Cotele pe raul Tisa sunt in scadere semnificativa, a anuntat vineri Administratia Nationala "Apele Romane". In acelasi timp, ANAR precizeaza ca Dunarea se mentine la debit maxim la intrarea in tara.

Potrivit informatiilor, vineri, la ora 10, "raul Tisa, la Valea Viseului, inregistreaza un nivel de 156 cm, situandu-se cu 6 cm peste cota de atentie, in scadere cu 59 cm fata de maximul atins in cursul zilei de ieri. Lucrarile cu caracter local realizate azi-noapte de catre echipele de interventie ale Apelor Romane, impreuna cu autoritatile locale si IJSU, au rezistat, iar, in cursul zilei de astazi, vor fi efectuate alte lucrari de revenire la situatia normala. Nu se vor semnala alte pagube suplimentare".

ANAR precizeaza ca pe raurile din vestul Crisanei, "debitele vor fi in general in usoara crestere, ca efect combinat al precipitatiilor lichide in curs, celor prognozate, cedarii apei din stratul de zapada si propagarii. Pe celelalte rauri, debitele vor fi in scadere".

Se vor situa peste:

  • COTA DE INUNDATIE pe raul Crasna la statia hidrometrica Domanesti. Nu se vor semnala pagube, localitatile si populatia fiind protejate.
  • COTELE DE ATENTIE pe raurile la statiile hidrometrice: raul Tur la statia Calinesti Oas si Turulung, raul Crasna la statia Berveni, raul Lapus la statia Lapusel, pe raul Barcau la statia Salard, pe raul Ier la statia Andrid si Ianca, pe Crisul Negru la statia Tinca.  

ANAR a anuntat ca la intrarea in tara (in sectiunea Bazias), Dunarea este la debit maxim inca din cursul zilei de joi.

Nivelul Dunarii la intrare in tara va fi in usoara scadere, iar pe sectorul GRUIA-CALAFAT-BECHET, cotele se vor mentine intre cota de atentie si cota de inundatie,urmand sa fie intr-o usoara tendinta de scadere zilele imediat urmatoare. Conform estimarilor de pana acum ale specialistilor Apelor Romane, pe sectorul romanesc al Dunarii, nu vor fi inregistrate pagube, localitatile si populatia fiind protejate.

Specialistii Administratiei Nationale "Apele Romane", prin Administratiile Bazinale de Apa aferente Dunarii si cele din bazinele Crisuri si Somes-Tisa mentin monitorizarea stricta pe toate sectoarele de rauri aflate sub avertizare.