Medicii care vor semna dosare de pensionare pe caz de boala in cazul carora se va constata insa ulterior ca au fost incheiate fara justificare vor ramane fara drept de libera practica. Decizia a fost luata de Executiv in sedinta de miercuri, anunta Mediafax, citand surse oficiale.

"S-a constatat ca persoanele care primeau ilegal pensie de invaliditate beneficiau si de alte facilitati. S-a decis ca medicilor depistati ca semneaza dosare de pensii de boala ilegale sa li se ridice dreptul de libera practica", spun sursele citate.

In plus, membrii Executivului au decis infiintarea unei structuri unice pentru verificarea tuturor prestatiilor sociale.

Guvernul a remis, ulterior, un comunicat in care anunta ca a modificat Regulamentul de organizare si functionare a Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si a serviciilor teritoriale de expertiza medicala a capacitatii de munca, pentru a combate pensionarile frauduloase de invaliditate: "Decizia a fost luata in conditiile in care din cele 142.240 de dosare verificate pana in prezent, s-a constatat ca 1.711 de persoane nu obtinusera acest drept in mod legal si, prin urmare, si-au pierdut pensia".

In cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca functioneaza comisiile de avizare si control al dosarelor medicale pentru pensie de invaliditate, Comisia Superioara de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca, precum si Consiliul Superior de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca.

Prin noile modificari, Consiliul Superior de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca va avea inclusiv competenta de a propune directorului general al institutului si, dupa caz, directorului executiv al casei teritoriale de pensii sanctionarea medicilor experti ai asigurarilor sociale pentru abateri privind nerespectarea criteriilor medicale si a normelor metodologice referitoare la incadrarea in grade de invaliditate.

Consiliul Superior poate sesiza Colegiul Medicilor in situatiile de incalcare grava a normelor legale in vigoare privind exercitarea profesiei de medic.

In cadrul caselor teritoriale de pensii pot fi infiintate comisii de avizare si verificare constituite din medici experti ai asigurarilor sociale in vederea derularii unor actiuni de control avand ca obiect corectitudinea incadrarii in grade de invaliditate. De asemenea, s-au stabilit atributiile comisiilor de avizare si control din cadrul institutului, in vederea eliminarii posibilitatilor facile de pensionare pe motiv de invaliditate.

Comisiei Superioare de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca din cadrul institutului i-au fost atribuite competente sporite si va putea analiza si aviza din punct de vedere medical si metodologic cazurile propuse spre solutionare, va putea reexpertiza cazurile inaintate spre solutionare de catre comisiile de avizare si control. Comisia va putea solutiona si contestatiile depuse impotriva deciziilor medicale asupra capacitatii de munca emise de comisiile de avizare si control.