O echipa de arheologi din Oradea a descoperit 70 de schelete umane pe teritoriul unui sat bihorean care a disparut in secolul al XVII-lea, acestea adaugandu-se altor 408 gasite in anii trecuti, transmite Mediafax.

Arheologul Ion Crisan de la Muzeul Tarii Crisurilor si echipa sa au finalizat, marti, etapa de cercetare de la situl arheologic dintre localitatile Cefa si Martihaz, unde pana in a doua jumatate a secolului al XVII-lea exista satul Radvani.

In aceasta etapa, cercetatorii au descoperit 70 de schelete umane, care fusesera ingropate in necropola satului, in perioada 1270 - 1550.

"Cercetam localitatea medievala numita Radvani, care a fost atestata documentar in anul 1214 si care a fost parasita de toti locuitorii ei in cea de-a doua jumatate a secolului al XVII-lea, din cauza invaziei turcilor in aceasta zona si a conflictelor dintre acestia si austrieci", a declarat Crisan.

Arheologul si echipa sa au descoperit si fosta biserica a localitatii, construita in anul 1270, din care a ramas doar fundatia.

Cele 70 de schelete nou descoperite se adauga celor 408 gasite in etapele anterioare ale cercetarii arheologice. O parte dintre acestea urmeaza sa fie cercetate si de antropologi.

Situl arheologic dintre localitatile Cefa si Martihaz din judetul Bihor se intinde pe aproximativ 24 de hectare si este inscris pe lista Monumentelor Istorice.