Agentia Nationala de Integritate a constatat ca senatorii Mircea Diaconu PNL si Mircea Cinteza PDL se afla in stare de incompatibilitate. In cazul senatorului PDL Mircea Cinteza inspectorii ANI au descoperit ca din 2005 pe langa demnitatea de senator acesta a mai detinut si functiile de sef de sectie medicina interna, respectiv sef de sectie cardiologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta. In cazul senatorului PNL Mircea Diaconu, ANI a constat ca din 2008 si pana in prezent acesta a mai detinut si functia de director in cadrul teatrului Nottara. Pentru ambii parlamentari sanctiunea maxima este pierderea calitatii de senator.

Mircea Cinteza-Mircea DiaconuFoto: Hotnews

Potrivit ANI senatorul PDL Mircea Cinteza a detinut concomitent functia de senator si cea de sef la mai multe sectii ale unor spitale, fapt ce ar constitui o incompatibilitate. Iata ce a retinut ANI in sarcina senatorului PDL:

  • In urma evaluarii declaratiilor de interese, precum si a altor date si informatii, au fost identificate elemente in sensul existentei starii de incompatibilitate, deoarece, in perioada 17.12.2004 - 01.04.2005, respectiv incepand cu data de 01.09.2005 si pana in prezent, domnul CINTEZA Mircea s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat a exercitat simultan demnitatea publica de Senator in cadrul Parlamentului Romaniei, precum si functiile de conducere de Sef al Sectiei Clinice Medicina Interna III, Sef al Sectiei Clinice Medicina Interna V, respectiv, Sef al Sectiei Clinice de Cardiologie I in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Constatarea starii de incompatibilitate de catre ANI poate avea drept consecinta pierderea functiei de senator: "Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective.", mentioneaza ANI

Comunicat ANI Cinteza

"Nu există incompatibilitate între calitatea de parlamentar şi cea de şef de secţie (n.r. de clinică). Biroul Permanent al Senatului şi-a însuşit acest punct de vedere, iar Comisa de validare ne-a confirmat ca parlamentari fără să constate incompatibilităţi. Eu şi colegii mei vom dori să aflăm care este adevărul şi probabil voi ataca în justiţie această concluzie. Din acest punct de vedere, lucrurile trebuie să-şi urmeze cursul firesc şi nu mai am nimic de spus', a declarat Mircea Cinteza pentru Agerpres.

In cazul senatorului PNL Mircea Diaconu ANI a constat ca acesta detine din 2008 concomitent functia de senator si aceea de director in cadrul Teatrului C.I. Nottara.

  • "In urma evaluarii declaratiilor de interese, precum si a altor date si informatii, au fost identificate elemente in sensul existentei starii de incompatibilitate, deoarece, incepand cu data de 19.12.2008 si pana in prezent, domnul Mircea DIACONU s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat a exercitat simultan demnitatea publica de Senator in cadrul Parlamentului Romaniei, precum si functia de conducere de Director-manager in cadrul Teatrului "C.I. Nottara" (functie de conducere specifica unei institutii publice locale)." mai mentioneaza ANI.

Si in acest caz sanctiunea maxima este pierderea calitatii de senator.

Comunicat ANI Diaconu

"Daca muream nu as fi fost sunat atat de des. E bine sa ti se dea importanta dar aici cred ca e vorba de altceva. Este o galeata cu ceva care se arunca peste mine. Sunt doi ani de cand sunt senator si in alelasi timp sunt si la Teatrul Nottara. M-am adresat in Senatului, legiutorului cu intrebarea daca functia de senator este incompatibila cu cea ce fac eu la teatru. Mi s-a raspuns chia rin plen ca activitatea artistica compatibila cu cea de senator.

Daca cineva are o alta opinie foarte bine. Eu niciodata nu am circulat cu autibuzul fara bilet. Nu am de gand sa o fac acum. Inca nu am primit nimic dar am inteles ca s-a emis un comunicat de presa. Voi contesta decizia in instanta., a declarat Mircea Diaconu

Precedent: Magistratii din Galati au decis ca functia de senator este incompatibila cu cea de sef de sectie la spital

Un caz similar cu cel al senatorului Mircea Cinteza a fost inregistrat in 2009 in Galati. Senatorul Ichim Paul a fost concediat de Spitalul Clinic Judetean Galati tocmai pentru ca era in incompatibilitate fiid senatori si sef de sectie in cadrul spitalului. Senatorul a contestat decizi in instanta invocand faptul ca Senatul prin Comisia Juiridica au emis o decizie care spunea ca cele doua functii nu sunt compatibile. Magistratii au decis ca actele Senatului pe aceasta speta nu au valoare de act legislativ si ca incomatibilitatea ramane in picioare. Aceleasi argumente au fost invocate si de catre senatorii Cinteza si Diaconu. In 2010 Curtea de Apel Galati a confirmat sentinta Tribunalului Galti in cazul senatorului Ichim Paul.