/extremist' asa cum acuzau PRM ca are.
 • -21 (25 voturi)    
  s (Joi, 16 iunie 2011, 16:16)

  Secui maghiar [anonim]

  S-a căutat un istoric român (știm cu toate că istoricii români tind să pledeze în favoarea teoriilor create artificial de Ceaușescu) și un presupus istoric maghiar despre care acuma auzim prima dată și s-a creat în jurul acestora un articol subiectiv, cu un singur punct de vedere. De fapt, autorul încearcă în mod artificial să găsească motive împotriva autonomiei Ținutului Secuiesc. De ce nu ați invocat un istoric român care chiar știe istorie maghiară(și nu numai lucrurile care se pot citi în manualele ceaușiste) și este și imparțial, și un istoric maghiar care știe câte ceva despre cultura, viața și istoria secuilor.
  • +17 (23 voturi)    
   hahahahaha (Joi, 16 iunie 2011, 17:04)

   jj bkl [anonim] i-a raspuns lui Secui maghiar

   tind sa cred ca tu nu stii mai nimic despre istoria secuilor. as vrea sa te intreb cati secui exista in acest moment in romania? nu cumva ultimul recensamant a stabilit ca exista cateva sute de secui? si atunci, vine intrebarea logica: pentru cateva sute de oameni trebuie gandit un statut aparte pentru 3 judete?
   vad ca "iti pute" opinia istoriului maghiar. daca ar fi strigat ca trianonul este o rusine, probabil ca nu mai aveai nimic de obiectat. ceea ce este prezentat in articol sunt date istorice, informatii rezultate din studierea arhivelor si a datelor statistice concrete. secuii sunt distincti de maghiari. doar din dorinta de a obtine o pondere mai mare, maghiarii i-au asimilat si pe secui. la randul lor, acestora le-a placut sa faca parte dintr-un grup etnic important.
   ceea ce ar trebui sa retina atat maghiarii cat si alte populatii care traiesc pe teritoriul romaniei este ca romanii sunt stapani in tara lor. nimeni si nimic nu va schimba acest lucru. sunt convins ca, daca va fi necesar, romanii vor lupta cu arma in mana pentru pamantul lor, asa cum au mai facut-o pana acum, si ii vor atarna in streang pe toti cei care, cu minciuni, incearca sa fure pamantul romanesc.
   • +7 (7 voturi)    
    150 secui declaraţi (Joi, 16 iunie 2011, 23:10)

    cobra [anonim] i-a raspuns lui jj bkl

    Nu sunt "câteva sute", ci doar 150. Pe Wikipedia *(pe care au politizat-o la greu bravii noştri unguri) nici nu amintesc de această cifră. Ei pun egal între maghiar şi secui şi cu asta vor să-i zică Ţinutul Secuiesc nu doar la cele 7 scaune secuieşti din Evul Mediu, ci la toată zona ocupată de Covasna, Harghita şi Mureş care ocupă o suprafaţă mai mare decât zona ocupată cândva de aceste scaune secuieşti.
    Mai mult, tot aceste capete luminate pretind că şi vechiul judeţ Săcuieni (care ocupa cândva zona actualului judeţ Prahova) a fost populat de secui!!!! Nu contează că afirmaţia lor sfidează orice logică, dacă spune un ungur aşa trebuie să-l credem, altfel suntem antimaghiari.
    dacă vreţi să vedeţi şi alte tâmpenii vehiculate pe Wikipedia citiţi la secui şi la Ţinutul Secuiesc.
    • 0 (4 voturi)    
     dezinformare (Vineri, 17 iunie 2011, 10:22)

     Robert [anonim] i-a raspuns lui cobra

     Am lucrat la recensamantul din 2002 si va spun sigur ca nu a existat optiunea de "secui" deci cifra de 150 este inventata. Ori treceai maghiari ori roman ori rom ori alta nationalitate. De abia la recensamantul din 2012 va exista optiune de a te declara orice etnie.
     • 0 (0 voturi)    
      Corectură (Vineri, 17 iunie 2011, 20:14)

      cobra [anonim] i-a raspuns lui Robert

      Am reuşit să accesez datele demografice de la recensământul din 2002. Ai dreptate, nu există această valoare în TABELELE DIN recensământ. Eu, personal, am luat această valoare de pe Wikipedia. În schimb, la pagina 850 din document (click pe Volumul IV STRUCTURA ETNICĂ ŞI CONFESIONALĂ, apoi click pe Nota metodologică Descrierea metodologiei si a indicatorilor ) am reuşit să găsesc o referire concretă la secui. Citez:
      La prelucrarea şi prezentarea rezultatelor recensămâmtului au fost efectuate următoarele grupări: la MAGHIARI au fost incluşi şi SECUII (532 persoane).
      Sursa: http://www.insse.ro/cms/files/RPL2002INS/vol4/notavol4.pdf
  • +21 (25 voturi)    
   ... (Joi, 16 iunie 2011, 17:51)

   Tavi [anonim] i-a raspuns lui Secui maghiar

   1) Secuii nu sunt maghiari!

   2) Populatia actuala de secui este o populatie formata din mixiunea secuilor si a romanilor de-a lungul timpului. E normal ca oricine sa doreasca drepturi si pentru asta trebuia sa intrii in armata secuilor.

   3) Transilvania (deci inclusiv aberatia voastra de tinut) nu a fost a Ungariei decat vreo 2 secole. Apoi a fost a Austro-ungariei, care e altceva. Dupa destramarea Austroungariei, Ungaria a mai avut Transilvania timp de cateva luni, pana a fost cucerita total de Romania. Romania insa si-a retras fortele din Ungaria dupa mai bine de un an de ocupatie, si nu ca ar fi avut probleme, cat ca si-a luat acest angajament in fata Frantei.

   4) Singurele judete cu majoritate formata din 'secui' sunt Harghita si Covasna. Care e treaba Muresului? Iar vreti sa fiti minoritari la voi 'acasa'?

   5) Hunii sunt asiatici, romanii sunt europeni (ca rasa). Aruncati o privire in oglinda si vedeti daca sunteti asiatici sau europeni. Daca sunteti asiatici, drum bun si cale batuta inapoi in Mongolia. Daca sunteti europeni, ciocu mic!
   Auzi la ei, asiatici blonzi si cu ochii verzi :|
   • +1 (7 voturi)    
    unele corectari (Vineri, 17 iunie 2011, 0:28)

    zxcv [utilizator] i-a raspuns lui Tavi

    legate de punctul 3)
    -Ungaria s-a infiintat prin anul 1000 si s-a desfiintat prima data in 1526 (batalia de la Mohacs) cand a fost impartita intre Austria, Imperiul Otoman, iar Transilvania a ramas independenta
    - Prin sec. XVII Imperiul Austriac a cucerit de la Imperiul Otoman Ungaria si Transilvania
    - Imperiul austro-ungar a luat fiinta in 1867 (dualismul austro ungar), iar Transilvania facea parte din regatul maghiar in cadrul acestui imperiu
    Concluzie: Transilvania a apartinut teritorial efectiv Ungariei - stat independent, pana in 1526 si intre 1867- 1918
    • +1 (5 voturi)    
     sa mori tu! (Vineri, 17 iunie 2011, 10:56)

     pcd [anonim] i-a raspuns lui zxcv

     Ungaria s-a infiintat 'pe la anul 1000'. mai draghe, prima cronica maghiara, cea a lui Stefan e de pe la 1054. primele orase transilvane au fost cucerite prin sec 11. in secolul 14 inca existau lupte intre coroana maghiara si principii romani(Posada iti spune ceva?). despre cucerirea Transilvaniei nu se poate vorbi deci decat prin sec 11-12, cucerire care a venit datorita alierii ungurilor cu catolicii pentru a obtine protectie militara. ce este mai interesant de notat faptul ca in cronicile vremii se vorbeste foarte clar ca in Panonia existau daci liberi in zonele muntoase. ungurii s-au luptat cu ei pana prin sec 14.... asa deci, ungurii au stapanit portiuni din Transilvania(existau tinuturile romanesti in Transilvania, posesiuni ale domnilor din Moldova si Tara Romaneasca chiar si in sec 15-16, pe vremea lui Stefan cel Mare - Tara Fagarasului de exemplu, tara Barsei etc) cam 300-350 de ani. de pe la 1100 pana la 1400. de pe la 1355 a inceput un proces de separare a provinciei de ungaria. CEEA CE OMITETI SA SPUNETI ESTE FAPTUL CA EXISTAU ORGANIZATII POLITICE ROMANESTI ATESTATE DOCUMENTAR DENUMITE "Universitas valachorum" si, mai mult, romanii erau majoritari. ultima atestare apare in anul 1355, dupa aceea incepand un proces de distrugere a majoritatii romanesti din regiune. IN MAI MULTE DOCUMENTE MAGHIARE SE AFIRMA CLAR CA EXISTA LUPTE INTRE COLONISTII SASI,MAGHIARI ETC SI POPULATIA MAJORITARA ROMANEASCA . mai mult, prin sec 14 romanii erau inca organizati in voievodate sau 'tari' in interiorul Transilvaniei. deci, putem spune ca Ungaria a stapanit Transilvania intre 1100(1200 mai corect) - 1400(chiar 1500) si intre 1867-1918. cu totul vreo 300-400 de ani. tinand cont de istoria veche de cateva mii de ani, de faptul ca romanii au fost tot timpul majoritari putem afirma ca pretentiile Ungariei ca Transilvania le apartine sunt nefondate. daca intr-adevar a fost tinut maghiar '1000' de ani cum sustineti, atunci de ce n-ati fost niciodata majoritari in Transilvania?
     • 0 (0 voturi)    
      Secolul 11 inseamna 1000 si ceva! (Vineri, 17 iunie 2011, 13:41)

      bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui pcd

      Așa cum secolul 21 înseamnă 2000 și ceva.
     • 0 (0 voturi)    
      :) (Duminică, 19 iunie 2011, 10:36)

      bh [anonim] i-a raspuns lui pcd

      stii tu ceva dar ii cam varza in capul tau
     • +1 (1 vot)    
      o mica precizare (Duminică, 19 iunie 2011, 15:19)

      glasss_cj [utilizator] i-a raspuns lui pcd

      Inainte de secolul 18 nu exista niciun izvor care sa ateste o majoritate romaneasca in Transilvania.
   • -4 (4 voturi)    
    :) (Vineri, 17 iunie 2011, 10:48)

    eduard [anonim] i-a raspuns lui Tavi

    amice, ungurii sunt mult mai europeni decat orice roman,daca e sa te iei dupa civillizatie. ori si romanii sunt veniti tot de prin asia, la fel ca si alte popoare. repet, daca e sa judeci dupa civilizatie, romanii sunt de origine africana. punct!
   • +3 (3 voturi)    
    despre secui (Duminică, 19 iunie 2011, 15:17)

    glasss_cj [utilizator] i-a raspuns lui Tavi

    1. Secuii sunt maghiari in limba si cultura, a spune ca nu sunt e ca si cum as zice eu ca basarabenii nu sunt romani.
    2. E fapt istoric ca secuii nu s-au amestecat cu nimeni, nici macar cu maghiarii pana secolul 19, daramite cu romanii
    3. Transilvania a fost parte a Regatului Maghiar intre secolul 1003 si pana 1541, apoi principat autonom intre 1541-1690 (dar condus de principi si nobili maghiari), parte a Imperiului Habsburgic (1691-1867) dar tot condus de nobilimea maghiara respectiv parte a Ungariei in cadrul Austro-Ungariei (1867-1918). Mai invata sa numeri si tu te rog.
    4. Sunt de acord cu tine, partea de nord si vest a judetului Mures (adica partile majoritar romanesti) nu au ce cauta in Tinutul Secuiesc, sub nicio forma.
    5. Acum cand Asia este motorul economic mondial si in curand va fi cea mai puternica regiune din lume pot zice linistit: nu e nicio rusine sa fii asiatic. Chinezii vor matura UE daca vor la fel cum au maturat si hunii Imperiul Roman.
    Toate acestea fiind spuse, trebuie sa precizez ca desi sunt secui nu sunt de acord cu autonomia teritoriala pentru ca nu ar duce la nimic bun. Secuii ar trebui sa invete limba romana si sa se integreze in societatea romana (ca doar stau in mijlocul tarii si sunt cetateni romani). Romanii ar trebui s-o ia mai moale cu "plecati acasa in Asia" si sa accepte ca istoria nu neaparat e asa cum s-a predat in comunism.
  • +5 (7 voturi)    
   esti secui maghiarizat (Vineri, 17 iunie 2011, 2:05)

   Jagged Fel [utilizator] i-a raspuns lui Secui maghiar

   sau maghiar securizat? :D (nu, nu secuizat, ai citit bine)
   orice ai fi (si nu oricine ai fi), nu iti zburli blana, ca naparlesti!
   daca vrei sa inveti ceva, citeste ce spun istoricii englezi despre secui si unguri....si nu, nu postez niciun link, deoarece sunteti vestiti pentru incapacitatea de a invata o limba strainia...si apoi, de ce ti-as da mura-n gura?!...pune mana si goagalaeste!
  • +2 (4 voturi)    
   un student (Vineri, 17 iunie 2011, 10:34)

   bgdr [utilizator] i-a raspuns lui Secui maghiar

   prietene, presupusul tau istoric roman, care a spus lucruri din manuale (nu stiu in ce manuale gasesti tu informatiile astea), chiar e specialist pe perioada respectiva si pe Transilvania. Marius Diaconescu, conf. univ. dr. la Facultatea de Istorie din Universitatean Bucuresti nu poate fi acuzat de atitudine nationalista si viziune comunista asupra istoriei, din contra, el este vazut in facultate ca un personaj cu afinitati pentru maghiari.
 • +11 (11 voturi)    
  Cicerone Ioniţoiu – mesaj adresat congresului (Joi, 16 iunie 2011, 16:17)

  GINTA [anonim]

  Cicerone Ioniţoiu – mesaj adresat congresului PNT-CD, din 18 iunie 2011(fragment)

  Uniţi-vă forţele spre revenirea la matca originii PNTCD, care de aproape un secol întruchipează năzuintele poporului român pentru a trăi în libertate şi dragoste urmărind înfaptuirea dezideratelor tuturor celor ce vietuiesc pe teritoriul mostenit din străbuni, vă adresez cuvintul magic : ÎNDRAZNIŢI […] Curajul a caracterizat pe înaintasi oricît de grele au fost vremurile, sacrificiul lor ne-a calauzit până la acest început de mileniu.

