In prezent, in Romania sunt confirmate 20 cazuri de imbolnavire cu virusul West Nile, conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile si a rezultatului probelor de laborator de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino. Ministerul precizeaza ca nu au mai fost inregistrate decese, iar starea de sanatate a bolnavilor este buna.

Fata de 15 infectii cu virusul gripal West Nile confirmate saptamana trecuta, s-au mai adaugat inca 5 cazuri noi confirmate in judetele Calarasi (1 caz), Ialomita (1 caz), Iasi (1 caz) si municipiul Bucuresti (2 cazuri).

Situatia cazurilor de imbolnavire cu West Nile, pe judete este urmatoarea: Dolj - 1 caz; Alba - 1 caz; Buzau - 1 caz; Cluj - 1 caz; Ialomita - 2 cazuri; Galati - 1 caz; Sibiu - 1 caz; Bucuresti - 3 cazuri; Teleorman - 1 caz; Mures - 2 cazuri; Constanta - 4 cazuri; Calarasi - 1 caz; Iasi - 1 caz.

"Medicii au constatat ca niciuna dintre persoanele care au fost infectate nu a folosit substante de indepartare a tantarilor din jurul locuintei, din locuinta si nici nu aplica substante repelente pe tegument. Un numar de 7 dintre aceste persoane nu au plase la ferestre, 2 dintre cazuri au apa stagnanta in curte sau locuiesc in vecinatatea unei ape, 6 se ocupa cu gradinaritul si 9 cresc pasari in curte", precizeaza Ministerul Sanatatii, care recomanda populatiei sa respecte sfaturile medicilor si sa ia toate masurile necesare prevenirii imbolnavirilor.

Expertii Centrului National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile afirma ca inregistrarea de cazuri de infectie West Nile in Romania se datoreaza "schimbarilor climatice din aceasta vara, umiditate urmata de caldura excesiva care au favorizat dezvoltarea populatiei de tantari, in special in sudul tarii.

In aceaste zile, din cauza temperaturilor mai scazute activitatea tantarilor a scazut, dar se poate reactiva daca se reincalzeste".

In Europa au fost inregistrate in aceasta vara mai multe cazuri de imbolnavire cu virusul West Nile. In Grecia (173 cazuri si 15 decese), in Rusia (356 cazuri si 6 decese), Ungaria (3 cazuri), Olanda (2 cazuri), Italia (1 caz), Portugalia (1 caz). OMS Europa a mai raportat un numar de 24 cazuri si in Israel.