Pierre Lellouche se afla joi la Bucuresti sa discute situatia tiganilor cu partea romana. Tot joi, Le Monde publica un interviu acordat de Lellouche in care acesta spune ca Franta ar putea impiedica aderarea la spatiul Schengen a Romaniei, daca guvernul nu prezinta un plan de integrare a tiganilor. Numai ca seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, spune ca un plan detaliat de actiune comuna se afla de mai multe zile pe masa partii franceze spre analiza.

Lellouche (jos), Besson si Baconschi (cu spatele) in intalnirea de la BucurestiFoto: Agerpres

Pierre Lellouche continua cu declaratiile populiste si politicianiste chiar si dupa dialogul cu autoritatile romane pe tema tiganilor, care au avut loc acum trei saptamani si se continua joi la Bucuresti.

Chiar in ziua in care delegatia franceza - formata din secretarul de stat pe afaceri europene, Pierre Lellouche, si ministrul pentru imigratie, Eric Besson - are discutii cu oficialii romani, premierul Emil Boc, ministrul de externe si cel de interne, plus seful grupului interministerial pe dialogul cu partea franceza, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, Le Monde publica un interviu acordat de Pierre Lellouche.

Acesta reia ideea ca Franta ar putea impiedica aderarea Romaniei la spatiul Schengen din cauza problemei tiganilor. El spune in interviu ca merge la Bucuresti sa ceara "un plan de urgenta" guvernului roman.

Secretarul de stat francez arata ca "Romania trebuie sa prezinte cat mai repede posibil un plan de actiune de urgenta pentru integrarea comunitatii rome" si lasa sa se inteleaga ca Parisul s-ar putea opune intrarii Romaniei in spatiul Schengen. "Nu putem stabili o legatura juridica intre cele doua chestiuni. Dar daca Romania nu prezinta planul integrarii romilor, fiecare va suporta consecintele", a conchis Lellouche.

In declaratiile de dupa intalnirea cu delegatia franceza, ministrul de externe Teodor Baconschi sustine ca Romania a transmis partii franceze un proiect de plan detaliat de actiune comuna, care cuprinde masuri pentru incluziunea sociala, un plan in materia combaterii infractionalitatii si actiuni comune la nivel european pe tema romilor.

Seful diplomatiei a declarat ca documentul s-a aflat pe agenda discutiilor avute joi la Bucuresti cu delegatia franceza.

Mai mult, acest proiect de plan de actiune comuna a fost transmis Parisului de partea romana in urma cu mai multe zile si se afla in analiza partii franceze. Seful diplomatiei romane a mai afirmat ca Bucurestiul doreste sa avanseze rapid in discutiile de joi cu oficialii francezi pe tema acestui plan.

Delegatia franceza si oficialii romani sustin o conferinta de presa la ora 17.00, la sediul Ministerului de Externe.