  […] Astăzi supraveţuitorii genocidului comunist, printre care: Ion Diaconescu, surorile Coposu, Sergiu Macarie, Nicolae Ionescu-Galbeni, Dumitru Ionescu, Constantin Ionascu, Nina Anca-Barbus, Romana Georgescu, Titi Antonie, Ilie Ruicanescu şi multi alţii care s-au atasat lui Cornel Coposu, rămasi cu constiinta şi inima curata-devotaţi valorilor strămosesti, solicită prin acest congres "să nu vă fie frica" şi să alegeţi oameni de nădejde în fruntea PNTCD-ului: CURAJ. Şi să nu se uite FRAŢII din Basarabia şi Bucovina de Nord. Cicerone Ioniţoiu

  Cicerone Ionitoiu: Memoriu adresat preşedintelui : http://www.universulromanesc.com/ginta/showthread.php?t=1279
  Cicerone Ionitoiu – album de imagini : http://www.universulromanesc.com/ginta/showthread.php?t=987
  • -2 (4 voturi)    
   Nu mai exista taranisti adevarati (Joi, 16 iunie 2011, 16:53)

   Observatorul [anonim] i-a raspuns lui GINTA

   Anacronic!
 • -2 (2 voturi)    
  erori (Joi, 16 iunie 2011, 16:19)

  dan [anonim]

  Nu stiu cum ati spus voi cifrele cu PIB-ul pe regiuni sau cum ati adunat voi PIB-urile pe regiuni

  Eu stiu ca judetul Timis are un PIB de 24 mld lei iar judetul Cluj de 23 mld
  • +7 (7 voturi)    
   citeste cu atentie (Joi, 16 iunie 2011, 16:36)

   dan2 [anonim] i-a raspuns lui dan

   Este vorba despre valoarea medie a PIB-ului calculata la numarul de judete dintr-o regiune.

   Intradevar, PIB-ul Clujului este de 23 si al Timisului este de 24.

   Aici e vorba de valoarea medie pe judete calculata la numarul judetelor dintr-o regiune
 • +20 (22 voturi)    
  De ce ar face parte mures din asa zisul tinut ? (Joi, 16 iunie 2011, 16:19)

  warchild [anonim]

  daca populatia majoritara in judetul mures este de etnie romana - ungurii, care nu sunt secui, sunt cel putin dementi sa creada ca acest judet va fi lasat sa intre intr-o astfel de combinatie!!! si mesajul nostru catre guvernanti este urmatorul: - oricare dintre voi veti fi la putere si ve-ti ingadui apartia unui astfel de "tinut" puteti sa va luati adio de la a mai fi alesi vreodata in tara asta! defapt puteti sa va luati adio de la orice, nici un roman intreg la cap nu va uita acest pas!
  • +2 (4 voturi)    
   Secui in Mures (Vineri, 17 iunie 2011, 9:29)

   Diana [anonim] i-a raspuns lui warchild

   Doar o precizare de ordin demografic: O parte din zona rurală din estul judetului Mures este locuită de secui. In mare, e vorba de Sovata si imprejurimi, Miercurea Nirajului si imprejurimi etc.
 • +20 (26 voturi)    
  Daca ajung ungurii sa ne imparta tara ... (Joi, 16 iunie 2011, 16:23)

  gigi [anonim]

  cum vor ei, eu plec de aici.
  Guvern, Opozitie, voi romani, ce faceti, dormiti ? O sa fiti penalizati doar pentru lipsa de reactie la aceste declaratii.
  In cazul in care un partid din Romania, oricare ar fi el, incearca sa destabilizeze integritatea nationala, sa incalce constitutia in vigoare ar trebui scos in afara legii.
  Domnilor guvernanti, va rog, o reactie rapida.
  • 0 (0 voturi)    
   Sondaj de opinie (Vineri, 17 iunie 2011, 6:15)

   luxdesign28 [utilizator] i-a raspuns lui gigi

   Din cauza asta am si realizat un sondaj de opinie privind regionalizare la urmatoarea adresa

   http://luxdesign28.wordpress.com/2011/06/11/sondaj-de-opinie-cu-privire-la-regionalizarea-romaniei/
 • +1 (11 voturi)    
  Tocmai aste e ideea (Joi, 16 iunie 2011, 16:24)

  Rollo Tomasi [anonim]

  Tocmai asta e ideea regiunilor de dezvoltare in UE. Regiunile sarace sa fie ajutate sa creasca din punct de vedere economic. Daca se cupleaza o zona saraca cu o zona bogata, sansele de dezvoltare ale zonei sarace sunt mici, pentru ca regiunea astfel rezultata prezinta o imagine distorsionata a nivelului economic. Nu poti sa obtii multi bani de la UE, daca nu dovedesti ca intr-adevar ai nevoie de acei bani. Daca datele economice ale regiunii sunt modeste, regiunea respectiva are mai multe sanse sa obtina bani europeni, fiindca este clar ca are nevoie mare de banii respectivi.
  • +7 (9 voturi)    
   Cersit? (Joi, 16 iunie 2011, 17:10)

   sorincatalin [utilizator] i-a raspuns lui Rollo Tomasi

   Tiganii cersesc prin Europa nu Romanii!!!
   Banii europeni sunt tot banii tarilor care fac parte din UE, acestia sunt pusi la dispozitia celor cu programe de dezvoltare!...
 • +19 (19 voturi)    
  Bun articol (Joi, 16 iunie 2011, 16:24)

  OVE [anonim]

  Bine documentat articol. Daca reducem regiunea doar la Harghita si Covasna (fara Mures) cred ca ar fi si mai evidenta problema economica.
  Dar pe cei care propun aceasta varianta nu ii intereseaza partea economica, ei vor sa rupa ceva din Romania, atat
  • +11 (15 voturi)    
   te contrazic (Joi, 16 iunie 2011, 16:41)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui OVE

   cu cat o regiune e mai saraca cu atat sentimentul nationalist si problemele etnice apar si pot fi fructificate in interesul haosului.
 • -11 (17 voturi)    
  Daca as fi secui (Joi, 16 iunie 2011, 16:39)

  T. Bucur [anonim]

  Daca as fi secui, as cere cu aceeasi fermitate ceea ce cer reprezentantii lor.
  Ca roman, nu ma simt deloc deranjat de aceste cereri. Trebuie sa gasim un modus vivendi, altfel pericolul care ne paste e teribil!
  • +2 (12 voturi)    
   Solutii de viitor (Joi, 16 iunie 2011, 17:20)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui T. Bucur

   Pericolul e mare, tocmai de aceea trebuie sa fim precauti. Trebuie sa-i lasam pe secui cu propaganda lor, cu cerintele lor, atata timp cat latra, nu musca. Nu exista o solutie in forta, pentru ca altfel patim ce au patit sarbii cu Kosovo. Trebuie lasati in pace, dar sa fim vigilenti. Pana una alta, solutia regionalizarii ar putea fi buna. Daca regiunea respectiva ar fi mai dezvoltata economic, nu ar mai umbla dupa prostii gen independenta/autonomie. In concluzie, ar trebui stimulate investitiile in aceasta regiune si atragerea populatiei romane acolo, astfel incat sa se faca un echilibru etnic.
   In orice caz, cam in 20-30 de ani va fi din nou razboi mondial, si atunci am putea avea ocazia unei epurari etnice. Pana atunci, sa-i lasam sa latre.
   • -2 (4 voturi)    
    epurare (Vineri, 17 iunie 2011, 9:48)

    ozzy [anonim] i-a raspuns lui anonim

    Ei vezi de asta vor secuii autonomie, Ai dat raspunsul corect, fiindca incercati din 1918 incoace sa epurati etnic zonele unde maghiarii sunt majoritari. De aceea autonomia e singura cale, care poate sa ajute la pastrarea identitatii maghiare in zona, CE fel de om esti tu?
    • 0 (0 voturi)    
     esti sigur? (Vineri, 17 iunie 2011, 20:55)

     mda [anonim] i-a raspuns lui ozzy

     sau asa ti s-a spus? daca vroiam epurare aplicam metoda sovietica, deja verificata pe doua continente.

     in doua luni era pustiu pe acolo.
   • +1 (1 vot)    
    Un raspuns la "Solutii de viitor" (Vineri, 17 iunie 2011, 16:55)

    T. Bucur [anonim] i-a raspuns lui anonim

    Stimabile, ai inceput bine, dar in final ai cam luat-o pe aratura; Cum poti sa te gandesti la o solutie bazata pe epurarea etnica? Fii rational. Etnicii maghiari nu au sosit acolo ca imigranti, ca "venetici", cum s-ar spune, ci au intrat in componenta statului roman odata cu teritoriul pe care il locuisera de o mie de ani. Si asta numai in conjuntura favorabila noua si tragica pentru ei, din 1918. Este de datoria noastra sa facem in asa fel incat ei sa se simta "acasa" si acum, cand nu mai apartin statului ungar. Tu cum te-ai simti in locul lor? Dar voi, ceilalti, care postati numai bazaconii pe acest forum?
    • 0 (0 voturi)    
     ti-ai luat medicatia astazi? (Vineri, 17 iunie 2011, 21:01)

     distonocalm [anonim] i-a raspuns lui T. Bucur

     De ce nu le cedezi si casa ta? Poate si nevasta daca tot esti darnic.Dar nu mai da ce consideri ca nu este al tau.
  • +5 (5 voturi)    
   t.bucur (Joi, 16 iunie 2011, 17:27)

   lzrd [utilizator] i-a raspuns lui T. Bucur

   pacat denumele pe care il porti!
  • +5 (5 voturi)    
   Pericolul (Joi, 16 iunie 2011, 19:26)

   Jar [anonim] i-a raspuns lui T. Bucur

   care ne paste tine de criza mondiala, in general ,si falimentul economic al Ungariei,in particular.
   Ganditi,va rog,un pic la asta!
  • +1 (3 voturi)    
   Roman ? (Vineri, 17 iunie 2011, 6:17)

   luxdesign28 [utilizator] i-a raspuns lui T. Bucur

   inseamna ca nu esti roman. Ce roman poate sa ceara asa ceva, atata timp cat inaintasii nostri au vrut unire ? Esti un pic dus prietene.
  • +2 (2 voturi)    
   Problema e alta (Vineri, 17 iunie 2011, 9:37)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui T. Bucur

