Seful Jandarmeriei Capitalei, Gavrila Pop, a fost eliberat din functie, la ordinul comandantului Jandarmeriei Romane, Olimpiodor Antonescu, din cauza lipsei de interventie la mitingul politistilor de la Palatul Cotroceni, din 24 septembrie, anunta Mediafax, care citeaza surse oficiale.

Potrivit surselor citate, Gavrila Pop va fi inlocuit la conducerea Jandarmeriei Capitalei de colonelul Eugen Meran, care ocupa in prezent functia de prim-adjunct al sefului institutiei.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Marius Teodorescu, a confirmat ulterior ca Gavrila Pop a fost eliberat din functie. Decizia privind eliberarea din functie a fost semnata miercuri.

Gavrila Pop urmeaza sa fie numit pe alta functie, potrivit competentelor sale, a mai spus Teodorescu.

Decizia vine la o zi dupa ce secretarul de stat in Ministerul de Interne, Dan Fatuloiu, declara ca ar putea "sa cada capete" in urma raportului privind mitingul politistilor din 24 septembrie, de la Palatul Cotroceni.

Fatuloiu preciza ca, impreuna cu ministrul Traian Igas, va discuta, saptamana viitoare, cu premierul Emil Boc masurile ce trebuiesc luate in urma elaborarii raportului despre mitingul politistilor.

Dan Fatuloiu, care este si seful Departamentului Ordine si Siguranta Publica din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), a adaugat ca, asa cum a spus si presedintele Traian Basescu, raportul privind mitingul politistilor din 24 septembrie este "complex si complet", urmand sa se stabileasca responsabilii si sa se ia masurile corespunzatoare.

Secretarul de stat a mai spus ca, potrivit raportului, o parte din responsabili sunt deja cercetati de Parchet, respectiv cei cinci politisti care aveau armele la ei. De asemenea, o parte din protestatari au fost amendati pentru participare la o manifestatie ilegala, iar o parte au fost sanctionati disciplinar, dupa cum au considerat de cuviinta superiorii lor.

"Desigur, altii vor raspunde cu functiile", a completat Fatuloiu.

In 24 septembrie, dupa actiunea organizata de protest a sindicatelor din Politie si Penitenciare, in fata sediului Guvernului, majoritatea manifestantilor au plecat catre Palatul Cotroceni, unde au strigat si si-au aruncat caschetele nemultumiti de scaderea salariilor, jandarmii neintervenind. Acesta protest a avut loc in ziua in care ministrul Vasile Blaga sarbatorea zece ani de la infiintarea SMURD, la Targu Mures, la comanda ministerului ramanand Dan Fatuloiu.