Marti dimineata, traficul rutier se desfasoara cu dificultate, in conditii de ceata densa pe mai multe drumuri din tara, transmite centrul Infotrafic al Politiei Romane.

Soferii sunt sfatuiti sa conduca preventiv. Politia sfatuieste participantii in trafic sa ruleze cu viteza redusa, adaptata permanent conditiilor de drum, iar fiecare manevra in trafic sa o faca numai dupa o temeinica asigurare.

Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie sa fie reglate corespunzator. Recomandam ca luminile de intalnire ale autovehiculelor sa fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care exista obligativitatea instituita prin lege. In conditii de ceata densa, trebuie folosite si luminile de ceata. Nu trebuie uitat ca cea mai periculoasa manevra pe timp de ceata este depasirea.

Aceasta cu atat mai mult, cu cat cei ce depasesc pot fi surprinsi de aparitia brusca de pe sensul opus a unor autovehicule care circula fara lumini sau avand in functiune doar luminile de pozitie. De asemenea, in cazul ramanerii in pana, triunghiurile de presemnalizare trebuie asezate la o distanta mult mai mare. Reamintim obligatia conducatorilor de autovehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone sa poarte echipament de protectie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci cand executa interventii la vehiculul care se afla pe partea carosabila a drumului public.

Recomandam si celorlalti conducatori auto sa poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceata. Pietonii, biciclistii si carutasii trebuie sa fie constienti de faptul ca pe timp de ceata sunt mai greu vizibili in trafic.