   In "Tinutul Secuiesc" , secuii (maghiarii) reprezinta doar 60% din populatie. Deci practic o mica Elvetie. E foarte greu sa ceri autonomie pentru aceasta regiune cu un astfel de procent. Pentru ca imediat se pune problema romanilor care locuiesc acolo si care vor avea dreptul in baza principiului etnic sa ceara imediat autonomie in cadrul regiunii autonome. Cred ca solutia pe termen lung este un tip de regionalizare pe criterii istorice, culturale, economice dar nu pe criterii etnice pentru ca romanii din zonele respective ar fi complet defavorizati si am mari indoieli ca maghiarii le vor respecta drepturile. Dar mi se pare normal ca sa existe regiuni gen Banat, Crisana, Transilvania (zona centrala), Muntenia, Oltenia, Moldova, Bucovina, Dobrogea. Iar in cadrul fiecarei regiuni sa fie probabil o impartire pe judete mai mari decat cele de acum. Dar scopul final al regionalizarii trebuie sa fie imbunatatirea administratiei si a serviciilor oferite catre cetateni. Astfel, impozitele (din salarii, pensii, etc) sa ramana la nivelul regiunii in proportie de 80-90%. Guvernul central ar avea roluri doar de stabilire a unor politici globale economice, relatii externe, aparare si eventual de redistribuire a impozitelor colectate catre regiunile mai sarace pentru eliminarea decalajelor dintre regiuni.
   • 0 (0 voturi)    
    Raspuns lui Marius Diaconescu (Sâmbătă, 18 iunie 2011, 22:37)

    T. Bucur [anonim] i-a raspuns lui Marius

    Draga Marius, Ceea ce spui tu e logic si de bun simt. Eu insa ma refer la faptul ca etnicii maghiari au sentimentul ca sunt victime ale conjuncturii din 1918 - ceea ce e real. Noi sa ne bucuram ca in 1918 ne-am aflat in tabara victorioasa, sa fim, de asemenea, multumiti ca si in 1944 am avut sansa de a ne fi alaturat in ultima clipa taberei victorioase, sa nu ne mai dam tari si mari, sa procedam astfel incat etnicii maghiari sa nu mai priveasca spre noi cu sentimentele pa care nu vreau sa le mai denumesc acum. Sa admitem chiar ca, daca ei doresc, pot sa se considere chiar a fi o etnie mai evoluata decat noi, daca asta le da o satisfactie. Sa facem astfel incat, fara a deservi existenta statului nostru asa cum e el azi, sa evitam pericolele la care ne imping unii si altii, printre care si unii dintre cei care posteaza aici.
 • -2 (10 voturi)    
  pro autonomie decat ptr HARCOV (Joi, 16 iunie 2011, 16:52)

  ciolanos [utilizator]

  sa-i lasam autonomi , iar tot ce vor primi din Romanica sa le fie vandut la pret triplu .sa fie introduse taxe si impozite speciale ptr cei care vor face afaceri cu cei din tinutul salamului , in asa fel incat sa nu mai ii bage nimeni in seama.
  • +13 (13 voturi)    
   Nici macar ... (Joi, 16 iunie 2011, 17:48)

   Dani.El [utilizator] i-a raspuns lui ciolanos

   Daca astia capata autonomie in doi ani mor de foame!

   La inceput, in primele sase luni ii vor ajuta "fratii" din Ungaria. Apoi febra nationalista va disparea si Ungaria isi va da seama ca nu-i poate sustine si "bolovanul" asta cu firava ei economie ... De la Bucuresti nu vor capata nimic, ca doar sunt autonomi, asa ca ... in prima iarna vor consuma rezervele ce le mai au iar dupa a doua iarna ... s-a rezolvat problema secuiasca!
   • 0 (0 voturi)    
    sa ramaneti cu ai vostri (Marţi, 19 iulie 2011, 11:30)

    Emerka [utilizator] i-a raspuns lui Dani.El

    nu ne plangeti de mila si nu va faceti griji ca nu murim de foame! Voi ramaneti cu fratii vostri din celelalte minoritati!
 • -12 (14 voturi)    
  Asa numitul... (Joi, 16 iunie 2011, 16:54)

  L [anonim]

  Stimate Autor!
  Nu prea inteleg de ce folositi cu consecventa fraza: "asa numitul Tinut Secuiesc". Pentru ca "asa numitul Tinut Secuiesc (denumire ce nu reprezinta o unitate administrativa)?"
  Sper ca in toate scrierile Dvs. de azi in-colo o sa folositi denumire de asa numitul Oltenia, asa numitul Banat, asa numitul Moldova, asa numitul Tara Barsei, asa numitul Tara Motilor, asa numitul Maramures, asa numitul Bucovina etc. pentru ca denumirile respective nu reprezinta unitati administrative. Daca nu aveti de cand de a proceda asa, atunci folositi masuri duble, ceea ce ar explica motivele acestui articol...
  • +9 (9 voturi)    
   nu vrei (Joi, 16 iunie 2011, 17:30)

   lzrd [utilizator] i-a raspuns lui L

   sa intelegi!
   de fapt a folosit corect ""asa numitul tinut secuiesc""!
  • +3 (5 voturi)    
   Diferenţe (Joi, 16 iunie 2011, 23:16)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui L

   Stimate L, Banatul, Moldova şamd au existat ca regiuni pe când Ţinutul Secuiesc nu a existat NICIODATĂ. Au existat 7 scaune secuieşti (de acord cu asta) dar regiune Ţinutul Secuiesc nu a existat niciodată. Şi niciun istoric ungur (nu mai zic de altă naţie) nu a pretins vreodată că ar fi existat aşa ceva.
   Ce nu e clar?
   PS 150 de secui declaraţi. Să nu uiţi NICIODATĂ.
  • +3 (5 voturi)    
   pentru ca: (Joi, 16 iunie 2011, 23:41)

   Mos Gerila [utilizator] i-a raspuns lui L

   Nu se numeste tinut secuiesc si nu are cum sa se numeasca tinut secuiesc atat timp cat are alta denumire : TRANSILVANIA ! ;) plus ca voi nu sunteti secui, ci sunteti pe jumatate maghiari, adica pe romaneste: bozgori. Multumit de raspuns ?
  • +4 (6 voturi)    
   nu masuri duble (Vineri, 17 iunie 2011, 2:12)

   Jagged Fel [utilizator] i-a raspuns lui L

   Oltenia, Moldova etc. au fost entitati administrative de sine statatoare. Tinutul Secuiesc nu a existat niciodata. Si nici nu va exista. La loc in banca, elev! Nota 0! Ca nici punctul din oficiu nu il meriti, deoarece ai chiulit de la scoala!
 • +11 (11 voturi)    
  ce judete amarite! (Joi, 16 iunie 2011, 16:54)

  NewLevel [anonim]

  Sint orase in Romania care au de 2-3 ori mai multi locuitori decit judetele astea.
 • +11 (11 voturi)    
  Eu n-am inteles ceva (Joi, 16 iunie 2011, 16:57)

  Lea [anonim]

  Care e chestia cu Tinutul Secuiesc? Tinutul Secuiesc face ce? Ce inseamna din punct de vedere juridic, economic, educational? Daca nu inseamna nimic atunci pierdem vremea discutand aiureli.

  Si stiu eu cel putin 3 persoane interesate in a face populatia sa-si piarda vremea cu prostii.

  Cumva, se vrea sa se mentina parerea ca intre romani si maghiari exista frictiuni. Si nu sunt nici pe departe asa de extinse si serioase cum vor unii sa credem....nici macar dupa episodul Tg Mures 1990 (exemplu clasic de manipulare - auzit-ai tov. Iliescu? Sa stii ca n-am uitat!).

  Asa ca, nu dati satisfactie ansamblului de manipulatori, de oricare combinatie tricolora.

  Obiectivul e modernizarea Romaniei. Si se va face!!!!
 • +10 (12 voturi)    
  Kosovo si HarCov (Joi, 16 iunie 2011, 17:02)

  annm [anonim]

  In Kosovo albanezii constituie 92%, in HarCov maghiarii constituie 80%. Kosovo are granita cu Albania, HarCov nu are granita cu Ungaria. Daca nemtii si rusii vor neaparat sa terorizeze Romania aceasta este problema lor, dar adevarul este de partea noastra.
 • -6 (6 voturi)    
  inedit (Joi, 16 iunie 2011, 17:07)

  dook [anonim]

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Regiunea_Autonom%C4%83_Maghiar%C4%83
 • -8 (10 voturi)    
  regionazlizare (Joi, 16 iunie 2011, 17:08)

  c.nita [anonim]

  este cel mai bun model de regionalizare.

  daca in privinta tinutului secuiesc nu prea avem ce face, sunt destui unguri acolo in covasna si harghita, deci acestea 2 judete ar trebui sa fie unite, nu si muresul, in privinta altor zone e mai corect asa: vl-gj , sv-bt, ct-tl, e mai rational; daca Basescu ar face acest lucru, ar negocia cu udmr cred ca s-ar realiza si acest obiectiv.
  Pacat ca Basescu depinde de PDL si UDMR, nu mai zic de opozitie, ca ar fi realizat mult mai multe, asa ce sa faca, sa modifice Constitutia si sa avem republica Presedentiala, la fel ca in Franta si America
  • -11 (11 voturi)    
   Nita bolnavul (Joi, 16 iunie 2011, 17:30)

   nita cel bolnav la cap [anonim] i-a raspuns lui c.nita

   "Basescu ar fi realizat mult mai multe"...intradevar, cam la fel de multe ca Ceausescu, care nu a depins de nimeni, nici de PCR, nici de opozitie. El cand se trezea dimineata si Basheascu o idee o si punea in practica, nu mai pierdea timpul cu proceduri de-astea constitutionale...pacat pacat ca Basheascu nu e chiar de capul lui, o punea pe EBa Sefa la Academia Romana!
   Apropos, Elena Basescu a prospus impartirea teritoriala a Romaniei pe judeturi!
  • +7 (9 voturi)    
   parere (Joi, 16 iunie 2011, 17:57)

   costa [anonim] i-a raspuns lui c.nita

   Eu zic ca daca Basescu ar fi prim ministru in 2 ani tara asta ar intra in normal. In 2 ani tot ce este acum va fi o trista amintire.Dar, asta-i situatia.
   • 0 (2 voturi)    
    si costa traieste pe alta lume (Vineri, 17 iunie 2011, 11:45)

    nita cel bolnav la cap [anonim] i-a raspuns lui costa

    Basescu conduce tara asta de 6 ani, e si presedinte si prim-ministru, are serviciile, are dna, are tot ce vrea ca sa poata sa faca. Si de ce nu face?
    Nu pot sa cred ca exista oameni care inca mai cred ca basescu ar face doar ca nu poate din cauza opozitiei minoritare. Cine nu-l lasa sa faca?!
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns (Duminică, 19 iunie 2011, 23:00)

    c nita [anonim] i-a raspuns lui costa

    Costa are dreptate, daca va ramane tot Base presedinte pana in 2015, atunci sunt sigur ca poate deveni Prim Ministru in 2016, asa ca un mic Putin al romaniei, mai alews ca americanii il vor pe acest aliat Predictibil in Romania cu puteri sporite-vezi cazul sefului FMI deturnat de americani pentru aliatul lor Sarchozi, care le face jocurile in Libia, Siria, pt ca americanii nu mai vor alte fronturi in aceste zone sensibile si nici nu prea mai au bani la fel de multi dupa aceasta criza,!!!!!!! Ai inteles ceva impostorule!!
 • +7 (11 voturi)    
  eu credeam ca (Joi, 16 iunie 2011, 17:11)

  visio [anonim]

  secuii si ungurii sunt ca felul 1 si 2; ma gandeam ca trebuie transata definitiv problema asta: aici este Romania, cui nu-i convine e liber sa plece; dragoste cu de-a sila se numeste viol....nu am ajuns atat de pereversi; apropo, oare ce procent din PIB este adus de "servicii sociale" in Ungaria? ultima oara parca era de 18%...
 • -6 (8 voturi)    
  Bucovina (Joi, 16 iunie 2011, 17:13)

  PD (Profesorul distrat) [anonim]

  Nu stiu cum e cu secuii, dar ca bucovinean imi convine oricum mai mult varianta asta de reorganizare decat cea cu 8 judete mari. Prefer ca Bucovina sa nu se dilueze in Iasi, Vaslui, etc.
  • +1 (7 voturi)    
   haha (Joi, 16 iunie 2011, 17:27)

   ha [anonim] i-a raspuns lui PD (Profesorul distrat)

   Nu se va numi bucovina, ci Butterflyland sau Tinutul Fluturilor!!!
  • +6 (8 voturi)    
   da (Joi, 16 iunie 2011, 18:05)

   costica [anonim] i-a raspuns lui PD (Profesorul distrat)

