Guvernul olandez se va pronunta in 2012 asupra cererilor de adeziune ale Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, dupa o perioada de proba, a anuntat joi ministrul pentru Imigratie, Gerd Leers, citat de AFP.

Gerd Leers, ministrul olandez pentru ImigratieFoto: Arhiva personala

"Este inca prea devreme pentru a lua o decizie si fara indoiala acest lucru va mai dura un timp, pana cand vom fi in masura sa o facem", a declarat el, a doua zi dupa votul Parlamentului European in favoarea aderarii celor doua tari, membre ale UE din 2007.

Pentru integrarea unui nou stat este nevoie de votul unanim al celor 26 de tari membre ale Spatiului Schengen.

Trei tari ale Uniunii Europene, Marea Britanie, Irlanda si Cipru, au decis sa ramana in afara acestui spatiu, la care au aderat in schimb Elvetia, Norvegia, Islanda si Lichtenstein, tari care nu fac parte din UE.

"Cerem noilor tari sa controleze efectiv frontierele comune si este imperativ ca reformele judiciare din Bulgaria si Romania sa fie efective si ireversibile", a subliniat ministrul olandez.

"Regulile statului de drept si lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii trebuie sa fie operationale", potrivit unui comunicat al guvernului olandez, citat de www.rfi.ro.

Guvernele tarilor membre ale Spatiului Schengen asteapta raportul Comisiei Europene asupra reformelor din justitie si lupta impotriva coruptiei din Romania si Bulgaria, care urmeaza sa fie publicat in iulie.

"Vom studia atent acest raport", a spus Leers, inainte de a sublinia ca decizia guvernului sau va mai dura "un timp". Perioada de proba ar trebui sa dureze pana la urmatorul raport al Comisiei, din 2012, au precizat surse olandeze.