Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a cerut liderilor opozitiei sa accepte consensul pe legea educatiei, pentru care Guvernul intentioneaza sa isi angajeze joi raspunderea in fata Parlamentului, astfel incat "securea razboiului sa nu faca ravagii pe taramul educational", transmite Mediafax.

"Sper ca toti liderii politici sa inteleaga ca este momentul sa ne unim. Sper ca securea razboiului sa nu faca ravagii pe taramul educational, ci sa existe un consens", a spus Funeriu, la finalul unei sedinte de guvern care s-a incheiat in noaptea de miercuri spre joi, la ora 01.00, in cadrul careia executivul a introdus amendamentele aduse de parlamentari in proiectul legii educatiei nationale.

El a aratat ca spera sa se inteleaga ca interesul national este sa existe un sistem educational stabil.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a evitat, miercuri seara, sa spuna daca PSD va depune sau nu motiune de cenzura dupa ce Guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea educatiei, el aratand ca asumarea va fi amanata de conducerea Parlamentului.

"Maine (joi - n.r.) nu trebuie ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea pe niciun fel de lege", a spus el, invocand amanarea unei decizii de catre Curtea Constitutionala cu privire la sesizarea presedintelui Senatului.

Ponta a spus ca, avand in vedere decizia de anul trecut a Curtii Constitutionale, pe o speta identica, judecatorii ar trebui sa respinga angajarea raspunderii Guvernului pe Legea educatiei.

Presedintele PSD a spus ca, in mod normal, Birourile Permanente ale celor doua Camere ar trebui sa decida, joi dimineata, amanarea angajarii raspunderii pana la o decizie a CC.

Federatiile sindicale din invatamant au trimis o adresa membrilor de sindicat din intreaga tara, in care au recomandat intreruperea activitatii in unitatile de invatamant joi, in ziua in care este programata, in Parlament, asumarea raspunderii Guvernului asupra Legii educatiei, cadrele didactice urmand sa mearga la scoala, fara insa sa predea sau sa puna note.

La finalul sedintei de Guvern, ministrul Educatiei a afirmat ca au fost adoptate amendamente propuse de parlamentari ai arcului guvernamental, senatori si deputati ai opozitiei, precum si de Comisia de Educatie din Senat, care este transpartinica, relateaza Agerpres.

Potrivit ministrului, elementele esentiale cuprinse in noua lege a Educatiei Nationale sunt intarirea competentelor invatamantului profesional, consolidarea eticii in universitati ca un prim pas spre recredibilizarea invatamantului romanesc, promovarea tinerilor in sistemul de invatamant universitar, depolitizarea invatamantului si aducerea scolii cat mai aproape de comunitate prin masuri reale de descentralizare.

Daniel Funeriu sustine ca proiectul legii Educatiei prevede o optimizare a resurselor in tot ceea ce inseamna reteaua scolara, iar acest lucru poate fi facut si prin comasarea unor unitati de invatamant.

De asemenea, a fost relaxat regimul instituit in proiectul initial, potrivit caruia membrii de partid nu puteau fi directori de scoli si licee. Printr-un amendament, s-a stabilit ca directorii sa nu ocupe functii de conducere in partide.

In privinta universitatilor, a fost extinsa interdictia ocuparii unor functii de conducere in institutiile de invatamant superior de catre persoane care au relatii de rudenie de pana la gradul trei.