"Nu e treaba premierului sa regleze pretul alimentelor in Romania", a declarat, marti, premierul Emil Boc, dupa o intalnire cu reprezentantii bancilor comerciale, care a avut ca tema finantarea proiectelor din agricultura si solutiile pentru accelerarea acestora. La intalnire au participat reprezentantii majoritatii bancilor comerciale, dar si ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Primul ministru a afirmat, la finalul intalnirii, ca discutiile cu reprezentantii bancilor au vizat deblocarea si continuarea creditarii pentru agricultura - pentru finantarea de fonduri europene si investitii. In plus, a mai anuntat premierul, Ministerul Agriculturii a fost mandatat sa faca o analiza a tuturor proiectelor din agricultura cu fonduri europene aflate in derulare - "acolo unde exista un minim de bani pentru a finanta contractarea de fonduri europene, proiectul va merge mai departe, unde nu se intampla acest lucru, proiectul va fi reziliat", spune primul ministru.

Declaratiile lui Emil Boc:

  • In 2010 au fost investiti in agricultura 2,6 miliarde de euro - plati pentru subventii, plata pe suprafata, investitii - de la buget si fonduri europene.
  • In 2011, vom investi 3,3 miliarde de euro in agricultura. 
  • Obiectivul este dezvoltarea acestui sector, iar pe termen mediu si lung, transformarea Romaniei dintr-o tara care importa alimente intr-o tara exportatoare de produse agro-alimentare.
  • Trebuie sa facem din agricultura o sursa de crestere economica.
  • Ministerul Agriculturii a fost mandatat sa faca o analiza a tuturor proiectelor cu fonduri europene aflate in derulare - acolo unde exista un minim de bani pentru a finanta contractarea de fonduri europene, proiectul va merge mai departe, unde nu se intampla acest lucru, proiectul va fi reziliat.
  • Suntem in situatia de a reevalua foarte multe proiecte europene.
  • Ministerul Agriculturii va incheia protocoale de colaborare cu bancile comerciale.