Peste 140.000 de persoane fizice, 632 de companii mari si alte 157.358 firme mici si mijlocii aveau in 2009 datorii la fondul asigurarilor sociale de sanatate, valoarea totala a creantelor fiind de 451,3 milioane de euro, potrivit statisticilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ale ANAF, relateaza Mediafax.

Cele mai mare datorii le au insa firmele care au de dat peste 400 de milioane de euro pentru angajatii lor.

Totodata, exista patru milioane de romani care platesc integral contributia de 10,7% la sanatate, alti patru milioane de romani platesc o contributie redusa, dar 18 milioane cer servicii medicale.

"La fel de adevarat este ca in prezent numai opt milioane de romani platesc asigurari de sanatate, insa de serviciile medicale au parte 18 milioane de oameni", a declarat directorul CNAS, Dorin Ionescu.

Contributia se plateste lunar pentru salariati, trimestrial pentru persoanele care desfasoara activitati independente si anual pentru persoanele cu venituri din agricultura si silvicultura, din dividende si dobanzi, din drepturi de proprietate intelectuala.

Senat: Persoanele cu restante la asigurarile de sanatate vor fi executate silit

Senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativa care prevede ca ANAF va executa silit persoanele fizice care nu isi achita la termen contributiile datorate fondului asigurarilor sociale de sanatate.

Senatul a fost prima Camera sesizata cu aceasta initiativa, prin care se modifica Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Initiatorii actului normativ sunt senatorii PDL Serban Radulescu si Iosif Secasan.