In jur de 30.000 de angajati din administratia publica ar urma sa iasa in strada, in cadrul unei greve spontane pe care sindicatele nu o vor putea controla, a declarat miercuri, pentru Mediafax, presedintele Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica.

"Acest protest era cuprins in programul de actiuni al sindicatelor, dar oamenii nu au mai avut rabdare si au oprit spontan lucrul, pentru ca nu si-au primit veniturile suplimentare pe care statul ar trebui sa le dea din controalele facute in cazurile de contrabanda sau executare silita", a comentat Marica protestul spontan organizat miercuri de angajatii Ministerului Finantelor.

El a precizat ca proteste spontane similare celui de la Ministerul Finantelor ar putea sa aiba loc si la Constanta, Oradea, Timisoara, Braila si in judetele Dambovita si Prahova.

Sute de angajati din Ministerul Finantelor Publice au declansat, miercuri, un protest spontan, nemultumiti ca nu au primit sporurile salariale. Salariatii din sediul central al Ministerului Finantelor, dar si din Agentia Nationala de Administrare Fiscala reclama ca dupa eliminarea sporurilor veniturile lor au scazut drastic, dupa ce anterior salariile de baza le-au fost reduse cu 25%.

Angajatii au urcat pe holul de la primul etaj al institutiei, unde se afla cabinetul ministrului Gheorghe Ialomitianu. Cateva zeci de protestatari au intrat intr-o sala de intalniri din cadrul ministerului, unde au prezentat nemultumirile pe un ton vehement secretarilor de stat Gheorghe Gherghina si Bogdan Dragoi, precum si presedintelui ANAF, Sorin Blejnar.

Intalnirea dintre angajati si oficialii ministerului s-a terminat in scurt timp, fara ca partile sa ajunga la o intelegere, iar salariatii continua protestul, strigand printre altele: "hotii, hotii" si "banii, banii".

Acordarea sporurilor pentru personalul din Ministerul Finantelor Publice a fost unul dintre motivele invocate de presedintele Traian Basescu la momentul remanierii fostului ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu. Fostul ministru al Finantelor a explicat ca a ales sa acorde sporuri angajatiilor din Ministerul Finantelor pana la intrarea in vigoare a legii salarizarii unice, intrucat eliminarea acestor stimulente echivaleaza cu o reducere a veniturilor de aproximativ 60%.

Ulterior, actualul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat ca sporurile si stimulentele trebuie eliminate pentru nu crea avantaje unor functionari in defavoarea altora, mai ales intr-o perioada de criza.