Legatura dintre aderarea Romaniei la Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) este "artificiala", a declarat la RFI ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Oficialul pune reticentele unor tari fata de intrarea Romaniei in Schengen si pe seama unor "chestiuni de politica interna ale unor state membre". "Inca avem sanse reale sa ne atingem obiectivul aderarii la Schengen in 2011, intr-o masura sau alta", a afirmat ministrul. Comentariile lui Predoiu au fost facute dupa ce, joi, ministrul olandez pentru Imigratie, Gerd Leers, a declarat ca Executivul din tara sa se va pronunta in 2012 asupra cererilor de adeziune ale Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, dupa o perioada de proba.

Catalin Predoiu a respins conexiunea intre Schengen si MCV, pe care o fac unele tari europene: "Este o legatura pe care noi am calificat-o inca de la inceput ca fiind artificiala, pentru ca de fapt nu exista nici o legatura intre programul Schengen si cel MCV. Insa nu poate fi ignorata pozitia acestor state. Noi am spus ca nu exista o argumentatie solida care sa stea la baza acestei conexiuni".

"Pe de alta parte, ne-am concentrat eforturile si pe explicarea evolutiilor substantiale din justitie si in domeniul combaterii coruptiei, eforturi care au fost recunoscute si confirmate la nivel european prin raportul Comisiei Europene din februarie 2011", a continuat Catalin Predoiu.

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.