Deputatii au adoptat, marti, pe articole, proiectul de lege ce prevede disponibilizarea a 8.500 de angajati ai Ministerului de Interne, votul final asupra acestuia fiind asteptat saptamana viitoare, anunta Agerpres. Proiectul de lege fusese aprobat de Guvern in urma cu aproape doua luni si a fost introdus pe ordinea de zi la solicitarea deputatului PDL Petru Calian, in ciuda criticilor opozitiei.

Liberalul Eugen Nicolaescu a cerut presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sa ia act de protestul PNL fata de modul in care se desfasoara lucrarile: "A modifica ordinea de zi mi se pare un mod total nepotrivit pentru a lucra. Dumneavoastra nu vreti ca Parlamentul sa lucreze corect".

"Noi ne opunem acestei dezbateri, dar si disponibilizarii pe care o pretinde MAI", a spus si liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa. Social-democratul a sustinut ca proiectul de lege nu isi are rostul, deoarece nu face decat sa consfinteasca prevederi existente, iar PSD nu il va vota.

Critici la adresa proiectului si a absentei ministrului de Interne a formulat si liberalul Victor Paul Dobre: "Consider ca un minister de importanta MAI este tratat de majoritate de o maniera incalificabila. Nu este normal sa votam pe genunchi, sa se incalce procedurile, nu este normal sa ni se bage pumnul in gura sa nu dezbatem in comisiile reunite, atata timp cat fusese respins intr-o comisie. Motivatia proiectului este inadmisibila. (...) De ce ministrul nu a participat nici la comisii, nici in plen la o decizie atat de importanta. (...) Vom mai avea mii de procese pe care le vom pierde si pe care statul va trebui sa le plateasca. Siguranta cetateanului este grav pusa in pericol''.

Deputatul independent Marian Saniuta a adaugat ca "suntem in fata unei premiere postdecembriste" - concedierea in masa: "Nu contest prin luarea mea de pozitie dreptul Guvernului de a-si pune in practica propria viziune, ci forma. (...) Prin acest proiect de lege se cere, in premiera, ca prevederi legale sa nu fie aplicate. (...) Prin aceasta concediere colectiva inainte de intrarea in spatiul Schengen vom ajunge intr-o situatie extrem de interesanta (...) - nu-i vom mai gasi de politisti de niciun fel".

Nici deputatul UDMR Patru Lakatos nu a fost de acord cu varianta legii.

In plus, deputatul PSD Doru Frunzulica a catalogat proiectul drept o "pseudo-lege" si a cerut respingerea acestuia: "Initiativa nu-i trimite pe politisti in strada, ii trimite in somaj, nu o pot numi lege, ci o pseudolege', a spus Frunzulica, aratand ca proiectul creeaza discriminare, motiv pentru care si-a exprimat convingerea ca acesta va fi respins de Curtea Constitutionala.

Deputatul minoritatilor nationale Niculae Mircovici s-a aratat surprins de acest proiect de lege si a criticat absenta ministrului de Interne Traian Igas: "Cred ca ar fi trebuit gandite alte modificari legislative pana in acest moment. Nu stiu cum va vota grupul minoritatilor nationale, dar asa cum am votat impotriva lui in comisie, voi vota la fel si aici".

La dezbateri a fost prezent din partea MAI un secretar de stat, care a explicat ca disponibilizarile se aplica tuturor categoriilor de angajati si nu doar politistilor.

In plus, secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, le-a cerut deputatilor sa voteze proiectul de lege, dand asigurari ca este un demers mai bun de ordine publica.

Deputatii din Comisiile reunite de aparare si de administratie au adoptat, luni, raport favorabil la proiectul de lege privind restructurarea Ministerului Administratiei si Internelor, de la votul final lipsind parlamentarii opozitiei care au parasit sala de sedinta, invocand faptul ca de la reuniune lipseste ''conducerea politica a MAI''.