Autoritatile par a deveni si mai flexibile in negocierile cu medicii de familie, ministrul Cseke Attila declarand, intr-un interviu pentru Agerpres, ca pentru una dintre principalele revendicari ale medicilor de familie s-ar putea gasi o solutie. Acestia sunt nemultumiti ca vor trebui sa acopere din propriul buzunar costurile necesare informatizarii sistemului medical, promovat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. ​

In interviul pentru Agerpres, ministrul Sanatatii a mai subliniat ca:

  • "Autoritatile locale isi cresc veniturile pe seama medicilor de familie, dar care medici de familie crescand aceste cheltuieli se adreseaza statului ca sa platim mai bine. Eu cred ca acest cabinet de medic de familie trebuie sustinut si de catre autoritatile locale."
  • "Bugetul de anul acesta al medicinei de familie este cu 3% mai mic fata de anul trecut."
  • "Lista serviciilor [medicilor de familie] care pot fi decontate a fost crescuta si au fost introduse mai multe servicii care pana la 1 iunie erau platite prin capitatie - cele referitoare la imunizare, la consultul gravidelor, la epicriza de etapa, la consultatii pentru pacienti cu afectiuni acute, cronice sau urgente medico-chirurgicale."
  • "Multe spitale private sau unitati private care s-au deschis in ultimii ani au contract cu Casa si folosesc fonduri publice."
  • "Spitalele care nu se vor inscrie in procesul de acreditare vor pierde dreptul de a fi finantate de catre Casa."
  • "Sigur, acum au aparut probleme sau cerinte care sunt legate de partea proiectului de informatizare a sistemului si in care, in mod evident, medicii de familie au un rol important pentru ca practic ei detin informatiile primare medicale despre pacientii inscrisi pe lista lor. Aici, avand in vedere ca acest proiect este important atat pentru minister, cat si pentru CNAS - este un proiect implementat de Casa Nationala de Sanatate - vom putea gasi solutii prin care acea munca prestata sau care va trebui prestata de catre medicul de familie sa fie remunerata intr-un fel sau altul. Solutie putem sa gasim la aceasta solicitare."

    Aici puteti citi intregul interviu acordat de ministrul Cseke Attila pentru Agerpres.