   Categoric iti impartasesc opinia. Numai ca aici vorbim de economie si de bani. Cu niste regiuni mai bogate, stai linistit , ca nimeni nu va incerca sa dilueze ceva, pur si simplu vom fi prea ocupati. Acum se face mult prea multa politica, poate om fi citiva pe aici din placerea de a citi articole si mai ales comentarii interesante, pe care le gasesti uneori, dar cred ca majoritatea dintre comentatori sunt fie flasnete platite de ambele parti(pdl si usl)fie personaje direct interesate de ceva, si in naivitatea lor cred ca se schimba ceva daca flecaresc pe net
  • +5 (5 voturi)    
   ... (Joi, 16 iunie 2011, 19:26)

   dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui PD (Profesorul distrat)

   cu harta udmr, bucovina se va dilua in Botosani. :)
 • +5 (7 voturi)    
  Autonomie? (Joi, 16 iunie 2011, 17:17)

  Iulian [anonim]

  Am si eu o intrebare pentru secui, cum credeti ca vor fi tratati,de catre romani, secuii care traiesc in afara tinutului secuiesc,adica marea majoritate.Si ce se va intampla cu ei daca nu vor mai fi tolerati,se vor muta in saracia din Harghita si Covasna?
 • +9 (9 voturi)    
  atunci (Joi, 16 iunie 2011, 17:27)

  panfilica [anonim]

  muresenii ar trebui intrebati daca ei sunt tinut secuiesc. pare mai mult un tinut romanesc.
  e interesant cum ei,...aaa..secuii... nu accepta decat cum vor ei, nu vor sa negocieze, vor sa oblige un judet, cu majoritate romanesca, sa devina minoritate in tinutul...secuiesc. care mai vrea si autonomie si ...stat federal.
  asta da tupeu !
  d'aia ziceam ca fara sa fie intrebati localnicii sa nu se faca schimbari.
  e ciudat si cu satu mare impreuna cu bihor si salaj, tzinut unguresc. o juma' de milion de unguri care nu fac mai mult de 30% din total, vor sa faca tzinut unguresc.
  lasati judetele, regionalizati administratia. exact pe regiunile alea. opt directii agricole, opt directii de posta si comunicatii, opt directii de mediu, opt directii de transporturi, etc.
  treceti la primarii, dar nu la primari, la notari comunali si referenti, salariati ai prefecturii, grija documentelor..
  lasati la primar numai decizii privind gospodarirea comunelor/oraselor. toate proiectele regionale sa fie angajate si derulate prin euroregiune.
  primarii sa se ocupe de cele locale, cu sprijinul specialistilor dela regiune.
  adiministratia la regiune nu inseama ca toti lucratorii sa aiba birourile in capitala regiunii, dar nici la judete.
  in orasele principale din judet.
  taiati din puterea de decizie a presedintilor judeteni si primarilor de localitati. sa ramana numai cu gospodarirea. in rusa, primar se zice, parca, hospodar.
  • 0 (0 voturi)    
   da (Vineri, 17 iunie 2011, 12:54)

   anonnym [anonim] i-a raspuns lui panfilica

   Ideea de regionalizare e buna. In sensul descentralizarii administrative. Pentru ca fiecare regiune, sa poata sa isi atraga functie de cate diligente depune, investitii. Si pentru a se vedea nivelul de competenta al alesilor mult mai clar, si evidetn, pentru a-i sanctiona mult mai la obiect la alegeri si nunumai. Responsabilizare directa si transparenta. Scurt! Poate asa nu vor fi obligate, direct sau indirect, marile companii sa isi deschida principalele sedii si sa desfasoare afacerile importante doar in regiunea capitalei. Ma indoiesc ca asta convine chiar tuturor acestor companii. Doar chiriile si restul costurilor (a, si ca sa fim cinstiti, si spagile desi speram sa dispara cat mai curand)) sunt mai mari, iar oportunitati exista in mai multe locuri. Sigur, capitala va atrage investitii importante in coninuare, dar prin reorganizarea administrativa vor avea sanse mai mari si restul zonelor. sa fim realisti, e absurda aceasta centralizare, si sunt suficiente exemple in favoarea descentralizarii in vest, chiar peste ocean.
 • +7 (7 voturi)    
  TISA (Joi, 16 iunie 2011, 17:29)

  Nicu [anonim]

  Buna asa Bravo , mai intreaba odata stie unde e TISA , k tot vb ei de Auzi domne Imperiul Austro-ungar , fiti ma seriosi , cititi ma istorie nu inventati voi istoria cum doriti in favoarea voastra . Dap dupa voi ar trebui sa vina si Imperiul Otoman sa ne ia tara .
  • +1 (1 vot)    
   tisa (Vineri, 17 iunie 2011, 12:04)

   panfil flecaru [anonim] i-a raspuns lui Nicu

   de la nistru pan'la tisa...

   decat sa pierdeti vremea...combatand cu argumente istorice, si/sau sa va injurati prin gard cu ungurimea, mai bine ati contribui la ce se face.
   sa veniti cu propuneri, caci ce se face ne va afecta direct, fara legatura cu menumorut si stefan cel sfant, sau trianon.
   alea ?! este imposibil sa mai fie reparate.
   traiti azi, daca vreti sa traiti bine maine.
   pe cuvant ! :-)
 • -7 (7 voturi)    
  ce calcul este asta? (Joi, 16 iunie 2011, 17:43)

  Raz [anonim]

  cat face 1,1 mil din 1,5 mil? 46,7%?
  • +7 (7 voturi)    
   e diferit (Joi, 16 iunie 2011, 17:58)

   craiu [anonim] i-a raspuns lui Raz

   1,1 milioane de locuitori in aceasta zona - Tinutul Secuiesc: Mures, Harghita si Covasna.

   Tinut Secuiesc in care se regasesc 46,7% din totalul de 1,5 maghiari din TOTA tara
 • -10 (12 voturi)    
  Vivat (Joi, 16 iunie 2011, 17:56)

  Nagy [anonim]

  Traiasca Ungaria Mare!
  • +1 (7 voturi)    
   Bibat! (Joi, 16 iunie 2011, 18:33)

   George C [anonim] i-a raspuns lui Nagy

   Igen, igen, si construiti si un port la Oradea sa ne dam cu vaporul pana la Viena daca tot avem Ungaria Mare!
  • -1 (7 voturi)    
   propun asa: (Joi, 16 iunie 2011, 18:38)

   nelhotep [utilizator] i-a raspuns lui Nagy

   Mutarea toturor secuilor(maghiarilor ) din Jud. Mures in Covasna si Harghita. Scoaterea populatiei de origine romana din Covasna si Harghita, eventual si mutarea toturor rromilor din tatra in cele doua judete facut un gard mare de jur imprejur si sa vedem ce se intampla.Nu vad de ce Jud .Mures ar trebui inclus in Tinutul Secuiesc avand in vedere ca majoritatea populatiei e Romana
  • +4 (4 voturi)    
   álmok (Joi, 16 iunie 2011, 20:26)

   jmx [utilizator] i-a raspuns lui Nagy

   E moarta de un secol iar mortul de la groapa istoriei nu se mai intoarce, asta stiam de cand eram cu tita in gura...
   Dar daca-ti pare tie ca traieste atunci iti urez sa traiesti si tu pe langa ea!
  • +2 (2 voturi)    
   Care mare? (Vineri, 17 iunie 2011, 9:19)

   cinel [anonim] i-a raspuns lui Nagy

   Cm sa traiasca ceva ce a murit demult si n-a fost niciodata altceva decat o himera?@yahoo.com
  • 0 (0 voturi)    
   VIVAT (Vineri, 17 iunie 2011, 12:39)

   jmx [utilizator] i-a raspuns lui Nagy

   in aceeasi nota:

   TRAIASCA IMPERIUL ROMAN!

   sau mai bine:

   TRAIASCA IMPERIUL DAC AL LUI BUREBISTA!

   Hai sa refacem granitile vechi!
   • 0 (0 voturi)    
    ai uitat ceva (Marţi, 19 iulie 2011, 11:36)

    Emerka [utilizator] i-a raspuns lui jmx

    traiasca si dictatura lui basescu!
 • -4 (6 voturi)    
  Deturnare (Joi, 16 iunie 2011, 18:09)

  un cetatean [anonim]

  Ar fi normal ca un judet de 300.000 sa aiba acelasi PIB ca unul de 500.000? Daca te uiti la PIB/locuitor de ex. Hargita sta mai bine decat Muresul. Probabil ca maghiarii din Mures nu-i lasa pe harnicii romani sa lucreze din zori pana seara, cum le sta romanilor in fire. In loc de acesta ii pun sa scrie comentarii tampite despre lucruri de care nu au habar. Cum ar fi istoria Transilvaniei, drepturile minoritatilor in Romania s.a.m.d. Bine ca intre timp economia duduie si maine o sa traim mai bine ca astazi. Sau mai rau? Nici nu mai stiu. Dar mai bine sa ne razboim cu maghiarii decat cu politicienii corupti care ne-au adus la sapa de lemn. Sau maghiarii au facut acest lucru? Mai bine maghiarii, 'tu-le muma de mongoloizi. Ei si cererile lor exagerate nu ne lasa sa ne dezvoltam. Ca noi, deh, am fi capabili fara ei, cum suntem mult mai bine fara sasi si evrei.
  • +7 (7 voturi)    
   pib (Joi, 16 iunie 2011, 18:51)

   stamate chioru [anonim] i-a raspuns lui un cetatean

   pibul din harghita e pe taiat paduri, export de lemn.
   ala din mures, e pe industrie, pe productie.
   care zici ca e mai cinsitit ?
  • +5 (5 voturi)    
   ... (Joi, 16 iunie 2011, 18:58)

   dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui un cetatean

   Harghita si Covasna au PIB-ul per capita mai mic decat Muresul. Si toate 3 au PIBper capita mai mic decat Gorjul!
   Nu mai dezinformati aiurea.
  • +7 (7 voturi)    
   Analiză corectă (Joi, 16 iunie 2011, 23:22)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui un cetatean

   Maestre, dacă ai face o analiză corectă ai vedea că voi, ungurii, sunteţi de vină pentru starea celor două judeţe HArghita şi Covasna. V-aţi baricadat în spatele acestei organizaţii culturale UDMR ai cărei reprezentanţi se ocupă de grijile voastre. Adică, Verestoy se ocupă cu tăiat lemnul la greu şi vă lasă pe voi cu fundu-n Olt.
   OK, politicienii dâmboviţeni sunt corupţi, şamd dar dacă voi sunteţi mai deştepţi, de ce susţineţi o organizaţie culturală şi nu un partid politic organizat pe baze ideologice? Asta ca să vorbim logic...
 • +8 (10 voturi)    
  Ia uite (Joi, 16 iunie 2011, 18:44)

  dragos234 [utilizator]

  Muahaha. Ungurii sunt mai saraci si decat moldovenii si decat miticii si decat oltenii. Si cat se laudau ei ca ii tin in spate pe sudisti. Se pare ca nu se tin in spate nici macar pe ei.
  Cum naiba de ne-am ales cu cei mai saraci dintre unguri?
 • 0 (12 voturi)    
  tinut secuiesc in mures? (Joi, 16 iunie 2011, 19:23)

  florin [anonim]

  Locuiesc in Reghin de 27 de ani, dar n-am auzit de tinut secuiesc in judetul Mures, sa-i auda mitucii de pe valea Gurghiului de tinut secuiesc in zona lor :)) doamne fereste. Aste-as vise de-ale "greilor unguri". Inca nu am auzit vreo cunostinta de etnie maghiara care sa isi doreasca sau sa pomeneasca de asa ceva. Magarii, prostii, idiotenii si mutle altele... sau poate... vrea Basescu cu ai lui sa ne arunce iar praf in ochi, sa ne bage pe gat treaba cu reorganizarea, sa ne faca sa uitam de alte chestii...
  • +3 (3 voturi)    
   ti-am dat plus (Vineri, 17 iunie 2011, 2:20)

   Jagged Fel [utilizator] i-a raspuns lui florin

   dar ti se pare tie ca Basescu a starnit reactia asta? :)
   din cate stiu (poate ma insel) ideea de nu's ce gala a Tinutului Secuiesc la PE e anterioara celei a reorganizarii administrative :)
 • +9 (9 voturi)    
  Pe mine mă întreabă cineva? (Joi, 16 iunie 2011, 19:24)

  Cristian [anonim]

  Eu sunt român şi locuiesc în Tg. Mureş. Pe mine mă întreabă cineva dacă vreau să trăiesc în ţinutul secuiesc?
  Sunt curios dacă românii din celelalte regiuni vor protesta prin nesupunere civică dacă se acceptă propunerea udmr (asa cum a promis uniunea civica maghiara ca vor face unguriii daca nu se accepta aceasta propunere).
  Va conta nesupunerea civica a 17 milioane fata de nesupunerea civica a 1,5 milioane?
  • -1 (1 vot)    
   nu (Vineri, 17 iunie 2011, 10:12)

   seeman [anonim] i-a raspuns lui Cristian

   mare parte din valceni nu vom protesta pentru ca nu vrem in Oltenia ba(ro)nilor de Craiova. Pe urma dam Oltul peste cap si deversam deseurile de la Oltchim si Soda in Harghita si Covasna. E bine asa?
 • -10 (14 voturi)    
  CINE A DESCHIS CUTIA PANDOREI ? (Joi, 16 iunie 2011, 19:25)

  fdfdgg [anonim]

