Catedrala patriarhala se va construi prin credite bancare, si nu din fonduri bugetare, se mentioneaza intr-un comunicat al Patriarhiei Romane.

Precizarile au fost facute ca urmare a acuzatiilor Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR) potrivit carora pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului s-ar folosi fonduri bugetare.

Patriarhia Romana reaminteste ca, tinand cont de criza economica, pentru edificarea viitoarei Catedrale patriarhale, fondurile necesare vor fi obtinute printr-o linie de creditare de la una sau mai multe banci.

Creditul va avea o perioada de gratie pana la finalizarea construirii Catedralei si va fi rambursat din donatiile credinciosilor ortodocsi romani din tara si strainatate, se precizeaza in comunicat.

Costurile estimate pentru construirea noii Catedrale patriarhale, faza "la rosu", se ridica la aproximativ 100 milioane de euro.

"Noua catedrala patriarhala reprezinta, in mod indiscutabil, o necesitate practica, liturgica si misionara si un simbol al demnitatii nationale", precizeaza sursa citata.

Numai cine slujeste sau participa la momente solemne de ordin liturgic si la ceremonii oficiale bisericesti in actuala catedrala patriarhala, initial biserica manastireasca din secolul al XVII-lea (1656 - 1658), cunoaste marile si multiplele dificultati pe care le creeaza lipsa acuta de spatiu in desfasurarea normala a slujbelor religioase. Situatia devine extrem de critica mai ales cand slujesc impreuna cei aproape 60 de ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din tara si din diaspora romana sau cand participa aici delegati ai altor Biserici Ortodoxe surori si asista si reprezentanti ai unor confesiuni crestine din tara si strainatate.

Chiar si in duminicile obisnuite, mai ales in timpul anotimpului rece sau in caldura torida a verii, este mai mult decat penibila situatia in care mame, purtand copii in brate, sunt nevoite sa stea afara in picioare pentru a participa la Sfanta Liturghie din cauza lipsei acute de spatiu. In plus, actuala catedrala patriarhala nu permite adaugarea de scaune pentru multe persoane in varsta sau pentru cei bolnavi.

"Terenul situat in Calea 13 Septembrie, nr. 4-60, sector 5, destinat exclusiv construirii Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, atribuit legal in proprietate Patriarhiei Romane de catre statul roman, reprezinta 'un act de dreptate, iar nu un privilegiu, asa cum, in mod tendentios, sustin cei ce se opun construirii Catedralei", se mai arata in comunicat.

Patriarhia Romana sustine ca terenul atribuit in proprietate reprezinta o reparatie morala pentru cele trei biserici demolate din zona Dealului Arsenalului, Spirea Veche, Izvor si Alba-Postavari si cele doua lacasuri de cult translatate pe alte amplasamente mascate de blocuri, Mihai-Voda si Schitul Maicilor, pentru a se construi, in perioada regimului comunist, actuala cladire a Palatului Parlamentului.