Aflata in vizita la Bucuresti, Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne, a discutat cu autoritatile romane in special despre problema fierbinte a aderarii la spatiul Schengen.

"Raportul tehnic spune ca da, sunteti pregatiti. Dar exista si o judecata politica. Si cei 27 trebuie sa o faca," a spus Malmstrom. Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a discutat la Bucuresti mai ales despre problema cea mai actuala, situatia aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Ea a accentuat in mai multe randuri ca decizia finala legata de extinderea Schengen apartine Consiliului, format din cei 27 de sefi de stat si de guvern.

"Realizarile tehnice exista. S-a lucrat mult in aceasta directie si trebuie sa recunoastem eforturile facute in acest sens. Ati investit foarte mult in administratie, in echiparea tehnica si in expertiza."

Comisarul a aratat insa ca exista si o componenta politica a deciziei legate de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen: "Unele state membre au articulat ezitari in a aproba aderarea, deci situatia este mai complicata. Pot intelege frustrarea din Romania si urgenta de a gasi o cale de iesire din aceasta situatie. Aveti dreptul la o perspectiva clara."

articol integral in Euractiv.ro