Presedintele Traian Basescu a declarat ca i-a cerut omologului sau francez Nicolas Sarkozy "sa incerce stoparea" expulzarilor de tigani romani, in cadrul consiliului european de joi, dar a adaugat ca nu a primit un "raspuns clar", relateaza AFP.

Presedintii Basescu si Sarkozy au discutat la Consiliul EuropeanFoto: Reuters

"Da, i-am cerut presedintelui Sarkozy sa incerce sa stopeze procesul de expulzare", a precizat Basescu, in cadrul unei intalniri cu presa straina acreditata la Bucuresti. "Raspunsul nu a fost clar dar vom discuta la urmatoarea intalnire. Urmeaza sa avem o intalnire in saptamanile care urmeaza", a adaugat el, afirmand ca nu a fost stabilita inca o data exacta.

Intrebat despre tonul discutiilor pe care le-a purtat cu Nicolas Sarkozy, dupa ce o serie de fotografii i-au prezentat pe cei doi sefi de stat gesticuland la consiliul european, Traian Basescu a insistat asupra prieteniei care il leaga de presedintele francez. "Am avut o discutie extrem de amicala. Probabil ca amandoi gesticulam destul de mult atunci cand vorbim", a glumit el.

Relatiile dintre Romania si Franta au devenit tensionate dupa inasprirea politicii franceze la adresa tiganilor din Europa de Est, la sfarsitul lui iulie, care s-a soldat cu accelerarea desfiintarii taberelor ilegale din Hexagon si expulzarea a sute de romi spre Romania si Bulgaria.

Dupa un schimb de replici, cele doua tari au decis in 9 septembrie "sa puna punct polemicilor sterile" si sa coopereze mai bine pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale acestei minoritati.