Marti 31 mai la Buxelles va avea loc receptia organizata de europarlamentarii UDMR Laszlo Tokes, Iuliu Winkler si Sogor Csaba cu ocazia deschidererii Reprezentantei Tinutului Secuiesc la Bruxelles. Europarlamentarul Catalin Ivan sustine ca prin infiintarea reprezentantei se incearca “individualizarea Tinutului Secuiesc si apropierea acestuia de Ungaria”. Iuliu Winkler spune insa ca reprezentanta va functiona ca si intrument de promovarea si de atragere de fonduri europene si ca numele biroului a fost ales pentru a promova brandul “Tinutul Secuiesc”. Europarlamentarul PSD Corina Cretu sustine ca “Este o incercare de a impune o fictiune”.

  • Marian Jean Marinescu PDL: Este inutila acesta reprezentanta pentru ca nu vor fi primiti de nimeni
  • Cristian Busoi, PNL: Este un demers nefericit, o provocare care nu poate aduce nici un beneficiu nici celor trei judete.
  • Norica Nicolai, PNL: Nimic nu justifica infiintarea unei astfel de reprezentante
  • Traian Ungureanu PDL: Am mai spus si in alta parte ca nu am nimic de comentat.

Catalin Ivan PSD: Nu este o initiativa deloc serioasa. Chiar si argumentatia celor trei europarlamentari UDMR este una mincinoasa. Ei spun ca doresc sa deschida acesta reprezentanta pentru a atrage fondurile europene, pai banii europeni sunt gestionati de autoritatile nationale de management. Ei sunt la guvernare si sustin guvernul Boc. Au ministri, au secretari de stat. Pentru ce le trebuie reprezentanta? Ministrii si secretarii lor de stat ar trebui sa fie mai eficienti pentru ca acolo se blocheaza. Asta ar fi o minciuna.

Listen!

  • Ei mai spun ca reprezinta si romanii din Tinutul Secuiesc, dar in acest birou nu sunt implicati  romani, sunt doar maghiari. Nu au implicat nici un europarlamentar, nici un roman din acele judete. Toata argumentatia fiind mincinoasa, nu ma face sa cred decat ca toata inititiva este una mincinoasa. Daca pun in context ca Laszlo Tokes a fost ales vicepresedinte al PE pe un post al Ungariei, el fiind europarlamentar roman, mai pun la socoteala si ca presedintia ungara a UE a venit cu o carpeta reprezentant Ungaria Mare cu Transilvania inclusa in granitele ei. Nu cred in coindicente. Cred ca strategia UDMR este pusa la punct la Budapesta impreuna cu Orban si cu guvernul de acolo si este una sfidatoare la adresa Romaniei.
  • Complicitatea PDL ma surprinde intr-un fel. Pe de-o parte sunt la guvernare cu voturile UDMR-ului, e clar ca sunt santajati permanent de acestia. Dar sa nu spui nimic, sa nu iei atitudine, e cam mult.
  • Acest birou poate sa individualizeze acesta regiune si sa transmita semnalul ca este dominata etnic de secui si sa militeze pentru autonomia regionala locala si sa faca presiune pe guvrenul slab de la Bucuresti si pe Traian Basescu astfel incat viitoarea regionalizare sa se faca conform acelei harti care a scapat de la Guvern cu Tinutul Secuiesc prelungit pana la granita cu Ungaria; sa faciliteze colaborarea guvernului de la Budapesta numai cu o regiune din Romania dincolo de relatiile intre cele doua state membre. Se incearca pe orice cale individualizarea Tinutului Secuiesc si apropierea acestuia de Ungaria.

Iuliu Winkler: Initiativa este una mai veche si porneste din nevoile Tinutului Secuiesc. Harghita si Covasna, alturi de cateva judete din Moldova, sunt judetele cu cel mai redus grad de dezvoltare economica din Romania. In 2008, in decembrie, Consiliul Judetean Covasna a deschis un birou de reprezentare economica si pe probleme de finantari europene la Bruxelles. In 2010 si CJ Harghita s-a raliat si a deshis un asemenea birou. Din cate stiu si la Consiliul Judetean Mures problema a fost prezentata si este in stadiu de avizare.

Listen!

