Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat joi, ca animalele fara stapan trebuie adunate in adaposturi si recenzate in locuri special amenajate. "Chestiunea este foarte clara. Eu constat ca, daca faci ceva degeaba faci, daca nu faci, de ce nu faci. In conditiile actualei legislatii, singurul lucru care poate fi facut este acela de a aduna toti cateii, de a-i hrani si ingriji. Clar, asa scrie la lege, asa facem. Ne caznim de doi ani de zile. Am mai dat drumul la un adapost. Stiam de la inceput ca nu e suficient, l-am umplut. Nici nu pot sa-l transform intr-o fabrica de mizerie, asa cum l-am gasit in 2008, cand am venit eu", a declarat Oprescu, potrivit Agerpres.

El nu a putut da o cifra referitoare la costurile unui recensamant al cainilor din Capitala."Sunt sume importante. Dar pana sa fac eu recensamantul, incepem sa-i adunam si le facem recensamantul acolo, la fata locului, pana la capacitatea maxima", a mai spus Oprescu.

Precizarile edilului sef survin unei intalniri recente a organizatiilor non-guvernamentale cu o comisie formata din consilieri generali ai Capitalei, pe tema situatiei actuale a cainilor fara stapan, in contextul in care o femeie a decedat sfasiata de o haita de caini, in sediul ADP sector 5.

Cu acea ocazie, reprezentantii ONG-urilor au cerut Primariei Capitalei si Consiliului General, urgentarea recensamantului animalelor fara stapan, sterilizarea si microciparea lor si retrimiterea lor in strada, in grija protectorilor de zona. Ei s-au mai pronuntat in favoarea construirii adaposturilor de mica capacitate si a padocurilor, declarandu-se impotriva mega-adaposturilor construite de catre autoritati, in care patrupedele sunt tinute in conditii improprii de viata.

Pe de alta parte, directorul Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan, Robert Lorentz, declara ca un recensamant in randul animalelor ar costa aproximativ 1 milion de euro, dar ca o decizie in acest sens va fi luata de Guvernul Romaniei, prin adoptarea unei hotarari.

Lorentz nu a exclus posibilitatea realizarii acestui recensamant, odata cu cel care vizeaza populatia Capitalei.