Conducerea Senatului a devansat cu o luna termenul pentru depunerea candidaturilor reprezentantilor societatii civile la Consiliul Superior al Magistraturii. Practic, Biroul Permanent al Senatului a decis ca reprezentantii societatii civile isi pot depune candidaturile pentru CSM in perioada 15 septembrie - 15 octombrie, cu o luna inaintea termenului prevazut in lege. Presedintele Comisiei Juridice, Toni Grebla, cel care a propus noul calendar, a declarat ca decizia este una corecta si a fost anuntata in Monitorul Oficial.

Grebla sustine ca stabilirea termenului este in grafic, avand in vedere ca nu s-a calculat la fiecare membru in parte momentul in care a preluat mandatul si cand expira acesta. Potrivit legii de functionare a CSM, mandatele judecatorilor si membrilor societatii civile expira pe 11 ianuarie.

Cu o zi inainte de expirarea termenului stabilit de Senat pentru depunerea candidaturilor, la Biroul Permanent a fost inregistrat un singur candidat: Victor Alistar, reprezentantul organizatiei Transparency International Romania.

Potrivit legii, societatea civila are dreptul la doi reprezentanti in CSM iar propunerile de candidaturi se depun la Biroul Permanent al Senatului intre a 90-a zi si a 60-a zi inainte de expirarea mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Totodata, mandatele actualilor membrii CSM expira pe data de 11 ianuarie 2011. Conform legii, perioada de depunere a candidaturilor se calcula in perioada 11 octombrie - 11 noiembrie.

Presedintele Comisiei Juridice este autorul calendarului stabilit de Senat pentru depunerea candidaturilor. Social-democratul Toni Grebla a facut o sesizare catre conducerea Senatului in luna iunie 2010 prin care propunea ca perioada de depunere a candidaturilor sa fie 15 septembrie - 15 octombrie. Biroul Permanent si-a insusit propunerea, a adoptat-o si a publicat-o in Monitorul Oficial.

Presedintele Comisiei juridice recunoaste ca nu s-a consultat cu niciun coleg din comisie. Contactat de HotNews.ro, presedintele Toni Grebla a invocat o greseala in numirile judecatorilor de la CSM si sustine ca nu toate mandatele expira in aceeasi perioada.

  • "Am sesizat din proprie initiativa Biroul Permanent al Senatului ca trebuie sa anunte calendarul de depunere a candidaturilor. E adevarat ca nu m-am consultat cu nici un membru al Comisiei juridice dar am considerat ca este doar o procedura formala. Conducerea Senatului are sarcina sa stabileasca calendarul, eu am facut o recomandare pe care si-a insusit-o. Calendarul a fost stabilit in perioada 15 septembrie - 15 octombrie. Decizia a fost anuntata public in august si a fost publicata in Monitorul Oficial. Totul a fost extrem de transparent. In ceea ce priveste calendarul, este absolut corect.
  • Sunt greseli in hotararile de numire, unii au fost numiti mai devreme membrii CSM, alti mai tarziu. Mandatele nu incep si termina la aceeasi data de 11 ianuarie pentru toti. Unde este problema? Decizia a fost anuntata de acum doua luni si nu a contestat-o nimeni. Au avut timp si inca mai au sa-si depuna candidaturile". 

Potrivit legii, pana pe 1 noiembrie au loc adunari generale ale judecatorilor si procurorilor pentru desemnarea membrilor viitorului Consiliu iar finalizarea alegerilor este programata pentru data de 18 decembrie. Mandatul membrilor actualului CSM expira pe 11 ianuarie 2011, data pana la care Senatul ii va valida pe noii membri ai Consiliului.

Conform Constitutiei, Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 19 membri, din care 14 sunt alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile - specialisti in domeniul dreptului, alesi de Senat, si trei membri de drept: ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Durata mandatului membrilor CSM este de sase ani, iar presedintele Consiliului este desemnat dintre membrii alesi, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.