Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, luni, ca va analiza propunerea de a se interveni legislativ pentru micsorarea cvorumului de prezenta in plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in incercarea deblocarii activitatii institutiei, transmite Agerpres.

Catalin Predoiu a precizat, la postul public de radio, ca problema privind blocajul in activitatea CSM este ''delicata'', mai ales ca trebuie reluate alegerile in cazul a trei membri din partea magistratilor, dar si numirea reprezentantilor societatii civile, care a ramas la nivelul Senatului.

"Concret, cred ca este imperios necesar ca Senatul sa procedeze la validarea mai departe a membrilor care trebuie sa-si ocupe locul in CSM, astfel incat sa se poata declansa alegeri pentru cele trei pozitii ramase libere. Este o chestiune care este in gestiunea Senatului si nu cred ca pot eu sa anticipez acest lucru. (..) Delicat pentru ca se reclama, chiar si astazi am vazut, prin vocea presedintelui CSM, imposibilitatea functionarii plenului si se avanseaza chiar o solutie de catre CSM, in sensul interventiei legislative pentru ordonanta de urgenta care sa micsoreze cvorumul de prezenta in plenul CSM," a afirmat Predoiu.

El a sustinut ca va analiza aceasta propunere din perspectiva prevederilor constitutionale, a menirii CSM, in ceea ce priveste modul in care acest organism se compune si in privinta unor solutii, eventual alternative, cum ar fi ''validarea supleantelor''.

Potrivit acestuia, in prima faza propunerea va fi analizata la nivelul ministerului si, probabil, va ajunge si in dezbaterea Guvernului.

Plenul Senatului a validat, saptamana trecuta, cu 64 de voturi pentru si 48 impotriva, lista a 8 membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca urmare a deciziei de luna trecuta a Curtii Constitutionale care a invalidat - la cererea membrilor PDL - candidaturile a trei magistrati si a unui reprezentant al societatii civile. Cei trei sunt judecatorii Lidia Barbulescu si Dan Lupascu si procurorul Dan Chiujdea.

Plenul a adoptat varianta propusa de reprezentantii puterii, respinsa initial in comisia juridica, prin care au fost validati doar cei opt magistrati, urmand ca "situatia reprezentantilor societatii civile sa fie rezolvata de urgenta" la o data ulterioara, dupa cum a precizat senatorul PDL Iulian Urban.

Decizia Curtii Constitutionale de a invalida alegerile celor 3 "creeaza posibilitatea de a asigura credibilitatea noului Consiliu", s-a aratat in Raportul de Monitorizare pe Justitie, publicat vineri, 18 februarie, de catre Comisia Europeana. In raport se mai atrage atentia ca este "important sa se asigure functionarea intre timp a CSM, pana la organizarea de noi alegeri pentru pozitiile invalidate" si se precizeaza ca "preluarea mandatului de catre noul Consiliu Superior al Magistraturii reprezinta o ocazie importanta pentru o cooperare deschisa si constructiva intre actorii din domeniul politic si judiciar".