Administratia pentru Supravegherea Ciinilor fara Stapan a gasit "solutia" pentru problema maidanezilor. Robert Antonio Lorentz, directorul institutiei, a anuntat marti ca Administratia se pregateste pentru recensamantul tuturor cainilor din Capitala, operatiune care va costa, potrivit acestuia, "aproximativ un milion de euro", motiv pentru care "asteptam decizia care se va lua din partea Guvernului, cu privire la acest recensamant'', potrivit Agerpres. La randul lor, ONG-urile pentru protectia animalelor spun ca animalele "cu si fara proprietar declarat, din Capitala, trebuie recenzate si sterilizate, concomitent cu ample programe de educatie si adoptie, in temei legal, pentru a diminua pana la eradicare abandonul si problemele pe care patrupedele le intampina".

In ceea ce priveste adapostul de la Fundulea, el a precizat ca investitia se ridica la 500.000 de euro, iar in prezent au fost deja alocati 100.000 de euro, pentru utilitati, racorduri, custi etc. In adapost vor intra circa 20.000 de ciini, dar vor fi cazati permanent numai cei agresivi, ceilalti urmand a fi redati strazii, dupa sterilizare: "Costul cu un ciine in acest adapost se ridica la aproximativ 35 de lei /luna - hrana, medicamente, igienizare, curent", a spus Lorentz, adaugand ca numarul celor care strang ciinii din strada este insuficient.

Potrivit oficialului ASCS, vor trebui sterilizate aproximativ 50.000 de patrupede. Pana in prezent, au fost sterilizati si microcipati 12.500 de ciini. "In viitorul proiect de hotarare vom introduce Serviciul de strangere a cainilor morti, de pe strada, pentru ca nu exista personal care sa-i ridice'', a mai precizat Lorentz.

"Noi dorim sterilizarea tuturor ciinilor din Bucuresti, microciparea lor, pastrarea celor agresivi in adaposturi si selectarea lor in vederea adoptiei de o comisie de etologi si dresori, construirea de tarcuri temporare, acolo unde este posibil, in institutiile publice si asociatiile de locatari, programe intensive de adoptie si masuri de prevenire a abandonului", au spus reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale, la o intalnire de lucru cu Comisia pentru ONG-uri, formata din consilieri generali ai Municipiului Bucuresti, pe tema situatiei ciinilor fara stapan din Capitala.

Sorin Hanea, reprezentantul Federatiei Nationale de Protectie a Animalelor, a spus ca singura posibilitate viabila pentru eradicarea "fenomenului animalele strazii' este sterilizarea masiva de la periferie catre centru, concomitent cu "recensamantul si sanctionarea abandonului, prin aplicarea dispozitiilor legale in materie, lucru care pana la acest moment nu s-a intamplat".

ONG-urile mai considera ca un mega-adapost nu este o solutie pentru rezolvarea problemei ciinilor strazii, ducand doar la cheltuirea exacerbata a banilor publici, in mod ineficient si cu sacrificiul a foarte multe vieti, deoarece foarte multi caini din adapostul primariei fac boli virale si mor in scurt timp.

Reprezentantul Federatiei Nationale de Protectie a Animalelor mai spuna ca problema ciinilor fara stapan va putea fi rezolvata prin mediatizarea programului de identificare, recenzare si sterilizare a patrupedelor, promovarea adoptiei si implementarea programelor educationale in scoli si prin intalnirea periodica a reprezentantilor factorilor de decizie in domeniu.

Cuchi Barbuceanu, coordonator de proiecte la Vier Pfoten Romania, a spus la randul sau, ca fara sterilizarea tuturor masiva a ciinilor, de pe strazi si din curtile oamenilor, nu se va rezolva nimic, niciodata, "si vor fi probleme si peste zece ani, si peste 1000 de ani".

Intalnirea de lucru dintre ONG-uri si consilierii generali ai Capitalei vine dupa ce o femeie a murit, saptamana trecuta, la spital, dupa ce a fost sfasiata de o haita de caini, in curtea ADP Sector 5 din Bucuresti.