  • Vad functionarea acestui birou in doua sensuri. Pe de-o parte promovarea imaginii Tinutului Secuiesc in mediul european de la Bruxelles, in institutiile europene, dar si in mediul de afaceri. Si in sesnsul celalalt, transmiterea de informatii asupra unor oportunitati de la Bruxelles catre beneficiarii din cele doua judete, Harghita si Covasna.
  • Cat despre implicarea sa si a colegilor europarlamentari Laszlo Tokes, Sogor Csaba, europarlamentarul sustine ca pana in prezent nu au facut decat sa se ocupe de receptia ocazionata de deschiderea biroului. “Ca si europarlamentari era normal sa ajutam. Este un gest cotidian. Este o receptie la fel ca si sutele de receptii care se fac la Bruxelles.”Pe viitor europarlamentarul sustine ca va avea o colaborare mai stransa. “Cred ca voi avea o colaborare mai stransa de perspectiva”.

Listen!

  • Iuliu Winkler sustine ca numele de de Reprezentanta a Tinutului Secuiesc a fost fost ales din motive ce tin de branding. “Este o denumire traditionala. Este o denumirea care permite identificarea unei regiuni sau a unei traditii si asta se intampla si cu biroul de reprezentare a Tinutului Secuiesc. Marca “produs secuiesc” este marca inregistrata in Romania si dosarul este depus si la oficiul pentru marci europene. Actiunea pentru brandingul Tinutului Secuiesc este inceputa de doi ani. Este vorba de un brand.
  • Cat despre pozitiile radicale ale partidelor de opozitie din Romania, Iuliul Winkler a declarat urmatoarele: Este evident ca toate fortele din opozitie cauta orice mjiloace prin care sa poate indeparta UDMR de la Guvernare, sa poate sa faca niste pasi pentru rastunarea guvernarii de coalitie, se ajunge iata pana la aceste actiuni. Opinia publica trebuia sa vada dincolo de aceste inflamari. Ce dorim acum? Sa dezbatem o problema reala? Sau dorim sa daca nu putem sa invitam UDMR sa paraseasca coalitia de guvernamant, poate putem sa presam UDMR sa parareasca coalitia prin punerea pe tapet a eternei probleme magiare.

Corina Cretu PSD: Este o incercare de a impune o fictiune. Tinutul Secuiesc nu exista. Ei forteaza pentru un vis. Sunt insa surprinsa de faptul ca la acesta idee a aderat si Iuliu Winkler pe care il stiam moderat. Sunt socata de pasivitatea guvernului. Este insa clar si faptul ca PDL sprijina acesta initiativa in mod tacit. Cred ca si grupul PPE ar trebui sa analizeze daca tolereaza un asemenea fapt. Nu trebuie sa ne inflamam, dar nici nu putem sa ramanem impasibili.

  • Nu deschiderea unui biroul al Bruxelles este o problema, dar nu vad de ce au introdus denumirea Tinutul Secuiesc, o entitate care nu exista. De l-au numit asa? Cat despre faptul ca acest birou este destinat atragerii de fonduri europene, eu nu cred aceasta poveste. Este praf in ochi. Sa nu ne creada prosti. Destinatia biroului este clara si pentru ca este implicat domnul Tokes care nu a ridicat niciodata problema turismului sau a atragerii de fonduri europene. Toate declaratiile sale se refera la autonomia teritoriala. ”

Cristian Busoi PNL: Este un demers nefericit, o provocare care nu poate aduce nici un beneficiu nici celor trei judete. Spun asta pentru ca este un demers controversat deja. Va fi utilizat de cei care se hranesc din extremis, atat maghiari, cat si romani. Cat despre explicatiile ca se doreste atragerea de fonduri europene, statul roman are deja suficiente institutii pentru asta. O reprezentanta speciala este astfel inutila. Noi europarlamentarii reprezentam toti alesii. Daca cineva din Harghita sau Covasna are nevoie de ajutor pentru atragerea de fonduri, poate sa apeleze la noi si va asigur ca ii vom ajuta cu tot ce putem.”