  Basescu iar a dat cu bata in balta.
  A taiat salarii fara motiv real (putea taia cheltuielile cu comenzile si achizitiile de stat)si nu a patit nimic,
  a facut ce a vrut el cu asa zisele reforme, a dat oameni afara si mai vrea sa dea, a facut nenumarate prostii si nu a patit nimic, dar acum cu ungurii i s-a cam infundat, ca a starnit cuibul de viespi cu batul , eu cred ca-l manca pe el undeva , a vrut sa deturneze atentia de la ceva si acum scandalul gata .
 • +8 (8 voturi)    
  Fiecare pasare pe limba ei piere (Joi, 16 iunie 2011, 20:11)

  un muresean [anonim]

  Pornind de la mult trambitatul principiu udemerist "ca nu putem schimba componenta etnica a unui judet" cum se asteapta UDMR-ul sa includa judetul Mures (cu 60/% romani) in asa- zisul "Tinut Secuiesc", adica sa schimbe componenta etnica a unei entitati administrative.
  La "nesupunere civica" putem apela si noi romanii din Mures , si chiar mai mult, daca e necesar.
 • +7 (7 voturi)    
  nu putem accepta (Joi, 16 iunie 2011, 20:20)

  gigel de luxembourg [anonim]

  o zona in care romanii sa devina minoritari. simplu. deja stim ce inseamna asa in harcov.
 • -5 (5 voturi)    
  un pic mai multa obiectivitate, daca se poate (Joi, 16 iunie 2011, 20:39)

  gheorghe doja [anonim]

  Am de ales intre a crede ca un lector universitar, doctor in istorie, habar nu are despre ce vorbeste si faptul ca un jurnalist se foloseste de procedeul bine cunoscut al citarii dupa ureche, al formularilor cel putin dubioase si al scoaterii din context al unor propozitii pentru a le folosi ca argument pentru o pozitie dinainte stabilita.
  Parca prefer totusi varianta a doua, nu de alta dar altfel se discrediteaza Facultatea de Istorie din Bucuresti.

  Oricum ar fi, un pic mai multa obiectivitate nu ar fi stricat in alcatuirea acestui articol, cel putin in partea introductiva, unde se discuta istoria tinutului si a populatiei sale.
  Probleme complexe, cum sunt cele pe care le ridica istoria Transilvaniei, nu pot fi privite prin prisma unei istoriografii de sorginte nationalista (fie ea romana sau maghiara), pentru ca acest lucru nu face decat sa inflameze spirite.
  Din pacate, la noi acest lucru este facilitat si de faptul ca majoritatea populatiei a crescut cu felurite basme prezentate pe post de istorie, in special in clasele primare si continuat mai apoi in liceu si nimeni nu pare a depune vreun efort in sensul unei corectari a acestei stari de fapt.
  Se insista, de exemplu, in istoriografia romaneasca, dar si cea maghiara, pe a pune accentul pe termeni ca natiune atunci cand se discuta o perioada in care acesti termeni nu insemnau de fapt nimic, fie aveau un cu totul alt inteles decat il au astazi si apartenenta la o anumita confesiune sau alta avea mult mai multa greutate decat orice altceva, cu atat mai mult intr-o formatiune statala in care limba oficiala a fost latina pana aproape de modernitate.
  • +5 (7 voturi)    
   scrii bine (Vineri, 17 iunie 2011, 2:24)

   Jagged Fel [utilizator] i-a raspuns lui gheorghe doja

   dar iti pun o singura intrebare. Ai afirmat: Probleme complexe, cum sunt cele pe care le ridica istoria Transilvaniei...". Da-mi voie sa te intreb: ce e Transilvani?! Moldova?! Muntenia?! Dobrogea?!
   Nu mai exista. Vorbim de Romania. Vrei sa vorbesti de Transilvania, foarte bine! Fa-o! Dar intr-un context istoric, nu contemporan.
 • +13 (13 voturi)    
  Autonomia Tinutului Secuiesc (Joi, 16 iunie 2011, 20:45)

  Ionut [anonim]

  Autonomia Tinutului Secuiesc nu este pentru oamenii de rand din cele 3 judete ci pentru mafia din UDMR care vrea sa nu mai stie nimeni ce fac ei acolo. Am colegi la facultate din Covasna si Harghita si imi spuneau ca ei, la fel ca multi altii din acea regiune, nu cred ca autonomia este o solutie. Intre romanii si maghiarii din acea zona nu sunt probleme, ele sunt inventate pentru a nu fi pace. As vrea sa vad reprezentanti ai UDMR care sa fie la fel de inversunati cand vine vorba de bunastarea oamenilor din Tinutul Secuiesc. Secuii sunt un neam demn care si-a pus amprenta intr-un mod pozitiv asupra pamantului pe care traiesc iar un roman adevarat are respect pentru ei. Intr-o Europa in care granitele sunt desfiintate, autonomia pe care o cere UDMR-ul este o aberatie.
  • -11 (11 voturi)    
   Umbla te rog putin in Europa, sau citeste macar (Joi, 16 iunie 2011, 21:33)

   Gelu [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   Numai in Italia sunt 5 regiuni autonome, Tirolul de Sud fiind numai una dintre ele. Numai vorbesc de Spania. Daca tot umblati dupa capsuni mai deschideti si ochii...

   Autonomia este cea mai pasnica cale de a rezolva conflicte etnice...
   • +7 (7 voturi)    
    Autonomia Tinutului Secuiesc (Joi, 16 iunie 2011, 22:25)

    Ionut [anonim] i-a raspuns lui Gelu

    Din comentariul meu puteati sa va dati seama ca nu umblu dupa capsuni ci sunt student, fac o facultate si am citit destul cat sa imi permit sa fac un comentariu de bun simt. Autonomia este calea cea mai pasnica de a rezolva conflicte etnice. De acord cu dumneavoastra. Imi puteti spune despre ce conflict etnic este vorba in Tinutul Secuiesc?
   • +5 (5 voturi)    
    baiete (Vineri, 17 iunie 2011, 2:27)

    Jagged Fel [utilizator] i-a raspuns lui Gelu

    daca tu umbli pe afara, nu se cunoaste....de ani de zile mananc paine pe afara si nimic din ce spui tu nu pare valabil! acum sunt in belgia, o tara care practic nu mai are guvern...tocmai din cauza conflictelor etnice...desi autonomia este aici reala, nu o vorba ca in italia (da, in italia e doar pe hartie, altminteri nu ar fi ofuscati torniezii ca platesc pentru sicilieni...ca am fost si pe acolo)....iar spania si autonomia?! vezi tara bascilor si eta!
    deci lasa-ne cu tampenii din astea!
    • -3 (3 voturi)    
     lasa furatul capsunarule si pune mana pe treaba (Vineri, 17 iunie 2011, 9:58)

     Ma Capsunarule! lasa vorbele mai ca nui de(baiete) [anonim] i-a raspuns lui Jagged Fel

     Eta nu mai exista si basci cum le zici tu au autonomie . Sa nu mai vorbim de facptul ca la ei exista pace si liniste de cand sau introdus acea autonomie regionala! Asa ca "audi aseis" alias capsunaru mai informeazate si tu!
     Sa nu vorbim din punct de vedere economic regiunea basca sa ridicat foarte mult pe moment este una din regiunile cele mai bogate!
 • -5 (7 voturi)    
  africa (Joi, 16 iunie 2011, 21:00)

  adrian [anonim]

  Arata precum Africa harta ce o viseaza astia. Sunt atatea alte probleme in tara asta ...
 • +4 (6 voturi)    
  cine i-a adus pe astia pe aici,tot aia sa-i duca (Joi, 16 iunie 2011, 21:22)

  jjj [anonim]

  inapoi.Si e 'asa zisul Tinut Secuiesc'.Acum is niste judete.
 • -3 (3 voturi)    
  Mersi (Joi, 16 iunie 2011, 22:25)

  Andi [anonim]

  Nu stiu altii cum sunt, dar eu - desi traiesc in judetul Covasna si limba mea materna este maghiara - nu am invatat niciodata despre istoria tinutului secuiesc - asa ca as vrea sa multumesc autorului articolului.

  M-a surprins putin cat de multe comentarii sustin sa fie bine informati despre aceastra istorie/secui etc... eu una pot sa spun ca in cartile de istorie de la scoala nu a fost cuprins nimic din toate acestea.

  As fi curioasa ce parere aveti despre tinutul sasesc din Transilvania - din care dupa 1000 ani de resedinta acum 20 de ani au plecat aproape toti sasii (lasand in urma doar impresionantele lor biserici si sate care sunt acum printre mandriile romaniei).

  Daca s-ar fi creat un tinut sasesc in Transilvania, poate si sasii ar fi ramas. (cred eu)

  Intrebare este, care e scopul: sa plece toata lumea din Transilvania cine nu se identifica ca roman, sau sa se pastreze aceasta diversitate a Transilvaniei, care i-a fost caracteristic sute de ani...?
  • +2 (4 voturi)    
   Daca nu iubesc (Vineri, 17 iunie 2011, 7:20)

   luxdesign28 [utilizator] i-a raspuns lui Andi

   Romania din partea mea nu au decat sa plece. Daca doresc sa creeze dezbinare. Nu am nimic nici cu secuii nici cu sasii, atat timp cat traiesc pasnic. Sincer imi pare rau ca au plecat sasii ca nu ii vedeam asa preocupati ca secuii sa ii dezbine pe romani.
 • +2 (4 voturi)    
  Ce??? Care Tinut Secuiesc????? (Joi, 16 iunie 2011, 22:33)

  ez roller [anonim]

  mai Dorule maimai... despre ce tot vorbim pe-aici?
  parca nu ar exista aceasta zona 'economica'.
  tocmai cea mai saraca - fiind furata in continuu - obicei romanesc istoric pana in prezent - si cine mai stie

  hai sa ca fac o paranteza mica (in EU daca esti .RO si telefonic faci o programare la vreun birou oficial - trebuie sa apesi butonul 2 - de randul 2 - sa fi mandru ca esti .RO)

  dar lasand aceste idei - ziceti-mi si mie - DE CE DEVINE IRITAT SI ISTERIC ROMANUL CAND VINE VORBA DE ACEASTA SITAUTE - CA NU E DIN SENIN. -

  scurt pe doi - mai bine sa se clarifice istoria .RO - cu origine daco-rom(ana) pana la prima carte romana tiparita la Buda(Pesta) si cu traditia furatului pe scara nationala.

  cred ca in acest declin economic determinant ar fi bine in mod intelept sa-si vada de treaba fiecare - si mai bine sa lase politica deoparte - sau mai bine sa votam cu Adi Nastase, Base, Vadim si restul CLASEI POLITICE .RO?

  sa traiti!
  • +1 (1 vot)    
   prima carte in romana e tiparita la sibiu (Vineri, 17 iunie 2011, 8:19)

   un sas [anonim] i-a raspuns lui ez roller

   prima carte imprimată în limba română a fost Catehismul de la Sibiu din 1544, care însă s-a pierdut. Prima tipăritură care s-a păstrat este Evangheliarul slavo-român a lui Filip Moldoveanul (Sibiu, 1551-1553).
 • -1 (3 voturi)    
  oamenii "speculeaza"ce "stiu"... (Joi, 16 iunie 2011, 22:57)

  adi f. [anonim]

  MARIO VERGULINI::"ISTORIA MAFIEI".siculii au fost deportati din sicilia la marginea imperiului...ghici unde era?(asta implicit ar cam demonstra k Pavel Corutz cam mananca cacat...)ce ma intereseaza pe mine este felul lor de a vedea viata,(sunt nascut in targu secuiesc)....astia nu stau prea mult la discutii cand vine vorba de razbunare sau....sinucidere.ceea ce ma face sa reflectez...k este ceva genetic,tendintele astea(nu conteaza unde i altoiesti).
 • 0 (0 voturi)    
  Kazarii sant semiti si au originea in Ucraina (Vineri, 17 iunie 2011, 0:10)

  mucenic [utilizator]

  Este adevarat asta?
 • 0 (4 voturi)    
  NU! (Vineri, 17 iunie 2011, 0:34)

  Mih. [utilizator]

