Presedintele sirian Bashar al-Assad va face o vizita in Romania in acest an, ocazie cu care vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justitie si afaceri interne, un acord de extradare intrand in acest pachet, a declarat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, pentru Mediafax. Baconschi se afla intr-o vizita oficiala in Republica Araba Siriana, la invitatia omologului sau.

"Presedintele Bashar al-Assad va vizita Romania in curand", a spus ministrul Baconschi, adaugand ca aceasta vizita este in pregatire si ca va avea loc in cursul acestui an.

"Presedintele sirian a apreciat vizita presedintelui Traian Basescu efectuata in 2008. Semnalul transmis atunci, alaturi de Franta si de alte state a scos din izolare Siria", a explicat ministrul.

Intrebat daca, in conditiile in care MAE a anuntat ca va fi discutata si extinderea cadrului juridic bilateral cu ocazia vizitei sale la Damasc, a avut convorbiri pe tema acordului de extradare cu Siria, seful diplomatiei romane a spus ca vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justitie si afaceri interne cu ocazia venirii lui Bashar al-Assad la Bucuresti.

"Cu ocazia vizitei presedintelui vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justitie si afaceri interne", a spus ministrul, care, intrebat despre acordul de extradare, a adaugat ca acesta "intra la pachet".

Ministrul a spus ca documentele sunt in pregatire si ca au avut loc negocieri la Bucuresti si Damasc.

Presedintele Basescu a facut o vizita in Siria in octombrie 2008. Seful statului declara la acea data, la finalul intalnirii cu omologul sau de la Damasc, Bashar al-Assad, ca subiectul legat de situatia omului de afaceri sirian Omar Hayssam a fost discutat. Intrebat in legatura cu un acord intre Romania si Siria privind Justitia, Basescu a raspuns: "Inteleg aluzia, a fost discutat subiectul Omar Hayssam".

Un an mai tarziu, la 16 noiembrie 2009, seful statului declara ca vizita sa in Siria, din 2008, a avut ca obiectiv modificarea acordului de extradare intre Romania si Siria, pentru ca, la finalul acestora, Omar Hayssam sa fie extradat in Romania.

Biroul de presa al Ministerului de Externe a comunicat, la 8 ianuarie, ca MAE a transmis autoritatilor siriene un proiect de tratat privind extradarea, elaborat de Ministerul Justitiei. Potrivit MAE, proiectul de tratat se afla in prezent in analiza partii siriene. Tot la acea data, Ministerul Justitiei a confirmat ca a inaintat pe canale diplomatice un proiect de tratat privind extradarea intre Romania si Republica Araba Siriana, precizand ca nu a fost sesizat de partea siriana "cu pozitii legate de acest proiect".

In martie, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Codrut Olaru, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa privind bilantul DIICOT pe anul 2009, ca Omar Hayssam traieste, iar dosarul referitor la traficul de arme este in lucru.

Surse judiciare sustin ca Omar Hayssam este retinut in Siria.

Omar Hayssam a fost condamnat, in lipsa, la Bucuresti, la 20 de ani de detentie pentru implicarea in rapirea a trei reporteri romani la Bagdad, in 2005, ei stand sechestrati timp de 55 de zile.