Proiectul de hotarare privind aprobarea bugetului propriu al Municipiului Bucuresti pe 2011 este tema principala a sedintei ordinare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, convocata luni de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, anunta Agerpes. Dezbaterea proiectului este asteptata sa starneasca dispute privind sumele alocate din bugetul PMB subventionarii RADET si RATB.

In timp ce primarul Capitalei sustine sumele prevazute in proiectul de buget, de subventionare a caldurii cu 563 milioane lei si a transportului public cu 429 milioane lei, viceprimarul Mircea Raicu apreciaza ca Bucurestiul are nevoie de 840 milioane lei pentru subventionarea energiei termice si de 630 milioane lei pentru serviciul public de transport, bani care ar putea fi obtinuti prin scumpirea pretului la biletul de calatorie, de la 1,3 la 1,8 lei.

Potrivit edilului sef, proiectul de buget al Primariei Capitalei pe anul 2011 este structurat pe functionarea serviciilor publice, respectiv subventionarea RADET si RATB (27%), investitii (37%) si restul pentru prestatii sociale si functionarea Primariei: ''Dorinta lor este aceea de a da cat mai multi bani la RATB si la RADET, pentru a nu face altceva decat sa dezechilibram bugetul''.

Viceprimarul Raicu afirma ca, la calculul veniturilor pentru intocmirea bugetului pe anul in curs, municipalitatea are in vedere sume fictive, cum ar fi suma de 250 milioane lei de la guvern pentru subventionarea energiei termice, desi guvernul nu are de unde sa aloce acesti bani.

In 2010, subventia la RADET a fost de 397 milioane lei, iar pentru Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) s-au alocat 465 milioane lei.

Bugetul Capitalei pe 2011 prevede venituri de circa 4,58 miliarde lei si cheltuieli de circa 5,1 miliarde, se arata in proiectul de buget. Bugetul Capitalei pe anul in curs mizeaza pe obtinerea aproximativ 4,58 miliarde lei din venituri si se asteapta la cheltuieli totale de circa 5,1 miliarde lei. Primaria Capitalei apreciaza ca anul acesta va incasa din impozite - pe venit si profit - in jur de 2,97 miliarde lei, in conditiile in care anul trecut au incasat 3,2 miliarde lei.

Pe ordinea de zi a sedintei CGMB mai figureaza, intre altele, proiecte de hotarare care vizeaza exproprierea unor imobile situate pe amplasamentul unor lucrari de utilitate publica, aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenti realizarii unor obiective de investitii ale Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane si ale Centrului de Cultura Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului din Mogosoaia.