  Tinut Secuiesc in Transilvania ?
  Categoric NU!
  Pt ca au dovedit suficient ungurii ce intentii au si cat incalca datoria fata de tara ai carei cetateni sunt.
 • +3 (3 voturi)    
  Regiunile de dezvoltare economica ungare (Vineri, 17 iunie 2011, 6:17)

  haret [anonim]

  Iata regiunile din Ungaria:

  1. Transdanubia de Vest
  2. Transdanubia de Sud
  3. Transdanubia Centrala
  4. Ungaria de Nord
  5. Ungaria de Sud
  6. Campia Mare de Nord
  7. Campia Mare de Sud

  Asa ca sa ne lase in pace cu tot felul de tinute! In nici un caz o regiune nu trebuie facuta pe criterii etnice asa cum pretind sau cer ei.
  Ar putea sa fie noua regiuni RO: Nord Vest,
  Nord Est, Vest, Centru, Sud Vest, Sud Est, Districtul Capital Bucuresti, Est (zona Galati, Braila, Vrancea, Buzau) si Delta Dunarii-Marea Neagra
 • +2 (2 voturi)    
  desteptarea romanilor ......mai are de asteptat??? (Vineri, 17 iunie 2011, 7:17)

  agora [anonim]

  Daca si de aceasta data vom ceda santajului UDMR-ist atunci chiar ca ne meritam soarta Dar vinovati sunt cei care se lasa invrajbiti si chiar vor sa profite jalnic de pe aceasta situatie adica celelalte 2 partide romanesti
 • +3 (3 voturi)    
  Pentru Hotnews.ro (Vineri, 17 iunie 2011, 7:24)

  luxdesign28 [utilizator]

  Va rog sa precizati si in titlul articolului ca este vorba de un "asa zis Tinut Secuiesc"... Acolo este mult mai importanta aceasta precizare !
 • +2 (2 voturi)    
  Interesant referitor la PIB (Vineri, 17 iunie 2011, 9:28)

  DIRUT [anonim]

  Interesant raportul cu privire si la PIB
  Daca suntem atenti vom observa ca cu cat raportul etnicilor maghiari este mai mare cu atat contributia la PIB este mai MIC.
  Oare sa fie doar o coincidenta sau este un lucru voit controlat .
  Eu cred ca este un lucru voit al maghiarilor din zona, astfel incat sa contribuie cat mai putin la PIB-ul Romaniei.
 • -4 (4 voturi)    
  AUTONOMIE!!!!!! (Vineri, 17 iunie 2011, 9:32)

  eduard [anonim]

  n-am sa inteleg niciodata cu ce are un roman din oltenia sau de orice alta parte, de suferit daca o mana de oameni dintr-un loc in care neam de neam lui nu a calcat, vor sa se administreze separat. nu-i ia nimeni painea de la gura, nu-i fura nimeni pamantul, mamaliga, numele, familia...
  au o identitate aparte, cultura aparte, se simt mai apropiati de ungaria decat de romania ,e normal - cat au fost sub steagul maghiar le-a fost mai bine, s-au construit orase frumoase, etc.
  tot aud ca se striga plin de patos: SA PLECE IN UNGARIA DACA NU LE CONVINE!!! SAU IN MONGOLIA!!!! - pai de ce sa plece? inaintea lor pe acele teritorii au fost probabil dacii, dar si acestia au venit din alta parte la un moment dat, ori in istoria romaniei exista un gol enorm pentru o tara europeana: perioada retragerii romane si pana prin 1000 - 1200, se stiu atat de putine despre aceea perioada incat ocupa 2-3 pagini intr-un manual de istorie.
  mi-as dori o autonomie a intregii transilvanii, nu pe criterii economice, in acest moment si aici e o saracie la fel ca in toata romania, ci pe criterii strict culturale. nu vreau sa vorbesc de rau si nici sa jignesc romanii, aveti o tara frumoasa, dunare, iesire la marea neagra, delta, ceahlaul, baraganul, iasiul, bucurestiul, etc. stau bine sa ma gandesc, statiunile de pe litoralul romanesc parca arata mai bine decat multe din grecia.
  • +2 (2 voturi)    
   prietene NU. (Vineri, 17 iunie 2011, 10:17)

   napoca [anonim] i-a raspuns lui eduard

   Romania e membru NATO, Serbia nu e membru NATO. Adica din Serbia s-a putut rupe ceva, de aici nu se poate rupe nimic. Visati.

   Nu vedeti ca sunteti putini ? 168.000 intr-un judet dintre care mai bine de jumatate locuiesc la sat si se ocupa cu agricultura ?

   Cine crezi ca e vinovat de asta ? Voi care de 20 de ani aveti partid etnic care ajunge prea rar la putere si atunci cand ajunge isi vede de interesele lui financiare mai mult decat de bunastarea " tinutului".

   Renuntati la partidul etnic, votati cu partidul care se va afla la putere si vor veni si banii.
  • +2 (2 voturi)    
   retragerea aparatului administrativ (Vineri, 17 iunie 2011, 10:38)

   napoca2 [anonim] i-a raspuns lui eduard

   Dupa logica ta si a istoricilor maghiari e posibil ca un teritoriu bogat sa fie abandonat timp de 400-600 de ani iar apoi o populatie care migreaza in acel teritoriu pustiu de 500 de ani, sa adopte CULMEA exact limba pe care o vorbeau cei care au plecat (CU 500 DE ANI IN URMA); o limba latina care contine si cuvinte dacice.

   Explica-mi cu logica ta maiastra, cum e posibil ca un intreg popor sa adopte peste noapte o limba care nu a mai fost vorbita de 500 de ani ? De ce limba a ramas latina cu influente dacice dupa ce zeci de popoare migratoare (inclusiv voi) au trecut pe aici ?

   Da-mi un exemplu de un alt popor care si-a schimbat limba vorbita din propria sa vointa, nu fortat de un alt popor cotropitor.
  • +2 (2 voturi)    
   autonomie (Vineri, 17 iunie 2011, 10:49)

   Cristian [anonim] i-a raspuns lui eduard

   Măi copilu', da' tu din ce ţară vii?..e bine că nu vrei să jigneşti românii, însă o faci...lejer...golul ăla din istorie voi l-aţi făcut..spre a vă face loc!..vreau să ştiu şi eu cum aţi contribuit VOI ungurii la civilizarea zonei geografice pe care o pretindeţi!? cu ce?..cu cine?..aţi bărbierit munţii pe care strămoşii mei i-au apărat, vă bateţi joc de-un Neam şi-o Ţară...trăiţi de azi pe măine (vezi PIB) şi vreţi o libertate pe care mereu aţi avut-o...RUŞINE Vouă Celor Care Cereţi, Instigaţi, Uneltiţi...Aş modifica Constituţia spre a vă declara TRĂDĂTORI DE ŢARĂ!
 • 0 (2 voturi)    
  tinutul secuiesc (Vineri, 17 iunie 2011, 9:39)

  baba novac [anonim]

  e tinut romanesc acolo...iar aia sunt cetateni romani ....e ciudat cum se discuta zilele astea la gramada schimbarea constitutiei, parlamentul unicameral,regionalizarea tarii,etc....unii ar spune ca cineva se joaca cu fundul gol pe linga manere...sie posibil sa ramina cracanat o perioada indelungata...
 • -4 (4 voturi)    
  Asa numitul Tinut Secuiesc ? (Vineri, 17 iunie 2011, 9:53)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  Atunci sa zicem asa-numitul Banat, asa-numita Oltenie, asa-numita Moldova !
 • 0 (2 voturi)    
  tinutul secuiesc (Vineri, 17 iunie 2011, 10:08)

  Scrib [anonim]

  Dupa ce am citit comentariile, am constatat ca aproape nimeni nu se pricepe la istorie... In astfel de conditii e chiar usor sa faci comentarii… Ar fi bine sa cititi lucrari stiintifice serioase scrise si de istorici maghiari, sau de istorici romani, care cunosc limba mahiara (din pacate, putini la numar). Sau cel putin pe Boia, care vede altfel istoria Transilvaniei (va recomand de ex. ideile sale privind „unificarea„ voievodatelor romane cu Transilvania in anii 1600).
 • +3 (3 voturi)    
  In Evenimentul zilei de azi.... (Vineri, 17 iunie 2011, 10:11)

  costica [anonim]

  Este o analiza foarte pertinenta a proiectului radicalilor maghiari de reorganizare teritoriala a Romaniei, care arata clar :
  "Dacă formula celor opt judeţe este incriminată ca o nouă formă de desfiinţare a majorităţii maghiare din secuime, radicalii UDMR propun revenirea la vechile provincii şi voievodate istorice care au făcut parte din Ungaria Mare.
  Proiectul UDMR de reorganizare îşi dă tributul şi moştenirii istorice mai recente: o macroregiune seamănă izbitor cu teritoriul transilvănean cedat Ungariei prin Dictatul de la Viena. "

  Tot in Ev. zilei este raspunsul Dlui Boc adresat Budapestei referitor la acest subiect:
  "Problema reorganizării administrativ-teritoriale a României, este o problema statului român în EXCLUSIVITATE", a declarat premierul Emil Boc ieri seară la B1 TV la emisiunea "Evenimentul zilei".
  BRAVO, Dle Boc !!!! Sper sa nu cedati presiunilor UDMR....
 • 0 (4 voturi)    
  Premiul "Trestia lui Boc, fluieras de soc" (Vineri, 17 iunie 2011, 10:17)

  Mitica (Palarierul) [anonim]

  Dl Diaconescu mai are de studiat istoria ... Din pacate este clar eronata existenta unui presupus REGAT AL TRANSILVANIEI in Evul Mediu.

  "Voievodatului Transilvaniei sau Regatului Transilvaniei in Evul Mediu ..."

  Din cauza unor astfel de tampenii debitate de politruci formati in asa zisele facultati de istorie comunizate, sunt atat de multe confuzii propagate in media romaneasca.

  Dl. Diaconescu primeste un nemeritous titlu de "coleg cu dl. Boc" si premiul "Trestia lui Boc, fluieras de soc" pentru slabele sale cunostiinte de istorie.

  "Patria si Dreptul Meu!"

  .
 • 0 (2 voturi)    
  scenariu de criza (Vineri, 17 iunie 2011, 10:24)

  Arici Arici [anonim]

  Toata istoria asta apare ca o lucratura securista clasica de rezolvare a unei crize.
  presedintele si partidul de guvernamant sunt la cote alarmant de joase in sondaje si singura solutie pentru Basescu&comp pentru a evita prabusirea inainte de alegerile din 2012 este transformarea actualilor inamici in aliati.
  asa ca, dupa cateva demonstratii pro-tinutul secuiesc, ceva varsare de sange, Basescu va iesi la rampa si va suna trompeta adunarii sub drapelul national cel sfant, cerand partidelor politice sa salveze romania romanilor. va cere constituirea de urgenta a unui guvern de uniune nationala, va da cateva posturi grase liberalilor si psd-istilor si astfel va mai castiga cateva luni bune de liniste si de manevre subterane, pentru a-i readuce pe pdl-isit in prim plan si el sa fie vazut ca salvatorul natziei. greu de crezut ca PNL sau PSD ar putea refuza cererea presedintelui...ar fi etichetati imediat ca pro-unguri, anti-romani si nu por risca asta inainte de alegeri.
  nu vi se pare suspect faptul ca toata nebunia asta cu reorganizarea a aparut peste noapte, ca initiatorii pdl-isti se balbaie cand li se cer detalii, semn ca multi habar nu aveau de initiativa asta scoasa din sertare de SRI ca solutie de criza. mauimai multca sigur ca si ungurilor din covasna li se spune ca acum e momentul prielnic sa ceara ce vor, etc etc. om vedea...
 • +3 (3 voturi)    
  Ne impiedicam in detalii? (Vineri, 17 iunie 2011, 10:39)

  Cetatean roman [anonim]

  "Tinutul Secuiesc" este o fantasma segregationista si nu ar trebui sa blocheze dezbaterea despre oportunitatea reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei. Faptul ca o minoritate etnica de 6% din populatie este galagioasa, agresiva si incearca sa-si impuna vointa asupra restului de 94% din populatie este un detaliu, care nu ar trebui sa beneficieze de atat de multa atentie. As fi mai bucuros daca dezbaterea pe tema reformei propuse de Presedinte si de Guvern s-ar axa pe cateva intrebari esentiale:
  - daca este nevoie de reorganizare administrativ-teritoriala si de ce?
  - in ce mod se va face aceasta: prin revitalizarea provinciilor istorice sau potrivit unor criterii birocratice si cantitative?
  - de ce nu este consultat poporul in aceasta problema? Din cate stiu, nimeni (nici Puterea, nici opozitia), nu au vorbit de vreo modalitate de consultare populara.
  - de ce se prefera varianta ocolirii Constitutiei, prin mentinerea denumirii de judete, pentru unitati administrative regionale?
  Si asa mai departe...
 • 0 (0 voturi)    
  Greseala de tehnoredactare! (Vineri, 17 iunie 2011, 10:39)

  Anoid [anonim]

  "Si acele regimente aveau reguli si statut ca orice alt regiment din armata hapsburgica".
  corect este "armata habsburgica" pentru ca este vorba de dinastia de Habsburg.
 • -2 (4 voturi)    
  rusine basescu! (Vineri, 17 iunie 2011, 10:44)

  kitto [utilizator]

  basescu e de vina pentru ce se intampla acum..
  el a initiat aceasta reorganizare administrativ teritoriala..
  este o rusine de presedinte care dezbina cetatenii romani si ROMANIA
 • +1 (1 vot)    
  "bulgarele de zapada" din Tinutul Secuiesc.... (Vineri, 17 iunie 2011, 10:46)

  lili [anonim]

  "Situaţia cu Tinutul Secuiesc este ca şi cu bulgărele de zăpadă"
  R: Chestiunea trebuie analizată pe zona securităţii naţionale?
  L.B.: Eu n-aş spune numai asta. Impresia este că se creează un fel de precedent şi că este ca şi cu bulgărele de zăpadă - creşte prin rostogolire. Eu nu m-aş opri la dezbateri, condamnări şi chestiuni de genul acesta. Dincolo de acestea, avem parteneri, avem alte ţări care urmăresc ce se întâmplă în lume. Cred că discuţii bilaterale cu anumite ţări pe teme de această natură sunt bine-venite. Chestiunea minorităţilor nu este nouă, însă, în condiţiile prezente, a primit alte valenţe. Trebuie discutată altfel.