Norica Nicolai PNL: Nimic nu justifica infiintarea unei astfel de reprezentante. Initiativa trebuie dezavuata, atat de noi europarlamentarii romani, dar si de autoritatile din tara. Cat despre explicatia ca s-ar dori atragerea de fonduri europene reprezinta cel mai facil mod de a explica. De principiu, comitetul regional si alte structuri sunt competente in atragerea de fonduri europene. Nimeni nu si-a infiintat o reprezentanta pentru un tinut, dar pentru judete sunt multe astfel de reprezentante. Daca s-ar fi infiintat o reprezentanta pentru judetul Harghita sau Covasna nu era nici un fel de problema.

Traian Ungureanu PDL: Am mai spus si in alta parte ca nu am nimic de comentat. Am spus intr-o prima faza ca nu comentez, nu pot acuma, nu pot sa spun ca am ceva de comentat.

Marian Jean Marinescu PDL: Este o provocare inutila pentru ca asa consider eu ca a fost facuta. Nu are nici un sens. Este o regiune care nu exista oficial si nu are cum sa fie recunoscuta in institutiile europene. Este inutila acesta reprezentanta pentru ca nu vor fi primiti de nimeni. Cele trei judete care cica fac parte din reprezentanta sunt reprezentate la Bruxelles, sunt membre in comitetul regiunilor. Mai este si reprezentanta regiunii centru din care fac parte aceste judete. Fondurile europene se acceseaza in Romania, nu la Bruxelles. Sunt povesti.

Listen!

Presedintele PNL Crin Antonescu a cerut public o pozitie clara din partea presedintelui Traian Basescu, a premierului Emil Boc, a ministrului de Externe si a presedintelui UDMR in legatura cu deschiderea la Bruxelles a unei reprezentante a tinut Secuiesc. Vezi mai jos declaratii lui Antonescu:

  • USL isi exprima ingrijorarea fata de atitudinea pe care autoritatile din Romania - presedinte, Guvern, formatiunile politice componente ale Coalitiei - o au in raport cu deschiderea la Bruxelles a unui birou, sau a unei reprezentante, a unei entitati care nu exista legal in Romania si anume Tinutul Secuiesc, asa cum a fost el numit, prezentat, cu acest prilej.
  • USL isi exprima ingrijorarea fata de atitudinea pe care autoritatile din Romania - presedinte, Guvern, formatiunile politice componente ale Coalitiei - o au in raport cu deschiderea la Bruxelles a unui birou, sau a unei reprezentante, a unei entitati care nu exista legal in Romania si anume Tinutul Secuiesc, asa cum a fost el numit, prezentat, cu acest prilej.
  • Domnul Tokes Lazslo a afirmat, in mai multe randuri, ca Tratatul de la Trianon este inacceptabil pentru domnia sa, ca apartenenta Transilvaniei la Romania este o problema ce ar trebui remediata. Pozitiile domnului Tokes sunt foarte clare si sunt inacceptabile pentru noi. Ele sunt, insa, acceptate tacit de presedinte, de primul ministru, de ministrul de externe. De aceea, am cerut autoritatilor romane o pozitie cu privire la intentia infiintarii unei reprezentante a Tinutului Secuiesc la Bruxelles. Noua ni se pare obligatoriu sa semnalam ca, sub privirea complice a autoritatilor romanesti, din pacate, UDMR se duce dupa Lazslo Tokes si face un pas pe calea unei politici de tip autonomist-teritoriale care nu poate fi acceptata de nicio forta politica responsabila din stat.

Ce spun aautoritatile locare implicate? Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a explicat intre-un interviu Hotnews.ro care este scopul, ce atributii va avea si cine va gestiona biroul de reprezentare regionala la Bruxelles.

  • Luni 30 mai grupul PPE s-a dezis de actiunea sustinuta Laszlo Tokes, Iuliu Winkler si Csaba Sogor.  Presedintele PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a precizat intr-uncomunicat ca popularii europeni nu sunt implicati in niciun fel in organizarea receptiei din 31 mai legata de deschiderea unei reprezentante a Tinutului Secuiesc la Bruxelles. "Doar organizatorii acestui eveniment sunt responsabili", precizeaza Joseph Daul, intr-un comunicat de presa.
  • Reactia popularilor europeni vine in conditiile in care in partea de jos a invitatiei semnate de ''Laszlo Tokes, vicepresedinte al Parlamentului European, Csaba Sogor si Gyula Winkler, membri ai Parlamentului European'' a fost trecuta sigla grupului Partidului Popular European (PPE) din PE, din care fac parte cei trei eurodeputati UDMR.