Senatorul PDL de Alba Nicolae Dobra a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca nu stie ce acuzatii i se aduc fratelui sau, Ioan Dobra, directorul adjunct al Directiei de Finante Alba, precizand ca acesta i-ar fi spus la telefon ca este nevinovat si ca nu a comis nicio infractiune. Nicolae Dobra a spus ca l-a sunat, miercuri dimineata, pe fratele sau, Ioan Dobra, directorul adjunct al DGFP Alba, iar acesta i-a confirmat ca este audiat de procurorii DIICOT, precizandu-i insa ca "nu a facut nicio infractiune": "Nu stau zi de zi cu el, dar nu cred ca fratele meu a facut vreo infractiune economica", spune Nicolae Dobra.

Senatorul democrat-liberal a adaugat ca nu doreste sa faca mai multe comentarii si asteapta ca organele abilitate sa dispuna masurile legale in acest caz. Ioan Dobra face parte din echipa de conducere a Directiei Generale a Finantelor Publice Alba de aproape 15 ani, ocupand, pe rand, functiile de director general si de director adjunct.

Senatorul PDL Nicolae Dobra a fost, la randul sau, trimis in judecata de DNA in martie 2009 pentru "stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate, fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand autoritatii publice sau institutiilor publice, in cadrul unei actiuni de vanzare a acestora, savarsita de cei care au atributii de conducere, de administrare, de gestionare" (potrivit unui comunicat al DNA din 16.03.2009).

Ioan Dobra este acuzat de constituire si sprijinire a unui grup infractional, evaziune fiscala, favorizarea infractorului, conflict de interese si omisiunea sesizarii organelor judiciare si se afla printre cele zece persoane audiate de DIICOT pentru fraude fiscale.

Potrivit anchetatorilor, printre persoanele invinuite in acest caz se afla si Luca Anversa, cetatean italian, patronul unei importante firme de constructii din judetul Alba. Anversa mai este cercetat si intr-un alt dosar privind activitatea unei retele din Alba specializata in recuperari si prostitutie, in care este acuzat de santaj si instigare la santaj.

Zece perchezitii au avut loc, miercuri dimineata, in judetul Alba, vizand destructurarea unei grupari infractionale organizate specializata in infractiuni din sfera macrocriminalitatii economico-financiare, grupare sprijinita de sase angajati ai Directiei de Finante Alba.

Conform sursei citate, gruparea a fost constituita de catre Anversa Luca, cetatean italian, Limbean Cosmin Ioan, Avram Elena si Goia Ana Maria si a avut ca scop activitati comerciale, direct sau prin societati comerciale interpuse, fara a le inregistra in evidentele contabile ale societatilor comerciale sau inregistrari nelegale, avand drept consecinta eludarea platii taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat si obtinerea de beneficii financiare substantiale.

Valoarea prejudiciului este estimata la 2,2 milioane de lei, reprezentand impozit pe profit si TVA.

Activitatea infractionala a gruparii ar fi fost sprijinita de catre sase angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Alba, Compartimentul de inspectie si control: Ioan Dobra - director adjunct executiv, Contan Dorin Nicolae - sef serviciu, Lazar Ioan, Sarbu Mihail Ioan, Ispas Danut Ioan si Cioata Cristina- inspectori fiscali, care si-au incalcat atributiile de serviciu, deruland activitati incompatibile cu functia detinuta, precum asigurarea de consultanta sau prestarea de servicii.

De asemenea, acestia au facut controale formale la societatile membrilor gruparii infractionale, in scopul obtinerii direct sau indirect de foloase materiale, mentioneaza DIICOT.

Sursa citata precizeaza ca, desi au constatat in repetate randuri activitatea infractionala desfasurata prin intermediul societatilor comerciale vizate, angajatii DGFP nu au sesizat organele de cercetare penala, ci i-au consiliat pe membrii gruparii pentru acoperirea ilegalitatilor.

De asemenea, directorul adjunct al DGFP, Dobra Ioan, se afla in conflict de interese, in conditiile in care auditarea uneia dintre societatile comerciale administrate de catre membrii gruparii a fost realizata de catre o societate la care actionar era sotia sa, iar misiunile de audit au fost facute efectiv de fiul sau.

Procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale pentru constituire si sprijinire a unui grup infractional, evaziune fiscala, favorizarea infractorului, conflict de interese, omisiunea sesizarii organelor judiciare, iar toate cele zece persoane sunt audiate la Serviciul teritorial Alba al DIICOT.