  R: Vom recunoaşte vreodată Kosovo, domnule ambasador? Preşedintele nostru nu s-a dus la întâlnirea de la Varşovia din cauza prezenţei liderului kosovar.

  L.B. Până la urmă, la Varşovia n-au fost kosovari, ci au fost nişte nume în jurul mesei. Noi, chestiunea Kosovo o s-o tratăm în lumina evoluţiilor din Uniunea Europeană. Îşi va găsi acolo o soluţie. Dar, din nou, eu am avut ocazia să mă ocup de problema asta, a Kosovo, şi trebuie să spun că intrase într-un tăvălug. Nişte state au hotărât şi atunci tăvălugul ăsta mergea. Nu a avut loc sau eu nu am cunoştinţă să fi avut loc o dezbatere suficient de profundă.
  Pentru că tot vorbeam despre „bulgărele de zăpadă"...
  Cu Abhazia şi cu Osetia de Sud, de pildă, ruşii fac referire la „precedentul Kosovo". Eu nu zic că este precedent, este o situaţie complet diferită.'

  Dl Liviu Bota fost Subsecretar genaral al ONU raspunde in ADEVARUL la cateva intrebari pe subiectul Tinutul Secuiesc si-l compara cu un bulgare de zapada care tot creste !!!
 • +4 (4 voturi)    
  Gica Contra (Vineri, 17 iunie 2011, 10:47)

  parker [utilizator]

  Pentru a termina cu aceste pretentii ale Tinutului Secuiesc trebuie ca PSD si PNL sa nu mai fie"Gica Contra" la acest proiect si sa realizeze ca pentru o problema "de viata si de moarte"cum o numeste guvernul ungar, trebuie sa lasam orgoliile la o parte.
  Cele 2 partide nu fac altceva decat sa le dea apa la moara ungurilor cu speranta de a obtine voturile acestora necesare venirii la putere.
  Eu cred ca romanii trebuie sa sanctioneze prin vot asemenea partide care nu-si urmaresc decat interesele de grup.
 • +4 (4 voturi)    
  falsa problema (Vineri, 17 iunie 2011, 10:57)

  valahul [anonim]

  Problema "secuilor" nu este autonomia, nici regionalizarea. Ei sunt oameni simpli, sociabili care isi duc crucea zi de zi (cu mici exceptii). Interesul este al politicienilor de a mai exista sau nu UDMR in viitor. Intr-o regiune diluata etnic nu vor mai fi alesi pe cand asa zisul Tinut Secuiesc i-ar tine la putere mult timp la nivel de administratie si guvern. O autonomie locala a primarilor nu ajuta greii UDMR, ba chiar ii duce in pragul disparitiei. Problemele de etnie, istorie, geografie sunt false. Singura tema adevarata este ciolanul milionarilor maghiari (sau secui) din Bucuresti sau din Bruxelles si interesul Ungariei de a fi un vecin important cu care Romania sa se poarte frumos avand un subiect atat de sensibil pe masa tot timpul.Imperialismul maghiar pentru Romania e o gogorita la fel cum e cel romanesc pentru Rusia.
 • +2 (4 voturi)    
  Afara cu maghiarii (Vineri, 17 iunie 2011, 11:06)

  cornel [anonim]

  Si daca erau 100% maghiari in toate judetele din centru tarii tot nu ma interesa.
  Este Romania stat autoritar iar integritatea teritoriala este recunoscuta international ? daca da, atunci ciocu mic si daca ceva nu va convine valea peste granita.
  cum sa vina un diplomat ungur la mine in tara si sa-mi spune cum sa-mi aranjez tara? tre' sa vi bolnav.
  Cred ca ne mai ramane sa ne indreptam tunurile unuii catre altii si cine scapa ia centru tarii.

  p.s : cum sa ma duc sa vizitez lacul sf ana si daca vreau sa-mi iau un cico, vanzatorul sa ma intrebe in maghiara pt ca romana nu stie? pe fruntea lui scria "vreau bataie"
  • -1 (3 voturi)    
   Usor cu bataia (de cap poate) (Vineri, 17 iunie 2011, 11:39)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui cornel

   Draga, calmeaza-te OK?

   Eu locuiesc in TM am avut si am prieteni maghiari, nu ma intereseaza idioteniile nationaliste dezbatute mai sus de tot felul de retardati.

   Bai, daca vreti cu adevarat sa nu mai existe tendinte centrifuge, puneti mana si capul la lucru, sa ajungem Ungaria din urma.
   Atunci, lucrurile se vor calma de la sine.

   Probabil ca nationalismul celor mai multi dintre agitatii de mai sus se opreste acolo unde incepe lenea si trandavia.
 • +1 (3 voturi)    
  ROMANIA (Vineri, 17 iunie 2011, 11:49)

  DUDU [anonim]

  comentam degeaba iei fac tot ce vor.Aici dau dreptate lui Vadim.Eu nu am vazut in Ungaria tablite scrise in doua limbi.SCURT...NU VA PLACE????...AFARA.Asa ati facut din 90....ati migrat unde va e bine si va puteti apara interesele,dar nu pt.cei multi ci pt. voi.Nu ati fost corecti niciodata si nici nu veti fi.ASTA E ROMANIA SI E A ROMANILOR.
 • +3 (5 voturi)    
  subiectul acesta nu exista (Vineri, 17 iunie 2011, 12:06)

  andrei [anonim]

  este o aberatie iredentista din partea UDMR pt putere pe scena politica. oamenii (romani, unguri, secui, tigani, tatari etc) vor sa traiasca bine, un nivel de trai decent, nu vor enclave si tensiuni interetnice! iar saracia lucie din aceste judete dovedeste politica proasta de pana acum a UDMR.
 • -1 (1 vot)    
  sa i lasam (Vineri, 17 iunie 2011, 12:09)

  das [anonim]

  Cred ca ar trebui sa i lasam sa fie autonomi..nu cred ca ar putea sa se descurce fara subventii de la Bucuresti..ca si asa ii dispretuieste pe mitici.
 • 0 (0 voturi)    
  Chiar asa....? (Vineri, 17 iunie 2011, 12:10)

  oameni buni.... [anonim]

  .... pai 'astia' asa vor, sa se tot vb. ds. ei; nu-i mai bagati in seama sau bagati-i....; atat !
 • -1 (1 vot)    
  securisti- - ciomagari (Vineri, 17 iunie 2011, 12:10)

  Teodor [anonim]

  @Arici Arici: cred ca scenariul prezentat de tine e foarte credibil.

  @cornel: excat asta vrea si guvernul lui base. sa scoata bizonii in strada, sa se bata cu ciomegele si intre timp ei sa-si faca jocurile.
 • +2 (4 voturi)    
  Nu inteleg ce are judetul Mures... (Vineri, 17 iunie 2011, 12:30)

  Rescatorul [anonim]

  cu asa numitul Tinut secuiesc. Daca secuii vor un Tinut secuiesc, atunci au numai Harghita si Covasna. Daca vor autonomie si izolare, ii priveste. Dar, ca om care ma consider european si am o gandire europeana, nu voi accepta niciodata sa se construiasca noi frontiere intr-o Europa in care se desfiinteaza frontierele. Poate se vor actiuni in forta. daca Europa si Ungaria vor scandal, sa le dam scandal. Sunt foarte dezamagit. Ii credeam pe unguri seriosi, civilizati si europeni. M-am inselat!
  • 0 (0 voturi)    
   asa e, te-ai inselat.... (Sâmbătă, 18 iunie 2011, 8:45)

   costica [anonim] i-a raspuns lui Rescatorul

   eu locuiesc in Secuime, am mai spus asta, si de multe ori cand faceam comentarii despre relatia PDL si UDMR si in general partidele politice din Romania versus UDMR, depsre cerintele si obiectivele clare ale UDMR comentai mai mereu desi era evident ca nu cunosti deloc realitatea a ceea ce spune si face UDMR.... desi era atat de evident.....
   Citeste in ADEVARUl de ieri un interviu cu dl Lucian Bota fost Subsecretar Genaral ONU, cel mai inalt functionar international al statului roman din toate timpurile si vezi ce spune:
   "Liviu Bota, fost Subsecretar General al ONU: „Ţinutul secuiesc este ca bulgărele de zăpadă”"
   Cred ca stii ce inseamna expresia.... eu cred ca are dreptate, din pacate....
 • +1 (5 voturi)    
  NU exista maghiari (Vineri, 17 iunie 2011, 12:32)

  Comosicus [anonim]

  sunt Unguri..tara se cheama UNGARIA, iar locuitorii Unguri..de unde porcaria cu maghiarii??? de ce nu le zicem si la germani - deutschlandezi?

  Halal presa romaneasca.

  Tinutul secuiesc nu exista si nu va exista cat exista daci in DACIA!
 • 0 (6 voturi)    
  O intrebare pentru cei ce vor autonomia... (Vineri, 17 iunie 2011, 15:38)

  mimo [utilizator]

  Cum intentionati sa asigurati dreptul minoritatilor romane din regiune la limba, invatamint, media etc... Pina acum a fost tacere total in aceasta privinta. Sper nu din cauza ca nici nu au fost considerate. Ar fi ipocritic...nu?

  Eu vad situatia mult mai simplu...

  Autonomie locala in cadrul Romaniei.

  Oficialii din aceste judete TREBUIE sa oficieze in ambele limbi - nu stiu una - trebuie inlocuiti imediat.

  Mai mult, in serviciile publice gen banci, magazine etc. trebuie sa se foloseasca ambele limbi.

  Situatia trebuie controlata si abaterile pedepsite drastic cu amenzi si concedieri pina devine o norma acceptata si respectata de amblele populatii.

  Sint de acord ca romanilor ce lucreaza in aceste domenii sa le fie cerut sa vorbeasca lb maghiara.

  Asta nu inseamna pierderea identitatii romanilor, ci extinde orizonturile lor. ~Nu vad decit bine rezultind din asta.

  Tipetele isterice de genul 'sa plece in Ungaria' daca nu le convine, nu ajuta cu nimic. Nici cele ce cer independenta sau alipirea cu Ungaria - nu sint realiste.

  Aceste masuri sau aplicat in Tirolul de Sud. Cu success. Si acolo au fost aceleasi probleme.

  In timp, imbunatatirea situatiei economice va diminua extremismul.

  Observ o indiferenta a autoritatilor romane in legatura cu acest subiect. Nu e corect.

