Ceremonia militara prilejuita de plecarea fregatei ''Regele Ferdinand'' in operatia NATO ''Unified Protector'' va avea loc, vineri, in portul Constanta. La eveniment va participa si ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, scrie Agerpres.

Potrivit Ministerului Apararii Nationale (MApN), fregata ''Regele Ferdinand'', comandata de comandorul Mihai Panait, va avea la bord un echipaj alcatuit din 205 marinari si va executa misiuni de impunere a embargoului asupra Libiei, in Marea Mediterana.

La bordul navei se vor afla si doi ofiteri din Fortele Navale, care vor face parte din statul major al gruparii navale NATO din Marea Mediterana.

La data de 22 martie, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a hotarat participarea Romaniei cu forte si mijloace la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor impotriva Libiei, constand in fregata ''Regele Ferdinand'' si doi ofiteri de stat major.

Executivul a adoptat, la 23 martie, Hotararea de Guvern nr. 270 privind suplimentarea bugetului MApN pe anul 2011 cu suma de 19.164.000 lei, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, pentru participarea la operatia ''Unified Protector''.

Fregata ''Regele Ferdinand'' a participat, in anii 2005, 2007, 2008 si 2010, la operatia ''Active Endeavour'' in Marea Mediterana, unde a executat misiuni specifice de prevenire si combatere a terorismului si a traficului ilegal, alaturi de alte nave si forte aflate sub comanda NATO.