Proiectul de lege care stabileşte modalitatea de reducere a cheltuielilor bugetare la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, inclusiv prin reducerea numărului de angajati, a fost aprobat, luni, de Guvern şi transmis Parlamentului spre dezbatere în procedură de urgenţă, anunta, marti, surse citate de Mediafax. Bugetul MAI pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB. Proiectul de lege recent aprobat de Executiv, care a fost trimis Parlamentului, prevede disponibilizarea a 18.000 de angajaţi în 2011, în două etape.

Potrivit bugetului, în prima parte a acestui an vor fi disponibilizaţi peste 7.900 de angajaţi, numărul de salariaţi ai MAI ajungând astfel la aproximativ 141.000.

În a doua parte a acestui an, alţi 10.000 de angajaţi din structurile de ordine publică vor fi disponibilizaţi, pentru a face economii la cheltuielile de personal, conform aceluiaşi document.

Reprezentantii MAI anuntau, inca de la sfârşitul lunii decembrie, că trebuie să implementeze măsuri de redimensionare a numărului de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare, soldaţi şi gradaţi voluntari, funcţionari publici şi personal contractual, România având o medie de 500 de lucrători la 100.000 de locuitori, cu 25 la sută peste media europeană.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a supus, la acea vreme, dezbaterii publice proiectul Legii privind unele măsuri speciale pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI, care cuprinde şi criteriile pentru micşorarea numărului de posturi de personal.

În expunerea de motive pentru adoptarea proiectului de lege se arăta că programul anticriză - susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială - reprezintă pentru România mecanismul care va conduce la normalizarea condiţiilor financiare menite să inverseze dezechilibrele economice şi să pregătească redresarea economică.

Astfel, cheltuielile bugetare ale MAI vor fi reduse de la 1,74% din PIB (8,9 miliarde de lei) în 2010, la 1,38% din PIB (7,5 miliarde de lei) în 2011, la 1,24% din PIB (7,4 miliarde de lei) în 2012 şi la 1,17% din PIB (7,7 miliarde de lei) în 2013.

În acelaşi timp, spunea MAI, raţionalizarea cheltuielilor publice nu trebuie să afecteze calitatea serviciilor publice furnizate, creşterea eficienţei politicilor publice constând în asigurarea unor servicii publice de cât mai bună calitate în condiţiile unor costuri cât mai reduse.