  De fapt observ o indiferenta a autoritatilor romane fata de toata populatia de origine romana din tarile invecinate, inclusiv Rp. Moldova. De ce?
 • -1 (1 vot)    
  Se umfla vina nationala (Vineri, 17 iunie 2011, 15:58)

  fefe [anonim]

  Ce se umfla vina nationalista in romanul internaut Multi dintre ei pe alt articol au scris ce naspa e in Romania. Da domnilor, cum dumneavoastra nu va place in Romania, asa nu le place nici ungurilor/secuilor/maghiarilor. Ei au gasit o metoda originala sa scape de Romania, nu emigreaza in Italia, ci vor sa se care cu tot cu casa si bucata de pamant.
 • 0 (0 voturi)    
  date statistice (Vineri, 17 iunie 2011, 17:51)

  traian [anonim]

  De unde,sau cine da aceste statistici,nu stie,sau nu vrea sa stie,un fapt cunoscut de aproape toti:in Bucuresti locuiesc cei mai multi unguri dintre localitatile din tara
 • 0 (0 voturi)    
  sate si orase (Vineri, 17 iunie 2011, 18:36)

  Spock [anonim]

  Fischer, Saschiz, Bunesti doar trei sate prin care trece drumul national care duce de la Brasov catre Sighisoara. Porti cu bolta, case din piatra si caramida cu 2-3 ferestre la drum. Cindva frumoase, gospodarii infloritoare ingrijite de mina unor oameni renumit pentru harnicia si priceperea lor. Insa oamenii au plecat, unii au fugit, altii au fost vinduti de comunisti. Astazi casele sunt in paragina, bisericile fortificate au peretii crapati, boltele de la porti s-au degradat. In fata caselor vezi oameni stind la un pahar, fumind, plozi goi pusca jucind. Nu se stie de unde au venit, cum au ocupat aceste case. Peste ceva timp si cele doua judete intens discutate in aceasta perioada vor avea aceeasi soarta. Dar de data aceasta oamenii vor pleca benevol, satui de nationalisti, de politicieni si promisiuni, in speranta gasirii unui trai mai bun. Probabil casele lor vor fi ocupate, la fel ca si in cazul celor trei sate mai sus amintite, de niste indivizi cu pielea creol, care dupa citiva ani se vor autointitula proprietari. Apoi cu trecerea anilor se va da uitarii ca in acele zone au locuit oameni care vorbeau o alta limba, care erau mesteri priceputi si gospodari.
 • 0 (0 voturi)    
  Miza <tinutului> asa-zis secuiesc (Vineri, 17 iunie 2011, 20:50)

  George [anonim]

  In opinia mea, toata incrancenarea maghiarilor pe autonomia unui <tinut> asa-zs secuiesc (fara majuscule, normal!) are o miza foarte, foarte importanta - acesta fiind doar un prim pas dintr-o strategie extrem de bine gandita de la bun inceput...
  Daca -Doamne-fereste!- se va ajunge acolo, va fi creat deja un precedent si va fi mult mai usor de realizat urmatoarea etapa <logica>: problema cu tinutul secuiesc e ca se afla chiar in centrul Romaniei si nu ar avea acces la <patria-mama>, dar acest lucru va fi <rezolvat> prin creearea/autonomia <partium>-ului (Arad, Bihor, Maramures, Satu-Mare si Salaj - sau macar a Bihorului si Salajului - k tot is...<partium>!), fapt care aproape va permite creearea unui coridor din tinutul secuiesc catre <patria-mama>.
  Sincer, nu stiu cum vor rezolva "problema" Clujului -care ar sunta acest coridor- dar foarte probabil (!) ca exista cel putin o varianta si pentru aceasta <problema> daca (repet - Doamne-fereste!) se va ajunge acolo...
  De aceea este Muresul vital in momentul de fata (chiar daca acolo romanii sunt majoritari!) in creearea asa-zisului <tinut >secuiesc - cu Clujul <in drum> (care va ramane o mare <problema>, dar probabil nu insurmontabila, caci si acolo sunt destui maghiari...) si -mai ales!- fara Mures nu s-ar putea realiza niciodata un coridor direct catre Ungaria, fapt ce nu prea ar permite independenta si alipirea de <patria-mama> (ceea ce viseaza/doresc cei mai multi maghiari din Transilvania - nu <ardeal>!), caci independenta (si nu autonomia!) va ramane scopul firesc (!) al oricarui maghiar-<adevarat> din Transilvania (si parte din Ungaria), pana la sfarsitul eternitatii...
  Nu stiu cat pare de plauzibil acest <scenariu>, dar puneti-va un pic in locul lor... concluzia pare una singura...
  Singur <Base> ia in calcul toate acestea (chiar daca nu-l apreciati, dati-i macar <sansa. aceasta!) si sper din toata inima sa izbandeasca: <tinut> secuiesc - EXCLUS!!!
 • 0 (0 voturi)    
  isterie... (Vineri, 17 iunie 2011, 20:51)

  gyula baci [anonim]

  moshule eu is de parere ca "isterie, copulatie si de unde atata economie?" era un titlu mai potrivit! actuala clasa politica romaneasca cu alde Basescu, Crin si Victoras se fac vinovati ca ii lasa pe bozzgoori sa faca pasi mici in isteria lor si nimeni nu ii contreaza....reactia romaneasca e inexistenta astazi, fapt incurajator ptr boozgoorime!
 • 0 (0 voturi)    
  BPL eu vreau autonomie fata de nevasta (Vineri, 17 iunie 2011, 21:19)

  hrrrrrr [anonim]

  daca toti o dau pe autonomie eu vreau camera mea autonoma. Sa nu prind picior de nevasta ca fac nesupunere si pervesiuni.
 • +1 (1 vot)    
  ELVETIA (Vineri, 17 iunie 2011, 22:38)

  serban [anonim]

  Nu ca ar fi grade de comparatie dar... Aceasta tara prin faptul ca s-au gandit ei asa cum ar fi mai bine sa fie treaba stau asa uniti procente bune de nemti, francezi si italieni. Poate judetele respective au fost private ani de zile de fonduri suficiente... de asta sunt mai sarace. Poate ca padurarul e cumva roman si taie lemnul care nu ajunge la secui. Sunt ROMAN, sa fie clar! Tara unui om nu se intinde mai mult decat ii e pamantul ce il are in Proprietate. Stiti cum va fi... se vor simti mai puternici. Vor veni acolo in zona de obicei ca turisti muulti unguri. care isi vor cheltui banii acolo. Si secuii le vor pregati o mancare buna cum stiu ei sa faca. Exact cum vine neamtul in Elvetia sa se simta bine. Eu cred ca noi romanii ne pierdem vremea cu discutia asta. Iar daca le dam independenta si apoi fac figuri... credeti ca nu le-o putem lua? Dar sper sa nu se ajunga la razboi ca prosti am fi. Oameni buni, fiti europeni, calmati-va si munciti sa ne facem odata tara calumea. V-o spune unul din Elvetia. Aici nu sta nimeni sa se certe ca ala ii frantuz sau ala neamt. Aici se munceste si se fac afaceri. Astea aduc prosperitatea!
 • 0 (0 voturi)    
  Nici macar 3 judete majoritar maghiare... (Luni, 20 iunie 2011, 14:27)

  roxana [anonim]

  Deci pana la urma cele 3 judete in care pretind ca sunt majoritari maghiari sunt de fapt 2 judete...

  Nu au ei idee de ceea ce implica autonomia!!!!! Sa studieze un pic autonomia zonelor din Spania si sa vada cat de bine e .... Politicieni tembeli!!!! Doar vor sa aiba un guvern care sa administreze niste fonduri din care sa fure cat ii tine cureaua insa nu se gandesc la faptul ca e posibil sa nu aiba suficiente fonduri nici macar sa administreze tinutul autonom daramite sa mai si fure...

  Ma rog, om vedea ce o sa se intample pana la urma....
 • 0 (0 voturi)    
  Autonomie (Luni, 20 iunie 2011, 20:01)

  adi [anonim]

  Ma intreb cam ce s-ar intampla in USA daca sa zicem in Texas, unde populatia hispanica va fi in curand nu majoritara ci va avea probabil peste 90% s-ar trezi un destept sa spuna ca vor autonomie? Sau turcii din Germania, ca sunt 2 milioane? Sau indienii din Londra? Sau tiganii din Paris? Ungurii din Romania trebuie sa inteleaga ca asta e tara lor, pentru ca aici traiesc. Si aici pot face tot posibilul sa traiasca mai bine. Am fost in zona si un ospatar m-a intrebat ce vreau in maghiara. M-am uitat la el si am dat din umeri. Nu m-a servit. Dupa cativa ani am fost in aceiasi zona. Un altul m-a intrebat in maghiara si in romana. Foarte amabil, foarte buna mancarea. Asa intelege omul ca si banii mei sunt buni. Cred ca intr-o zi vom ajunge sa ne suportam unii pe altii. In privinta invatamantului e foarte bine sa invete in limba materna. La 18 ani veti avea niste copii minunati care nu se vor putea angaja la o firma romaneasca. Ce vor face? Vor pleca in Ungaria sau in lume. Va ajuta acest lucru? idea tinutului secuiesc nu e rea. Turistic vorbind. Dar nu e mai bine sa nu promovam utopii? Nu e mai bine sa promovam Transilvania? Este a Romaniei, dar nu e numai romaneasca, numai ungureasca, numai nemteasca. E a celor care locuiesc acolo. In privinta autonomiei, chiar credeti ca am sa ma duc in Cheile Bicazului cu pasaport? Poate va reveniti baieti....
 • +1 (1 vot)    
  teo (Marţi, 21 iunie 2011, 15:47)

  teo [anonim]

  Hai sa unim romania cu ucraina, din motive istorice si nici economice existenta romaniei nu e justificata.
 • 0 (0 voturi)    
  mandra de etnia mea maghiara (Marţi, 19 iulie 2011, 11:17)

  marika [anonim]

  si vreti sa acreditati ideea ca noi secuii chiar nu ne-am "iubit"cu maghiarii si au rezultat copii? fiindca cu romanii mai greu in vremurile de altadata (!)
 • 0 (0 voturi)    
  radu moraru (Marţi, 19 iulie 2011, 11:18)

  maria [anonim]

  printre cei 15 de la intorsura buzaului din Covasna sunt sigura ca este si Radu Moraru de laB! sau unde mai mananca si el o paine foarte dulce...
 • 0 (0 voturi)    
  noi nu va vrem (Marţi, 23 octombrie 2012, 0:32)

  lapusneanu [anonim]

  Noi nu vrem sa taim inpreuna cu romanii, asa cum franceziilor nu le place de romani, si nici Italienii nu sint fericiti cand se intelnesc cu" cultura" romaneasca. Sinteti smecheri, hoti, murdari, cultura voastra este ceapa si mamaliga.
  • 0 (0 voturi)    
   sunteti liberi ..zburdati acasa (Marţi, 9 aprilie 2013, 21:58)

   Un oltean [anonim] i-a raspuns lui lapusneanu

   Daca nu iti place in Romania pleaca si lasa-ne ...
   E o zicala care se potriveste de minune voua, maghiarilor.
   Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul.
   Asta este impresia mea pe care mi am format-o despre voi ... oameni reci, orgoliosi, increzuti si individualisti... Va credeti superiori dar dati dovada de prostie. Ati ajuns la obraznicia sa propuneti voi cum sa impartiti Romania! Cine va da acest drept? .. oare inteligenta si bunele intentii sau aroganta si obraznicia voastra? nu aveti liniste ... nu aveti somn ... stati si le clociti asa peste noapte cum sa impartiti voi Oltenia in doua!!! Mi-e sila de caraterul vostru. Poate ca noi suntem smecheri dar voi suntei perfizi rai si fara scrupule. Sper sa ma fi inselat dar sunt slabe sansele...
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns (Miercuri, 25 martie 2015, 21:13)

    reluc [anonim] i-a raspuns lui Un oltean

    intrebi secuii daca le place in ro , dar te intreb eu pe tine iti place in ro ?
 • 0 (0 voturi)    
  maghiarii din Romania (Duminică, 24 ianuarie 2016, 2:00)

  johnny [anonim]

  De ce ungurii (maghiarii) din SUA vorbesc limba engleza mai peste tot cu exceptia probabil in casa lor cu rubedeniile lor maghiare? Simplu, pentru ca in SUA nu te angajeaza nimeni intr-un job bine platit daca vorbest maghiara. Voi "secuii" din Romania credeti ca Sorosz miliardarul american de origine ungara vorbeste si se lauda ca este ungur?
  Este mandru ca este american si nicidecum ungur.
  Voi "ungurii" din Romania vreti mai multe drepturi decat romanii in propria lor tara. Sunteti in afara oricarui realitati. Ungurii din Ungaria nici nu va trateaza ca unguri ci mai degraba ca tigani.
  De ce ungurii din America nu cer autonomie?
  Simpu pentru ca nu o vor primi niciodata,
  Asa ca lasati-o mai moale domnilor politicieni maghiari din Romania cu autonomia.
  Voi sunteti impotriva mersului istoriei, si niste criminali manipulatori care nu va pasa de loc de alegatorii vostri.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by