Presedintele Traian Basescu spera ca Romania si Bulgaria vor primi aprobarea pentru a adera la spatiul Schengen pana la sfarsitul acestui an, in pofida obiectiilor Frantei si Germaniei care spun ca mai este necesara inca munca de pregatire.

Declaratiile presedintelui au fost facute intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times si vin pe fondul afirmatiilor unor oficiali citati de publicatia amintita care spun ca aderarea Romaniei la Schengen ar putea dura cativa ani.

"Vom vedea, pana la sfarsitul anului, daca acordul nostru, tratatul nostru de aderare, este respectat sau nu de toata lumea. Speram ca nu vor fi conditii suplimentare", a declarat seful statului in interviu.

De cealalta parte, diplomatii europeni cred ca aderarea Romaniei la Schengen va mai dura.

"Va fi o chestiune de ani, mai degraba decat una de luni pana cand Romania si Bulgaria vor putea adera la Schengen", a afirmat un diplomat european.

"Increderea in institutiile judiciare necesara pentru extinderea Schengen prin aderarea acestor doua tari nu exista acum", a continuat acesta.

Surse diplomatice de la Bruxelles spun ca perspectivele Romaniei si Bulgariei de intrare in Schengen se diminueaza, pe masura ce guvernele celorlalte state membre UE insista asupra imbunatatirii sistemului judiciar si impulsionarii luptei impotriva coruptiei.

Ministrul olandez de Externe, Uri Rosenthal, a afirmat ca trebuie invatata lectia din extinderile anterioare.

"O evaluare a situatiei existente nu este suficienta. Trebuie sa ne asiguram ca reformele sunt ireversibile, iar acest lucru necesita un sistem de monitorizare care sa functioneze pana la aderare. Vrem o polita de asigurare puternica", a explicat el.