Sindicalistii au boicotat marti sedinta plenului Consiliului Economic si Social (CES), astfel ca proiectul Legii salarizarii unitare nu a putut fi avizat, nefiind intrunit cvorumul necesar, anunta Mediafax.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat ca regreta ca nu au putut avea loc dezbateri publice in CES pe tema proiectului Legii salarizarii.

Mocanu a spus ca procesul legislativ in cazul proiectului poate continua si in absenta avizului CES, pentru ca din punct de vedere al consultarii formale in Consiliu procedurile au fost indeplinite.

El a precizat ca prin avizul formal se intelege ca s-au indeplinit conditiile legale.

Potrivit legii, Consiliul Economic si Social analizeaza si avizeaza proiectele de hotarari si de ordonante ale Guvernului si proiectele de lege ce urmeaza a fi prezentate spre adoptare Parlamentului. Initiatorii proiectelor de acte normative si de programe si strategii nationale sau sectoriale au obligatia de a solicita pentru acestea avizul consultativ al CES.

CES este format din 45 membri, cate 15 de la sindicate, patronate si Guvern. Dezbaterile in plen se desfasoara in prezenta a minimum 24 dintre acestia, respectiv cel putin opt de la fiecare parte. In cazul in care nu se poate adopta o hotarare a plenului, se vor transmite punctele de vedere exprimate in plenul CES partii care a sesizat acest organism, potrivit legii.

Plenul Consiliului Economic si Social (CES) s-a reunit marti pentru a dezbate si a aviza proiectul Legii salarizarii unitare. Avizul CES este doar consultativ. Guvernul a amanat luni pentru miercuri, 24 noiembrie, aprobarea legii pe motiv ca nu are avizul CES.

"Pana acum nu ne-au trimis proiectul, abia vineri a fost discutat la Comisia de dialog social de la Ministerul Muncii, iar azi (luni - n.r.) intra in Comisia de munca a CES, urmand ca maine (n.r. marti) sa fie avizat in plen", a declarat Florian Costache, presedintele Consiliului Economic si Social.

Potrivit proiectului legii salarizarii unitare, salariatii din sectorul public ar putea recupera de la inceputul anului viitor 15% din reducerea de 25% aplicata in cea de-a doua jumatate a lui 2010. Executivul propune un salariu minim pe economie pentru anul viitor de 670 de lei.

Cu toate ca autoritatile au declarat, in mai multe randuri, ca Legea salarizarii unitare va avea o forma finala abia dupa ce partenerii sociali se vor pune de acord, niciuna dintre discutiile pe aceasta tema de la Ministerul Muncii nu s-a finalizat cu vreun consens.

O alta modificare priveste reincadrarea personalului bugetar in 2011 cu salarizare egala pentru aceleasi functii, dar pornind de la baza din luna octombrie.

Cresterea salariala prognozata de ministrul Muncii, Ioan Botis, pentru anii urmatori ani este de peste 43%.

"Vom recupera, in mod constant, in urmatorii ani si vom creste salariile, in masura in care economia ne-o va permite, iar ceea ce am statuat noi prin legea-cadru duce la o crestere totala salariala, in timp, de peste 43%", a spus Botis.

"Practic, la munca de acelasi tip, vor fi incadrati pe aceeasi functie si va fi o salarizare legata direct de functia pe care o are pe acea treapta. In sanatate, in invatamant, in multe cazuri salariile au o crestere consistenta" - a adaugat ministrul Muncii.

La inceputul saptamanii trecute, premierul Emil Boc anunta ca proiectul Legii salarizarii unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a raspunderii Guvernului. Guvernul nu a renuntat insa la ideea de a-si angaja raspunderea pe acest proiect de lege.