Pregatirile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen a Romaniei sunt in grafic, iar din punct de vedere tehnic Romania va fi pregatita sa adere in martie 2011, a spus secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE, Bogdan Aurescu, dupa o discutie cu omologii sai german si britanic. Werner Hoyer nu s-a pronuntat asupra unui termen, ci a spus ca, odata criteriile indeplinite, Romania poate adera si ca nu vede o legatura formala intre MCV si aderarea la Schengen.

"Este de dorit si sper ca e si realist ca in curand Romania sa adere la spatiul Schengen", a spus secretarul de stat german pentru afaceri europene, Werner Hoyer, aflat intr-o vizita la Bucuresti impreuna cu omologul sau britanic.

El a aratat ca nu vede "o legatura formala" intre acest obiectiv al Romaniei si MCV (mecanismul de cooperare si verificare pe justitie) si ca acesta a fost o conditie a aderarii la UE a Romaniei si Bulgariei. Un mecanism care "poate disparea cand toate obiectivele/conditionalitatile sunt indeplinite".

La randul sau, Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri europene in MAE, a spus ca le-a prezentat omologilor sai stadiul pregatirilor pentru aderarea la spatiul Schengen.

Din evaluarile autoritatilor romane, "ne-am facut treaba si conditiile tehnice sunt indeplinite". "Suntem in calendar, din punct de vedere tehnic vom fi pregatiti pentru aderare in martie 2011".

Mai mult, Aurescu a spus ca a subliniat in discutia cu cei doi secretari de stat pentru afaceri europene "sa nu se faca o legatura intre aderarea la Schengen si MCV sau incluziunea sociala a romilor", doua chestiuni care nu au nicio legatura cu criteriile de aderare la Schengen. In plus, in privinta MCV, "exista dorinta deplina a autoritatilor romane sa indeplineasca toate obiectivele pentru ridicarea lui".