Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au retinut sapte persoane din conducerea PSV Company (fosta Petrom Service SA), sub acuzatia de evaziune fiscala, delapidare, spalare de bani, informeaza un comunicat DIICOT. Printre inculpati se numara si fostul director general al Petrom Service, Sorin Mihai.

Procurorii solicita Tribunalului Bucuresti arestarea acestora pe o perioada de 29 de zile.

Potrivit sursei citate, s-a dispus "retinerea pentru o durata de 24 de ore a inculpatilor Ionut Calinescu, Tatiana Dinu, Ioan Petran, Ioan Ciuca, Adrian Ionut Eftime, Mihaela Nacu si Sorin Mihai, persoane cu functie de conducere din cadrul S.C. PSV COMPANY SA (fosta PETROM SERVICE SA) si a altor societati comerciale pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni:

- constituire a unui grup infractional

- delapidare

- evaziune fiscala

- spalare de bani

- fals in inscrisuri sub semnatura privata."

"In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca, prin incheierea unor contracte fictive derulate de catre S.C. PSV COMPANY SA (fosta PETROM SERVICE SA) a fost retrasa in mod nejustificat suma totala de aproximativ 20 milioane lei, iar pentru disimularea fondurilor incasate invinuitii au procedat la infiintarea a 18 societati comerciale in care aveau calitatea de asociati/administratori/imputerniciti pe cont", se arata in comunicatul DIICOT.

Astfel, "la data de 08.10.2010 procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au sesizat Tribunalul Bucuresti cu referatul cu propunere de luare a masurii arestarii preventive fata de cei sapte inculpati pentru o durata de 29 de zile".

Sorin Mihai este finul sindicalistului Liviu Luca, cel care a controlat Petromservice, un apropiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. Joi, procurorii DIICOT au efectuat 18 perchezitii domiciliare in Bucuresti, Ploiesti si Corbeanca (Ilfov), fiind inceputa urmarirea penala impotriva a 10 persoane.

Procurorii au ridicat mai multe documente, laptop-uri asupra carora urmeaza sa fie efectuate perchezitii informatice, dar si un pistol cu gaze detinut fara documente legale (autorizatie de detinere si permis de port arma), iar la sediul DIICOT au fost aduse 12 persoane pentru audieri, relateaza Agerpres.

Perchezitiile au fost efectuate in vederea documentarii activitatii infractionale desfasurate de persoane cu functie de conducere din cadrul PSV Company si a altor societati comerciale, in materia infractiunilor de criminalitate economico-financiara.

Potrivit IGPR, in perioada 2006 - 2008, membrii gruparii si-au insusit, in mod ilegal, sume de bani din patrimoniul societatilor pe care le administrau sau ale caror resurse financiare le gestionau.

De asemenea, acestia sunt suspectati de sustragerea de la plata impozitelor si taxelor catre bugetul de stat, prin ascunderea surselor impozabile sau taxabile, precum si de disimularea originii ilicite a sumelor de bani obtinute in acest fel prin transferuri bancare succesive urmate de retragerea in numerar.

Astfel, prin folosirea a 18 societati comerciale, majoritatea infiintate in 2006 de o parte din membrii care detin calitatile de asociati si administratori, s-au derulat operatiuni de sprijinire a functionarilor din cadrul unei alte societati comerciale, pentru delapidarea acesteia, prin inregistrarea unor operatiuni fictive in vederea crearii aparentei prestarii unor servicii in domeniul IT.

In acelasi mod s-a actionat si pentru ascunderea sursei impozabile sau taxabile, prin declararea inexacta, in bilanturile anuale si situatiile financiare depuse la organele fiscale, de date nereale cu privire la profitul impozabil (baza de calcul pentru impozitul pe profit) si livrarile/prestarile de servicii (baza de calcul pentru TVA colectata, in functie de care se calculeaza TVA de plata).

Prejudiciul estimat este de aproximativ 20 de milioane de lei, suma cu care a fost delapidata respectiva societate comerciala si de aproximativ 500.000 de euro, suma cu care societatile administrate de membrii gruparii s-au sustras de la plata sumelor datorate bugetului de stat.