Membrii Consiliului National Secuiesc au anuntat, astazi, la Sfantu Gheorghe, rezultatele referendumului privind autonomia asa-numitului "Tinut Secuiesc". Astfel, 99,3% dintre cei intervievati s-au declarat in favoarea autonomiei. Referendumul intern, neoficial, cu urne mobile, s-a organizat in decurs de un an in judetele Covasna, Harghita si Mures.

Potrivit raportului Comisiei Permanente a Consiliului National Secuiesc, citat de NewsIn, in baza rezultatelor inregistrate se considera ca "referendumul este valabil si a avut succes, locuitorii Tinutului Secuiesc pe baza dreptului la autodeterminare au votat pentru infiintarea prin lege a Tinutului Secuiesc ca o entitate administrativ-teritoriala autonoma. Prin aceasta, comunitatea si-a exprimat vointa pentru autonomie" .

De asemenea, Consiliul National Secuiesc va cere Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei numirea unui raportor pentru evaluarea starii generale si a vointei de autonomie a comunitatii maghiare din asa-numitul "Tinut Secuiesc", relateaza Radio Romania Actualitati. Forurile europene vor primi si rezultatul referendumului in cadrul caruia 200.000 de maghiari din Covasna, Harghita si Mures s-au pronuntat in favoarea autonomiei.

Consiliul National Secuiesc este o organizatie neinregistrata juridic. A fost infiintata in 2003, la Sfantu Gheorghe, cu scopul declarat de a milita pentru a obtine autonomia teritoriala a asa-zisului "Tinut Secuiesc".

Pe de alta parte, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, a declarat la Realitatea TV ca situatia din Kosovo este favorabila ridicarii automiei Tinutului Secuiesc.

"Facand abstractie de actele de violenta, situatia din Kosovo este absolut favorabila ridicarii autonomiei Tinutului Secuiesc si autonomiei comunitatii maghiare. Prin declararea independentei Kosovo, in mod direct s-au recunoscut drepturile colective ale minoritatilor nationale", a adaugat Tokes.